Harmantepe Şehitliği hala sahipsiz

Rusların 1916 yılında Trabzon’u işgali sırasında Köprübaşı ilçesi Harmantepe mevkiinde Karadeniz’de ilerleyişini durdurmak için savaşarak şehit olan 60. Alay'da görevli askerler bugün, yıllardır bakımsızlık içinde olan şehitlikte anılacak. Rusların 1916 yılında Trabzon’u işgali sırasında Köprübaşı ilçesi Harmantepe mevkiinde Karadeniz’de ilerleyişini durdurmak için savaşarak şehit olan 60. Alay'da görevli askerler bugün, yıllardır bakımsızlık içinde olan şehitlikte anılacak. Öte yandan şehitlikle ilgili yenileme projesi ise yıllardır beklerken geçtiğimiz yapılan anma programında da şehitlikteki hasarlı noktalar bayraklarla kapatılmıştı. Trabzon’un Köprübaşı ilçesi Harmantepe mevkiinde Rusların Karadeniz’e ilerleyişini durdurmak için 1916 yılında savaşarak şehit olan 7 subay ve 150 er, yıllardır bakımsızlığı giderilmeyen Harmantepe Şehitliğinde bugün gerçekleştirilen törenle anılacak. Yıllardır çalışma yapılması beklenen ancak bir türlü hasar gören noktaları onarılmayan şehitliğin durumu, başta şehitliklerinin 105’inci yılında anılacak olan şehitler olmak üzere Türk evlatlarını derinden üzüyor.

20 Nisan 2019'da şehitlikle ilgili bir açıklama geçen Trabzon Valiliği, Harmantepe Şehitlik Projesi'nin Valilik himayesinde Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından hazırlandığını, nisan ayı içerisinde Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunda görüşüleceğini açıklanmıştı. Açıklamada, "Harmantepe Şehitlik Projesi, Valiliğimiz himayesinde YİKOB tarafından hazırlanmış olup bu ay içerisinde Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunda görüşülecektir. Ardından ihalesi yapılarak mevsim şartları uygun olduğunda onarım çalışmalarına başlanacaktır." ifadelerine yer verilmişti. Ancak aradan 1 yıl geçmesine rağmen hiçbir düzenleme yapılmadı. Geçtiğimiz yıl Harmantepe Şehitliğinde gerçekleştirilen anma programında şehitliğin harabeyi andıran görüntüsünün, şehit 7 subay ve 150 erin Ay-Yıldız’ın dalgalanması için hayatlarını hiçe sayarak savaştıkları, Türk ulusunu simgeleyen Türk bayrağı ile gizlenmesi dikkat çekmişti. Pek çok noktası bakımsız ve kırık dökük olan şehitlikten koparak çevreye dağılın mermer parçaları ise büyük bir Türk bayrağının altına görünmemesi için çöpü andıran boya kutularıyla beraber gizlenmişti.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105