Tonya’da yarış nefes kesecek

Trabzon’un Tonya ilçesi, tarihî, coğrafî ve sosyolojik misyonu gereği lider özellikli bir ilçedir. Tonya’da huzur ve denge her şeyden önemlidir. Yapılmayan yol, duvar, kanal bir gün yapılır ama huzur ve denge bozulur ise bunun tamiri yıllar alır. İşte böyle özelliklere sahip olan Tonya’da 2019 Yerel Seçimlerinde hem parti içi hem de partiler arası çekişmeli bir seçim yaşanacak. Geride bıraktığımız seçimler bunun bir göstergesi. Tonya’da hem 2009 Yerel Seçimleri hem 2014 Yerel Seçimleri AK Parti ile CHP arasında kıyasıya rekabete sahne olmuş, seçimi AK Parti birinci parti olarak tamamlamıştı. 2009 Yerel Seçimlerinde Trabzon henüz büyükşehir değilken AK Parti’nin adayı Ahmet Kurt, CHP’nin adayı ise Faruk Alpşanlı idi. Kurt, 2 bin 387 oy alarak başkan seçildi. Alpşanlı ise 2 bin 21 oyda kaldı. 2014 Yerel Seçimlerinde ise AK Parti’nin adayı Osman Beşel oldu. CHP ise Hasan Kalyoncu’da karar kaldı. Beşel 5 bin 443 oy alarak başkan seçilirken Kalyoncu 4 bin 31 oy aldı. Bu iki siyasî partiyi 2009’da Saadet Partisi, 2014’te ise MHP kovaladı. Tonya’da adaylar kadar seçimleri etkileyecek bir diğer faktör ise kapatılan ve mahalleye dönüştürülen İskenderli Mahallesi… 2019 Yerel Seçimlerinde ise Tonya'da AK Parti'nin aynı başarıyı gösterip gösteremeyeceği merak konusu.

AK Parti: Tonya’da belediye başkanlığı görevini hâlen Osman Beşel yürütüyor. Bürokrasiden gelen ve siyasette ilk deneyimini yaşayan Beşel’in AK Parti’den yeniden aday adayı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Beşel de zaten bunu hemen her fırsatta dile getiriyor. AK Parti’den dikkat çeken bir diğer isim ise Tonya’da üç dönem belediye başkanlığı yapan Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile İl Müdürü Ahmet Kurt… Kurt’a yoğun bir şekilde adaylık baskısı var. Ülkücü Hareket’in içinde bulunan, 5 yıl ANAP, RP ve DYP'li bakanlara danışmanlık, 15 yıl belediye başkanlığı yapan, 5 yıldır da daire başkanlığı ve il müdürlüğü görevlerini sürdüren Kurt, 25 yılını halka ve siyasete vermiş bir isim. Belediye başkanlığı yaptığı dönemde gönülleri fethetti, silahını eğitim için satışa çıkardı. Başvurusunu yapması hâlinde dengeler değişecektir. Daha önce belediye başkan aday adayı ve geçen dönem ilçe başkanlığı için Ankara’ya çağrılanlar arasında olan iş adamı Hüseyin Yıldırım, Türkiye Halkoyunları Federasyonu Trabzon İl Temsilcisi aynı zamanda Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ameliyathane Anestezi Sorumlusu Veysel Kurt, TOKİ Başkanı Danışmanı Osman Bekar, Milletvekili Salih Cora’nın Danışmanı Mehmet Cemal Öztürk, Tonya’nın Kalınçam Mahallesi’nden doktor Bahattin Koç AK Parti’de telaffuz edilen diğer isimler olarak öne çıkıyor.

CHP: CHP’de geçen dönem aday olan ve önemli bir oranda oy alan ancak başkanlığı kazanamayan Hasan Kalyoncu’nun kesinlikle yeniden aday olmayacağı ifade ediliyor. Yine de zaman neyi gösterir bilinmez. Tonya CHP’de öne çıkan bir diğer isim ise emekli öğretmen, Eski Tonyalılar Derneği Başkanı Ahmet Şener. Şener bir ara CHP İl Yönetimi’nde de görev alarak siyasî tecrübesini artırdı. Aday adayı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. 25. Dönem Trabzon Milletvekili Adayı Mustafa Aydın’ın adı şimdi Tonya Belediye Başkan adaylığı için geçiyor. Yine bir başka isim olarak Mevlüt Sağlam da en güçlü adaylardan biri olarak gösteriliyor. Sağlam uzun yıllar bankacılık yapması ve teşkilat çalışmalarında uzun süredir yer alması dolayısıyla ilçenin tanınır yüzlerinden biri olarak öne çıkıyor.

MHP: 2009 Yerel Seçimlerinde Tonya’da aday çıkarmayan, 2014’te ise aday gösterdiği Selim Bekar ile Tonya’da üçüncü parti olan MHP’nin bu kez kendi adayı ile sahaya çıkacağı öğrenildi. En güçlü aday olarak İlçe Başkanı Mustafa Baki’nin oğlu eczacı Kazım Baki’nin isminin öne çıktığı öğrenildi.

İYİ Parti: 2018 Genel Seçimlerinde Meclis’e giren ve Trabzon’dan da milletvekili çıkarmayı başaran İYİ Parti, yerel seçimlerde de iddialı. İYİ Parti’nin her ilçede aday çıkaracağı biliniyor. İYİ Parti Tonya İlçe Başkanı Hayri Karaca, belediye başkan adayı gösterilebilecek isimler arasında yer alıyor. İYİ Parti’de ismi geçen bir diğer isim ise Ali Paşa Latifoğlu. Emekli bankacı olan Ali Paşa Latifoğlu, Tonya’da oldukça sevilen bir isim.

Saadet Partisi ve Diğer: 2009’da üçüncü, 2014’te ise dördüncü parti konumunda olan Saadet Partisi, Tonya’da yine adayını çıkaracak. Saadet Partisi İlçe Başkanı Abdullah Altuntaş en önemli isim olarak öne çıkıyor. Ancak geçen dönem aday olan Salih Erdoğan’ın kararı da bekleniyor. Tonya için yine kamuoyunda konuşulan isimlerden birisi olan Eski Devlet Hastanesi Başhekimi şu anda Trabzon’da aile hekimi olarak görev yapan Dr. Dilaver Yıldırım. Yıldırım aday olur mu, olursa hangi partiden olur bekleyip göreceğiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.