ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ

ERDOĞAN: Bugün değerli dostum Putin ile bölgesel meseleri de ele alma imkanımız oldu.

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması tüm dünyada büyük infial oluşturdu. Haftasonu protestolarda İsrail askerleri 4 Filistinliyi şehit etti. İsrail yangına körükle gitmeye devam ediyor. Değer sahibi hiç kimsenin bu cinayetleri görmezden gelmesi mümkün değildir.

Kudüs konusunda Putin ile benzer yaklaşımlar içersinde olduğumuzu gördüm. Suriye'deki durumu da ele aldık. Soçi'de ele aldığımız konuları değerlendirme fırsatımız oldu. Bundan sonraki adımımız Soçi'de ikinci görüşmemizi yapacağız.

Ne gibi ilave adımlar atabileceğimizi görüştük. Cenevre'de yürütülen sürece önemli katkı sağlayacağız. Yakaladığımız bu ivmeyi önümüzdeki dönemde de sürdürmek istiyoruz.

"S-400 BU HAFTA NETİCELENECEK"

Türkiye ve Rusya arasındaki bu yakın ilişki bölgesel istikrar olarak da önemlidir, anlamlıdır. Ayrıca S-400 konusuna dair ilgili arkadaşlarımızı gerekli çalışmayı yapmak için bu hafta bir araya gelip bu işi neticelendirecektir.

PUTİN: SURİYE KONUSUNDA SIKI İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ 

Ortadoğu meselesi ve Suriye meselesini de ele aldık. Ülkelerimiz sıkı işbirliği içerisindeler.

Ankara ve Moskova arasındaki işbirliği başarılı şekilde devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ocak'tan Eylül'e kadar ticaret hacmimizin yüzde 36 oranında arttığını konuştuk. Bütün bunlar ortak kararlarımız sayesinde olabildi.

Suriye'deki durumu ele aldık. Suriye topraklarının neredeyse tamamı teröristlerden kurtarılmış durumda. Herhangi bir direniş olursa gerekli karşılığı vereceğiz.

Suriye'de siyasi çözüm konusunda Soçi'de yapılan üçlü zirvede vardığımız mutabakatın yerine getirilmesini görüştük. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi hazırlıklarını görüştük. Bu kongreye katılacak olan katılımcılar Suriye devlet yapısını ve anayasayı kabul etmesi ve BM denetiminde seçimlerin yapılmasıyla ilişkilidir.

Bu yılın sonunda yapılacak Astana'yı da görüştük.

Erdoğan'ın kişisel çabalarını da takdir etmek istiyorum.

Akkuyu'nun kurulmasıyla ilgili çalışmalar başlatıldı. Türk akımı da planlı bir şekilde döşenmektedir. 

Suriye'de siyasi çözüm konusunda 22 Kasım tarihinde Soçi görüşmesindeki adımları görüştük.

ABD'nin Kudüs kararı bölgedeki durumu daha da kötüleştirmektedir. Fiilen barış görüşmelerini baltalayabilecek bir karardır. Kudüs'ün statüsü İsrail ve Filistinliler arasında doğrudan temasla belirlenmelidir.

Sayın Erdoğan iki gün sonra İstanbul'da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısı konusunda beni bilgilendirdi. Rusya gözlemci olarak bu toplantıya katılacaktır.

Biz iyi komşuluk temelinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.