AK Parti’nin yerel seçim stratejisi ve Trabzon…

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yerel seçimlerine yüklediği anlamın, çok önemli ve farklı olduğunu dün yazmıştık. Cumhurbaşkanlığı seçiminde avantaj sunmasına rağmen milletvekili seçiminde AK Parti için dezavantaj oluşturan MHP ittifakının AK Partiyi kemiren bir keyfiyet olduğunu da yazmıştık. AK Parti belki MHP ile İstanbul’u alacaktır ama kayıpları çok daha farklı olacaktır. Bu nedenle ittifaka olacak gibi bakmıyoruz.

***

Gelelim Sayın Cumhurbaşkanı’nın başkan adayları için belirlediği vasıflara;

“1- Aday belirleme çalışmalarını biraz erken de olsa öne çekip çalışmaları ona göre yapacağız. 2- Bu seçimlere mutlaka karşılığı olan isimlerle gireceğiz. Sırtını partiye dayayan değil, önce ‘Benim karşılığım nedir?’ sorusunu kendine soracak adaylar... 3- Dürüst, ehliyet, liyakat ve tevazu sahibi olacak. 4- Toplum içinde sevilen ve saygı duyulan isim olacak.”

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, yalnız aday vasıflarını saymakla kalmadı. Hani bazı il başkanları kendilerinde bu vasıfları vehmeder endişesiyle tüm il başkanlarını uyardı. Bakın neler dedi: “Hiçbirimiz Okçular Tepesini boş bırakmayacağız. Kendisine aday olduğu resmen tevdi edilene kadar her arkadaşımız partisinin başında kalacaktır.”

Bu uyarı anlamı büyük bir uyarıdır. Ganimetten pay kapmak için rehavete kapılıp Okçular Tepesini boşaltan sahabeler, Uhut’ta Peygamber Ordusu’nun mağlubiyetine neden olmuştu. Erdoğan şimdi, ‘Kimse ganimet (makam) hesabı yapmasın’ diyor.

***

Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın yukarıdaki söylemlerinden hareketle; Birinci olarak, mevcut başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na hiç ama hiç şans vermeyenlerdeniz. Bu bizim kanaatimiz. Kendisi ve başkaları farklı düşünebilir. Aday yapılması halinde ise Volkan Canalioğlu gibi muhtemel bir rakip karşısında hem seçilemeyeceğini hem de Ortahisar’ı kaybettirebileceğini burada kaydediyoruz. İkinci olarak İl Başkanı Haydar Revi’ye geliyoruz. Haydar Bey aday adaylığında kararlıydı. Bir anlamda istifa edip aday yapılmayı bekleyecekti. Ama artık bu şansı kalmadı. Adaylığına asla onay alamayacaktır. Dolayısıyla istifa şansı yoktur. Genel Merkeze rağmen istifa etmesi halinde ise siyasi hayatı noktalanacaktır. Bunu göze alamaz.

***

Lakin Revi hadisesi bu kadarla bitecek gibi gözükmüyor. Belediye başkanlığı düşleyen Revi, belirlenen AK Parti adayına da soğuk duracaktır. Genel Merkezin yanlış aday belirlediğini ispat eden bir anlayışa kapılabilir. Zira bu keyfiyet bu şehirde daha önce yaşanmış ve AK Parti kaybetmiştir.

Hal böyle olunca Haydar Bey’in belediye başkan adaylığına başvurması halinde şayet aday olamazsa (Sayılan kriterlerle göre olması mümkün görülmüyor) il başkanlığından da istifa etmelidir. Zaten AK Parti 24 Haziran seçimlerinde Trabzon’da zafiyete düşmüş, Genel Başkan Tayyip Erdoğan bu zafiyeti yüzlerine karşı söylemiştir. Ortada zaten böyle bir zafiyet varken… AK Parti İl Başkanı Haydar Revi partiyi bir klikle yönetiyor iken gidilecek yerel seçimde daha büyük zafiyet yaşanabilir. AK Parti Genel Merkezi bu önemli ayrıntıyı görmelidir.

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz… Kendi partisinin belediye başkanı görevdeyken Büyükşehir Belediye Başkanlığı hevesini gizlemeyen ve kendisi için kamuoyu oluşturmaya çalışan AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi aday yapılmasa dahi il başkanlığından istifa etmelidir. Bunlar bizim görüşlerimizdir. Dışardan gazel okuma da diyebilirler. Hep birlikte yaşayıp göreceğiz...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105