Fındık üreticisine ”İlkbahar geç donu”uyarısı

Meteoroloji Trabzon 11. Bölge Müdürü Dr. Abdullah Ceylan, bölgede önümüzdeki günlerde kar yağışı görünmediğini ama bu soğuk olmayacak anlamına da gelmediğini belirterek "Çiftçilerimiz Nisan ortasına kadar tedbirli olsunlar” dedi.

Son 5 yıllık istatistiklere göre Doğu Karadeniz’de sahilde bulunan Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize il merkezlerine kar yağışı görülürken 2017 Aralık 2018 Ocak, Şubat ayları geride kalması ve Mart ayının sonuna gelinmesine rağmen bu illerin merkezlerin de kar yağışı görülmedi. Yöre insanını tedirgin eden durumu ise Meteoroloji Trabzon 11. Bölge Müdürü Dr. Abdullah Ceylan değerlendirdi. Geçen yıl kış ayının soğuk geçtiğini belirten Ceylan, “Geçen yıl yaşanan kar yağışı soğuk bir dönemdi ama bu sene hava sıcaklıklarımız biraz daha mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Hava sıcaklıklarındaki bu artış ister istemez yere düşecek olan kar yağışını eriterek yağmur şeklinde düşmesine neden oluyor. Sadece yüksek kesimlerde düşecek olan yağışlarda biz kar alabiliyoruz ama onun dışındaki alçak kesimlerde ve şehir merkezinde özellikle sahilde ısınmanın çok büyük etkisi var bu ısınma nedeniyle yağışlarımızı daha çok yağmur şeklinde düşüyor. Bölgemizde yağış olarak ise geçmiş yıllara oranla aynı civarda yağış aldık sadece yağışımızın cinsi geçen sene kar biraz daha fazla olmuştu ama bu sene daha çok yağmur aldık” dedi.

“Nisan ortasına kadar tedbiri elden bırakmayın”

Bundan sonraki dönem için kar yağışının beklenmediğini belirten Ceylan çiftçilere bahar geç donlarına karşı uyarılarda bulundu. Ceylan, ”Yüksek kesimler hariç kar yağması ile ilgili bir durum özellikle merkezlerde çok fazla bir beklentimiz yok bu yönde. Çiftçilerimizin ilkbahar geç donları konusunda hassas davranmasını özellikle rica ediyorum. Havanın biraz sıcak gidiyor olması yanıltmasın çiftçilerimizi, özellikle de fındık üreticilerimizi. Biz Nisan ortasına kadar yine de tedbirli elden bırakmayalım. İlkbahar geç donlarına karşı tedbirli olalım. Bundan sonraki dönemde kar görünmüyor ama bu soğuk olmayacak anlamına gelmiyor” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105