YENİ BAŞKANLIK UÇAĞI JUMBO JET

Türkiye’nin yeni Başkanlık uçağı, artık bir Jumbo Jet. VIP Boeing 747-8, 7 ülkenin devlet filolarında kullanılıyor. 76 koltuklu uçak, Cumhurbaşkanı’nın daha fazla iş insanı ile seyahatine imkân verecek. 747-8, dünyanın dört bir yerine duraksız uçabiliyor. Katar Emiri’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a olan sevgisi ve Türkiye’ye olan hayranlığı nedeniyle hediye ettiği uçak boyama işleminden sonra hizmete girecek. Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni Başkanlık uçağı Jumbo Jet diye bilinen son nesil VIP Boeing 747-8, verilen TC-TRK tescil kodu ile hükümet filosuna katıldı. Türk Hava Yolları’nın (THY) Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki HABOM tesislerine getirilen uçak hükümet filosundaki diğer uçaklar gibi boyanmak üzere hangara alındı. Katar Emiri Temim bin Hamed es  Sani’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a olan sevgisi ve Türkiye’ye olan güveni ile bu uçağı hediye ettiği resmen açıklandı.

NEDEN UZUN UÇARAK GELDİ

Uçak önce Doha’dan teslim alındı. Sonra VIP uçaklarının önemli bakım üslerinin olduğu İsviçre-Basel’de incelendi. VIP Boeing 747-8, İsviçre’nin Basel şehrinden önceki gün havalandı. Normalde en fazla 3 saat sürecek yolculuk 8 saatte tamamlandı. Uzun uçuşun nedeni, uçağın sistemlerinin havada test edilmesiydi. Güneybatı yönünde uçan 747-8, okyanusa çıktıktan sonra kuzeye açıldı. İngiltere üzerinden dönerek tekrar Avrupa hava sahasına girdi ve İstanbul Sabiha Gökçen’e indi. Uçak burada pistin diğer tarafında bulunan THY Teknik’in HABOM tesislerine alındı. Sistemlerinde güncellemeler yapıldı, güvenlik donanımları Türk pilotlar tarafından da denendi. Dört General Electric motorlu uçakta 2 yatak odası, 2 özel salon, 1 toplantı odası ve bir de sağlık bölümü bulunuyor. 76 yolcu ve 18 kişilik ekibin yer alabileceği uçak bugüne kadar sadece 436 saat uçmuş ve 200 iniş kalkış yapmış. Yani neredeyse hiç kullanılmamış. Üstelik 436 saatlik uçuşta uçağın hiç arıza yapmamış olması ve bütün sistemlerinin defalarca denenmesi güvenilirliğini de arttırıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105