Kelebekler kâbusu oldu

Sürmene’nin Petekli Mahallesi’nde yaşayan İlyas Şahin’in hayatı Vampir Kelebek olarak bilinen 'Ricania simulans' türü kelebek nedeniyle kâbusa döndü. Doğu Karadeniz'de, 2007 yılında görülmeye başlanan, son birkaç yıldır çoğalan ve özellikle yaz ayı ile birlikte yeniden ortaya çıkan 'Ricania simulans' adlı kelebek türü böcek, vatandaşın kâbusu olmaya devam ediyor. Vampir kelebek olarak bilinen böcek türünün savuşturulması konusunda şu ana kadar etkili bir mücadele yapılmasa da Vampir kelebek vatandaşlar büyük sıkıntı yaşıyor.  Evleri istila eden, tarlaları mahveden böcek, insanlara zarar vermezken özellikle dalları yumuşak olan ağaçlarda büyük tahribata yol açıyor. Sürmene’nin Petekli Mahallesi’nde ikamet eden İlyas Şahin de Rize başta olmak üzere Trabzon’un doğu kısmındaki ilçelerde sıkça görülen Vampir kelebekten şikâyetçi. Yıllardır Vampir kelebekle mücadele ettiğini ifade eden İlyas Şahin, buna karşın bu yıl olduğu gibi hiçbir zaman bu kadar kelebek görmediğini söyledi. Kelebeklerin bahçesindeki fasulyeleri, domatesleri ve salatalıkları kuruttuğunu belirten İlyas Şahin, kelebeklerin çay bitkisini de yuvalama için kullandığını gözlemlediğini kaydetti. Çay bitkisinin içine kelebeklerin yuvalarını kurduğunu ve kelebeklerin çayı diğer bitkiler gibi kaplamadığını belirten Şahin, çay dışındaki bitkilerde kelebeklerin zerre boşluk olmadan dizildiklerini ifade etti.

TEDBİR ALINMAZSA MAHVOLACAĞIZ

Yetkililerin literatürde bilinen adıyla 'Ricania simulans' isimli kelebek cinsine önlem almaması durumunda önümüzdeki yıllarda mahsul çıkarmak konusunda sıkıntı yaratacağını kaydeden İlyas Şahin, “Meyve ve sebzeleri kurutuyorlar. Mahsul alamıyoruz. Böyle giderse birkaç yıla kalmadan üretim yapamayacak hale geleceğiz.” dedi.

BAKAN PEKDEMİRLİ’YE YAZI YAZDI

Tarım Bakanı Bekir Pekdemirli’ye de kelebekler hakkında yazı yazan İlyas Şahin, Bakan’a şunları söyledi: “Bu lanet kelebek yüzünden Doğu Karadeniz kan ağlıyor. Bu yıl Trabzon'da mahsulümüzün % 80 'i yok. Özellikle sebze üretimi yok denecek kadar az. Bakanlık veya üniversitelerden bir çalışma yaptırmanızı bekliyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105