İmar barışı imar yarışına dönüştü

Cora, imar barışının suistimal edildiğini söyledi.

İmar barışı son dakika kararı ile uzatıldı. İmar barışının yanlış anlaşıldığını belirten AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora “Devlet engin bir merhamet ve yüksek bir şefkat göstererek vatandaşa kolaylık sağlamak istiyor. Lakin gelinen süreçte yasanın suistimal edildiği gözlenmektedir. Her süre uzatımı daha sonra yapılan kaçak yapılar için de bir hak algısı oluşturuyor. Bu da imar barışını imar yarışına dönüştürüyor.” dedi.

İmar barışı son dakika kararı ile uzatıldı. İmar barışının yanlış anlaşıldığını belirten AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora, “Devlet engin bir merhamet ve yüksek bir şefkat göstererek vatandaşa kolaylık sağlamak istiyor. Lakin gelinen süreçte yasanın suistimal edildiği gözlenmektedir. Her süre uzatımı daha sonra yapılan kaçak yapılar içinde bir hak algısı oluşturuyor. Bu da imar barışını imar yarışına dönüştürüyor.” dedi.

“İMAR BARIŞINDAN BELEDİYELERE PAY VERİLSİN”

Yapı Kayıt Belgesi almak üzere 15 Haziran 2019 tarihine kadar başvuruda bulunmuş olanların yapı kayıt bedeli ödemeleri 31 Aralık tarihine kadar uzatıldı. İmar barışı süresinin bir daha uzatılmamasını temenni eden Milletvekili Cora, “Bizim tüm bu uzatmalar karşısında bakanlığa önerimiz şöyle olmuştur. İmar barışından elde edilecek gelirden ilgili belediyelere pay verilsin. Bu pay belediyeler için gelir olur. Sürece dahil olan belediyeler vatandaşı daha kolay ikna eder.” ifadelerini kullandı.

“HER SÜRE UZATIMI HAK ALGISI OLUŞTURUYOR”

Devletin vatandaşa kolaylık sağlamak istediğini belirten Milletvekili Cora, “Lakin gelinen süreçte yasanın suistimal edildiği gözlenmektedir. Esasında mevcut yasaya göre süre ne kadar uzatılırsa uzatılsın bu süreden 2018 yılındaki önce yapılmış yapılar yararlandırılmaktadır. Ancak her süre uzatımı daha sonra yapılan kaçak yapılar içinde bir hak algısı oluşturuyor. Bu da imar barışını imar yarışına dönüştürüyor.” diye konuştu.

“BAKANLIĞA ÖNERİMİZ OLMUŞTUR”

Milletvekili Cora, “Yüzyıllık bir soruna neşter vuran böyle bir düzenlemeye rağmen kişi yine de imar barışından yararlanmıyorsa bu bir kanuni hakkın reddi olarak değerlendirilmelidir. Bizim tüm bu uzatmalar karşısında bakanlığa önerimiz şöyle olmuştur. İmar barışından elde edilecek gelirden ilgili belediyelere pay verilsin. Bu pay belediyeler için gelir olur. Belediyeler sürece dahil olsun. Sürece dahil olan belediyeler vatandaşı daha kolay ikna eder. Bu haktan yararlanmayanların karşılaşacağı sorunları anlatır ikna eder.” dedi.

“BELEDİYELER VATANDAŞI İKNA EDER”

Belediyelerin çözüme dahil olmadığı sürece sorunların tekrar edeceğini kaydeden Milletvekili Cora, “Geçmişte kaçak bir yapı veya yapının kaçak bölümüne belediye ne kadar müdahale ediyorsa; imar barışından sonra bu yasadan yararlanamayan kaçak yapı sahibinin karşılaşacağı yasal müeyyidelerle belediye o kadar müdahil olur. Onun için belediyeler bu işin aktörü olmalıdır.” ifadelerinde bulundu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.