Trabzon fındığı konuştu

Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü ve Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü, TOBB ve TTB ile iş birliği yapılıp, sektörle ilgili kurum ve kuruluşlarca da desteklenen Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında kurulan 63 örnek bahçelerden biri olanTrabzon’un Yomra ilçesine bağlı İkisu Mahallesi’nde "Bahçeye Gel Bahçeye, Dolu Fındık Bulursun" sloganıyla düzenlenen hasat etkinliği gerçekleştirildi. Şenliğe TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da katılınca etkinlik daha anlamlı hale geldi.  Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından fındık bahçelerinin yenilenerek verim ve kalitenin artmasının sağlanması amacıyla 2014 yılında yaşlı bahçelerin sökülüp yeniden farklı sistemlerle dikimi ile başlatılan örnek uygulamalarda ilk ekonomik fındık hasadı Yomra İkisu’da yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü ve Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü, TOBB ve TTB ile iş birliği yapılıp, sektörle ilgili kurum ve kuruluşlarca da desteklenen Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında kurulan 63 örnek bahçelerden biri olan Trabzon’un Yomra ilçesine bağlı İkisu Mahallesi’nde "Bahçeye Gel Bahçeye, Dolu Fındık Bulursun" sloganıyla düzenlenen hasat etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Jandarma Komutanı Tuğgeneral Halil Şen, AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TTB Başkanı Eyyüp Ergan, TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu ile belediye ve STK başkanları ile vatandaşlar katıldı.

“FINDIK, KARADENİZ VE ÜLKE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, fındığın Karadeniz ve ülke açısından önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin stratejik açıdan önemli bir ürünü olan fındıkla ilgili konuşan Başkan Hisarcıklıoğlu, “Fındık, Karadeniz için, ülkemiz için, son derece önemli bir nimet. Türkiye'nin en stratejik tarım ürünlerinin başında geliyor. Hiçbir ithal girdisi yok, tamamen yerli ve milli. İhracat gelirinin tümü, ülkemizde kaldığından ayrıca çok değerli. Tek başına tarımsal ihracatının yüzde 10'unu gerçekleştiriyor. 600 bin aileye ekmek oluyor. Toprağı koruyor, güzelleştiriyor. O yüzden fındık hakikaten Karadeniz'e bereket getiren bir ürün. Allah’ın bizlere bahşettiği bu nimetin değerini bilmeli, koruma ve geliştirmeliyiz. Şu an yaklaşık 110 ülkeye fındık ihraç ediyoruz. Ama ihracatın ancak yüzde 40’ı işlenmiş fındık şeklinde. Bunu artırdığımız takdirde, inşallah çok daha büyük bereketini göreceğiz. Bunun için önce fındığın kalitesini artırmak lazım. İşte Trabzon Ticaret Borsamız, bunu yapıyor.” diye konuştu.

“PROJEYLE VERİM ARTTI”

"Bahçeye Gel Bahçeye, Dolu Fındık Bulursun" sloganıyla düzenlenen hasat etkinliğinde konuşan Başkan Hisarcıklıoğlu, destekledikleri projelerle birlikte yaşlı bahçelerin yenilendiğini belirterek verimin arttığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, “TOBB olarak bizim de desteklediğimiz projeyle, yaşlı bahçeleri yeniliyor, sıralı sistemle ağaçları dikiyorlar. Böylece önceden dönümde 60-70 kilo ürün alınırken, şimdi 200 kiloya ulaşmak mümkün oluyor. İşte bu şekilde verimliliği artırmamız lazım. Bunu tüm Türkiye uygularsa, ihracat gelirini 2 milyar dolardan, 5-6 milyar dolara çıkarabiliriz. İşte bu nedenle Trabzon Ticaret Borsamızın, Eyyüp ve Sebahattin Başkanlarımız liderliğinde hayata geçirdiği, bu projeyi fevkalade önemli görüyorum. İşte vizyon sahibi başkan böyle olur.” dedi.

“CUMHURBAŞANIMIZ BÜYÜK MÜJDE VERDİ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 17 TL’lik fındık taban fiyatlarıyla ilgili konuşan Hisarcıklıoğlu, “Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımız, hasattan önce fındık için taban fiyatı 17 lira açıklayarak, TMO’yu da devreye sokarak, üreticimize büyük bir müjde vermiş oldu. İklim koşulları, bu yıl dünyada fındık üreten ülkeleri olumsuz etkiledi. Dolayısıyla, hem bu yüksek fiyat, hem de yüksek rekolte sayesinde, inşallah bereketli bir sene geçireceğiz. Bundan sonra da her sene, istikrarlı şekilde, alım fiyatının artmasını bekliyoruz. Zira fındık fiyatını düşük tutarak, ne ihracat gelirini, ne de Karadeniz’in refahını artırabiliriz. Öte yandan sizler, fındıktan para kazanmanın, sadece fiyata bağlı olmadığını gösterdiniz. Daha çok ve daha kaliteli üretim yapmanın yolunu açtınız. Sonra yine güzel bir işe imza attınız. Sanat ve spor camiasından çok sayıda ünlü ismin de, buranın tanıtımında yer almasını sağladınız. Bu mutlu günümüzü paylaşan, tüm bu kıymetli isimlere, ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sizleri de tekrar yürekten kutluyor, bereketli ve bol kazançlar diliyorum.” dedi.

PROJENİN ÖNEMİNİ KONUŞTU

Hasat töreninde konuşma yapan Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, “Bugün burada benim için de çok anlamlı bir organizasyon gerçekleştiriyoruz. Üretici bir ailenin evladı olarak aranızda bulunmaktan mutluyum. Gözümü açtığımda kendimi fındık bahçesinde buldum. Hayatımızda önemli bir yeri olan fındık bölgede 600 binin üzerinde ailenin geçim kaynağıdır. Ancak bir geçim kaynağının ötesinde kültürümüzün, yaşantımızın, birliğimizin ve kardeşliğimizin pekişmesinde de önemli yeri vardır. Fındık toplamak için Türkiye’nin farklı yerlerinden gelerek bizimle aynı sofrayı paylaşan insanlarımız var. Fındık bu yüzden sadece bir ürün değildir. Ülkemizin farklı coğrafyalarından gelen insanımızın bu vesileyle kaynaşmasına sebep olmaktadır. Fındığın hayatımızdaki yeri çok farklıdır. Hem üretiminin hem de rekolte olarak bu ürünün kalitesinin arttırılması gerekiyor. Fındıkta verim ve kalitenin arttırılmasına yönelik başlatılan çalışmaları çok önemli ve anlamlı buluyorum. Bu örnek çalışmalar hem fındıktaki kaliteyi ve miktarı arttıracağı gibi hem de ülke olarak pazar gücümüzü daha da sağlam kılacaktır. Fındık alımında TMO’nun devreye girmesi önemli. Üreticimizin yüzünün gülmesi her şeyden önemlidir. Bütün bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“ÜLKEYE 5-6 MİLYAR DOLAR KAZANDIRACAĞIZ”

TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, “Biz TTB olarak kaliteli fındık projesi olarak yola çıktık. Devlet üretimin artmaması için fındık dikim alanlarını sınırlandırma amacıyla bir yasa çıkartmıştı. Oysa biz o günden bugüne dünya fındık piyasalarının geleceği durumu ön görmüştük. Ne kadar fındık üretirsek hepsini satabileceğimizi öngördük. Büyüyen fidanlarımız şimdiden iki üç kilo verim alıyoruz. Biz iddia ediyoruz ürettiğimizin tamamını çok rahatlıkla satabileceğiz. 5-6 milyar doları böylelikle çok rahat ülkeye kazandırabileceğiz.” dedi.

BİRLİK VE BERABERLİKLE VERİM ARTAR

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Ürün Müdürü Fuat Aktaş, “Bu verim bakanlık olarak bizi çok memnun etti. Eğer biz ülke olarak birlikteliği sağlayabilirsek 10 milyar dolarlara bu gelirleri çıkartacağımızı düşünüyorum. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

FINDIĞIN ÖNEMİNİ KONUŞTU.

TTB Başkanı Eyyüp Ergan, “Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı olan çalışmamızın sonuçlarını hasat ettik. Karadenizliyi toprağına bağlayan, tek kuruş ithal girdisi olmadan ülkemize milyarlarca dolar döviz kazandıran fındıkla ilgili yenilikçi ve farkındalık yaratan etkinlikle ilgili çalışmalara destek veren herkese teşekkür ediyoruz.” 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.