İhracatta titiz değiliz

Trabzon Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Cemil Pehlevan, Rusya’dan geri gönderilen ürünlerin sorunlu olmadığı yönündeki iddialara cevap verdi. Pehlevan, ne ithal edilen ürünlerde ne de ihraç edilenler de titiz davranılmadığını söyledi.

Yabancı ülkelere gönderilen ürünler için zirai karantina yönetmeliğince inceleme yapılıp ülkeye girişine izin verildiğini anlatan Pehlevan, “Zirai karantina yönetmeliği vardır. Yabancı ülkelerden gelebilecek zararlı organizmaların yurda girişinin engellenmesini önlemek amacıyla alınmış bir dizi tedbirler vardır. Bir liste tutulur ve listeye göre ürünlerde tespit edilen böcekli ürünler ülkeye alınmaz. En son ihraç ettiğimiz domates ve çilek geri gelmişti. Bu ürünleri alacak ülke, ürünlerde ülkesinde olmayan bir böcek türü tespit edince almaktan vazgeçti. Tabi ki bunların insan sağlığına zararı olan herhangi bir kimyasal madde barındırdığını söyleyemeyiz. Örneğin Rusya, satın alacağı firmayı da kendisi belirliyor. İnspektör’ünü de kendisi gönderiyor. Ürünlere yolda da her hangi bir böcek bulaşabilir. Ya da bir noktasında vardır giderken Rusya’ya çoğalabilir. Biz bu durumda buharla dezenfekte yöntemini daha çok kullanabiliriz.” şeklinde açıkladı.

İTHAL EDİLEN ÜRÜNLERDE TİTİZ DAVRANILMIYOR

Türkiye’ye gelen ürünlerde titiz davranılmadığını belirten Pehlevan, “Biz de Rusya’dan ürün alıyoruz ama onlar kadar titiz davranmıyoruz. Spekülasyon da oluşturmak istemiyorum ama maalesef yurt dışından aldığımız ürünlerde titiz davranmıyoruz.  Alırken de satarken de tedbirli olmamız gerekiyor. Bunda art niyet vardır demiyorum. Avrupa’dan da zaman zaman geri gelen ürün vardır. Ancak Avrupa’ya giden ürünler daha tedbirli gidiyor. Geçmişte Rusya’ya ne bulursa gönderiyorlardı. Şimdi Rusya’da Avrupa standartlarında ürün istiyor.” diye konuştu.

Hoş olmayan şeylerin basından duyulduğunu açıklayan Pehlevan, “Örneğin bakıyoruz gemi geliyor çıkış alınamıyor gemi gidiyor başka limandan Türkiye’ye giriş yapıyor. Biz bunları hep duyduk basından. Bir ara pirinç, buğday meselesi vardı. Hoş şeyler olmadığı için unutmaya çalışıyoruz bunları.” şeklinde ifade etti.

İTHAL ETTİĞİMİZ ÜRÜNLERLE GELEN BÖCEKLER ORMANLARIMIZI KURUTTU

Ürünlerin inspektör aracılığıyla seçildiklerini vurgulayan Pehlevan, “Ürünleri alacak ülke tarafından inspektör aracılığıyla ürünlerin firmasına kadar her şeyine kontrollü bir şekilde karar verildiğini söyleyen Pehlivan, “Bohçacılık işi değil bu. Bizim bu düşüncemiz bizi geriye bırakıyor. Ortada bir realite var. Bir zamanlar Romanya’dan getirdiğimiz ağaçlarda çıkan böcek sonucunda ormanlarımızda ağaçlarımız kurudu. Bu böcekler kontrolsüz gelen kütüklerle beraber geldi. Şimdi biz bunların temizlenmesi için bir sürü meblağ harcıyoruz. Ben ürünlerin sağlam olduğu söylemine katılmıyorum. Neden bir şeylerin arkasına sığınıyoruz.” diye aktardı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.