Üreticiye kolaylık sağlanmalı...

Çayda hasada günler kala belirsizliğin sürdüğünü belirten, Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, “Çay, bölge ve bölge dışında iki milyondan fazla insanın geçim kaynağıdır. Bu kadar etki alanı geniş olan çayda hasada günler kala belirsizlik sürmektedir. Acilen yol serbesti belgesi için çay hasadına gelenlere çay bahçesi sahibi ve tarım işçilerine kolaylık sağlanmalı.” dedi. Doğu Karadeniz’in fındık ve Çaydan başka neyi olduğunu soran Başkan Pehlevean, “Bu ürünlerle ilgili yapacağımız planlamalarda ince elleyip sık dokumalıyız. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Ordu’dan Artvin’in Sarp Sınır Kapısına kadar yaklaşık 848 bin hektar alanda yaklaşık 200 bin üretici aile tarafından yapılmaktadır. Bölge ve bölge dışında iki milyondan fazla insanın geçim kaynağıdır. Bu kadar etki alanı geniş olan çayda hasada günler kala belirsizlik sürmektedir. Üretimi sürdürülebilir kılmak için kırsal kesimde yaşayan Üreticilerin doğduğu, üreteceği ve doyacağı yerde yaşamalarının yolunu bulmalıyız.”

“FİRMALAR DEVLET TARAFINDAN TEŞVİK EDİLMELİDİR”

“Daha önce kamuoyu ile paylaşmış olduğumuz gibi tarım işçisi ihtiyacının temini ve çalışma sırasındaki riskleri en aza indirmeliyiz. Bunun konu uzmanı ziraat mühendislerinden tarım işçisi tedarik firmaları kurulması ve bu firmalar devlet tarafından teşvik edilmelidir.  Yetkilendirilmiş bu kurumlar, işçilere hedef tespit ve hareket takibi çizelgesi oluşturularak hastalık ve yer değişiklikleri bu firma aracılığı ile takipleri sağlanmalıdır. Bu firmalar aynı zamanda tarımsal anlamda işletmelere eğitimli iş gücü temin edeceklerdir. Böylelikle profesyonel bir ekip çalışması ile birim alandan elde edilen gelir ve ürün kalitesi yükselecektir.”

ACİLEN YOL SERBESTİ BELGESİ SAĞLANMALI

“Acilen yol serbesti belgesi için çay hasadına gelenlere çay bahçesi sahibi ve tarım işçilerine kolaylık sağlanmalı. Geldikleri yerde ve ikamet edecekleri yerlerde sağlık kontrolleri yapılmalı ve karantina tedbirleri uygulanmalıdır. Çay hasadı ile ilgili çalışma yürüten tüm personel ve tarım işçilerinin hedef tespit ve hareket takibi çizelgesi olmalı. Salgının bölgede yayılmasının engellenmesi, çay hasadı ve işlenmesi için alınmış ya da alınması gerekli önlemlerin kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir.”

 

Anahtar Kelimeler:
DoğuBölgeZiraatçayHasad
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.