ÇMO felaketin sebebini açıkladı

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Araklı’da yaşanan sel felaketinin nedenlerini açıkladı.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Trabzon Bölge Temsilciliği, Araklı’da 7 kişinin yaşamını yitirdiği 3 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketi ile ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, bölgede dere yataklarının daraltılmasının, imara açılmasının ya da kaçak olarak imarlaştırılmasının, aynı zamanda dere yataklarına hafriyat atıklarının dökülmesinin sel felaketinin başlıca nedenleri olduğu ifade edildi.

PLANSIZ KAMU VE ÖZEL SEKTÖR YATIRIMLARI SEL FELAKETİNİN NEDENLERİDİR

Yapılan açıklamada aşağıdaki ifadelere yer verildi: “Sürmene, Beşikdüzü ve son olarak da Araklı’da yaşanan sel felaketleri incelendiğinde sorunların kaynakları benzer olduğu apaçık görülmektedir. Bölgemizde dere yataklarının daraltılması, imara açılması ya da kaçak olarak imarlaştırılması, aynı zamanda dere yataklarına hafriyat atıklarının dökülmesi ve planlı gibi gözüken plansız kamu ve özel sektör yatırımları başlıca sel felaketinin nedenlerindendir.”

AFET YÖNETİMİ KRİZ YÖNETİMİ DEĞİLDİR

“İlimizde yapılan menfezler, köprü geçişleri ve altyapı tesislerinin bakım onarımlarının düzenli yapılmadığı aşikârdır. Bu sebeple zaman içerisinde oluşan deformasyonlar ve su ile birlikte gelen rusubatlar suyun akışına engel oluşturarak taşkın riskini artırmaktadır. 2011 yılında Afet İşleri Genel Müdürlüğü, 1950-2010 yılları arasındaki oluşan heyelan afetlerinin en fazla yaşandığı şehir Trabzon olduğunu açıklamıştır. Trabzon ili özelinde yapılan kamu ve özel sektör yatırımlarında bu bilgi ne kadar dikkate alındığı tartışılmalıdır. Afet yönetimi kriz yönetimi değildir. Bu durumlarda can ve mal kaybının yaşanmaması adına afet yönetiminin çalıştırılması ve herkesin üzerine düşen görevi yapması elzemdir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.