Hem iki hayvanından hem de yayladan oldu!

Gümüşhane’de yaylacılar arasında yaşanan husumet, resmi kurumlara yansıyınca olanlar oldu Gümüşhane’nin merkeze bağlı Eğrisu Yaylası’nda hayvan otlatan Ergün Kibar, 2 koyununun telef olmasına yol açtığı iddiasıyla C. T.’den şikayetçi oldu. C. T.’nin yakınları da Ergun Kibar hakkında şikayette bulundu. Şikayet üzerine harekete geçen Gümüşhane Tarım İl Müdürlüğü, merada hayvan otlatılmasının yasak olduğunu bildirerek, Kibar’a keşif masrafı olarak hem borç çıkardı hem de yayladan men etti.

ALINAN KARARA TEPKİ GÖSTERDİ

Telef olan hayvanları nedeniyle 5 bin liralık zarara uğrayan Ergün Kibar, Müdürlükçe verilen bin 170 liralık ceza ile men kararına veryansın etti. Kibar, “Dededen atadan beri hayvancılık yaptığımız yayladan kovulduk. Devlet üretim yapın diyor ama yayladan men ediliyoruz. Hayvan otlatan diğer yaylacılara da ceza verilecekmiş. Gümüşhane Valiliğine gidip yer isteyeceğim.” diyerek dert yandı. Gümüşhane’nin merkeze bağlı Eğrisu Yaylası’nda hayvan otlatan Ergün Kibar, 2 koyununun kaya yuvarlanarak telef olmasına yol açtığı iddiasıyla C.T. hakkında Gümüşhane Yağlıdere Jandarma Komutanlığına giderek şikayette bulundu. Zararının giderilmesi için dava açılmasını bekleyen Kibar’ın iddiasına göre C.T.’nin yakınları da kendisi hakkında şikayetçi oldu. Şikayet üzerine Gümüşhane Tarım İl Müdürlüğü inceleme başlattı. İki personelini yaylaya gönderen İl Müdürlüğü, iki memur yevmiyesi için 86 lira 70 kuruş, soruşturma ve infaz için giden vasıta için de 997 lira 50 kuruş olmak üzere toplam bin 170 lira 90 kuruşluk fatura çıkardı. Müdürlük, Kibar’ın yayladan men edilmesine de karar verdi.

KARARA İSYAN ETTİ

Karara isyan eden Ergün Kibar, “Yayla sakinleri arasında bir süredir sürtüşme var. Otlattığım koyunlarımın üzerine daha önce C.T. tarafından kaya yuvarlandı. 2 koyunum telef olurken biri sakat kaldı. Bu yüzden Yağlıdere Jandarma Komutanlığına giderek şikayette bulundu. Zararımın giderilmesi için dava açılmasını beklerken, hakkımda şikayette bulunduklarını öğrendim. Tarım İl Müdürlüğü inceleme başlattı. Yaylaya ayın 4’ünde incelemeye gelen ekipler, 7’sinde bin 170 lira 90 kuruşluk borç ile yayladan men kararı aldı. Biz dededen atadan beri bu yaylalarda hayvancılık yapıyoruz. Çiftçi belgem, hayvan yetiştiricilik belgem var. Devlet üretim yapın diyor ama yayladan men ediliyoruz. Hayvan otlatan diğer yaylacılara da ceza verilecekmiş. Gümüşhane Valiliğine gidip yer isteyeceğim. Nerede hayvancılık, nerede üretim yapacağız. Gelen ekiple görüştüğümde Valiliğe dert anlatmamı istediler. Valiliğe de gideceğim, CİMER’e yazı da yazacağım. Bu yolu izleyebileceğimi söylediler. Bir kez daha mera alanında hayvan otlattığım tespit edilirse 6 aydan 2 yıla kadar hakkımda hapis istemiyle dava açılabilirmiş. Yayla içinde 10-12 hane kaldı. Hepsi hakkında benzer sürecin uygulanacağı duyumunu aldım. Ben yıllardır o yaylalardayım. Ödeyeceğim paradan çok yayladan men kararına içim yandı.” ifadelerini kullandı.

 

Anahtar Kelimeler:
GümüşhaneYasakBorçResmi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.