Fındıkta Yevmiye Fiyatları Açıklandı

Trabzon’un ilçelerinden Arsin'de fındık işçilerinin yevmiyesinin asgari 100 lira olarak belirlendiği bildirildi. Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, 2017 yılı findik hasadının yaklaşması nedeniyle fındık toplama işlerinde çalışacak tarım işçilerine ödenecek ücretlerin tespit edilmesi amacıyla oluşturulan komisyon, Vali Yardımcısı Recep Uzal başkanlığında toplandı. Komisyon, fındık toplama işinde çalışabilme kriterlerine uygun olan işçilere yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın yemek işverene ait ise günlük 60 lira, yemeğin işçilere ait olması durumunda da 100 lira yevmiye ödenmesine karar verdi. Fındık ayıklama işinde kullanılan patoz makinesinin saat ücreti ise 180 lira olarak tespit edildi.

ÇOCUKLARIN ÇALIŞMASI ÖNLENECEK

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Toplanan fındıkların taşınması işinde çalışacak çuvalcılara, yemek işverene ait olursa 100 lira, yemek işçiye ait olursa 90 lira ödenecek. Hasat döneminde çalışacak aşçılara 100 lira, katırcıya (katın ile birlikte) 150 lira ödenmesi kararlaştırıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan, 'Karadeniz Bölgesi Fındık Üretilen İllerde Mevsimlik Tarım İşçilerinin Çocuklarının Bahçeden Uzak Tutulmasına Yönelik 2011 Yılı Eylem Planı' gereğince Giresun'da gerek mevsimlik tarım işçilerinin gerekse fındık tarımı yapan bahçe sahiplerinin çocuklarının fındık bahçelerinde çalışmasının önlenmesi amacıyla denetim yapılacak. Bu konuda gerekli tedbirler Giresun Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğünce alınarak fındık toplama işlerinde 16 yaşından küçük çocukların çalışması önlenecek." 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.