ORMANA YOL KAVGASI

Çayırbağı Çevre Platformu Düzköy ormanlarına yol vurulmasını istemiyor

“ORMANI ESKİDEN DEVLET  KORURDU.... ŞİMDİ BİZ KORUYORUZ”

Trabzon'un Düzköy ilçesinin Çayırbağı, Doğankaya ve Gülcena Mahalle sakinleri ormanlarına sahip çıkmak adına ormana yapılmak istenen yola karşı çıkarak boyun eğmeyeceklerini söylediler. Yöre halkı “eskiden devlet ormanı vatandaştan korurdu, şimdi vatandaş devletten koruyor” diyerek ağaçların kesilmek istenmesini “akıl tutulması” olarak nitelendirdi. Bekçi tutarak korudukları ormanı talan ettirmeyeceklerini ilan ettiler.

“GENÇLEŞTİRME İDDİASIYLA ORMANA YOL AÇIYORLAR”

Çayırbağı Çevre Platformu’nun düzenlediği eylemde söz alan Hayriye Civelek, “Koronavirüs bahane, orman talanı şahane… Dünyayı saran koronavirüs salgın nedeniyle içinde bulunduğumuz olağanüstü günlerde evlerimizde olmamız gerekirken Trabzon Orman Bölge Müdürlüğünü salgın sürecini fırsata çevirerek yangından mal kaçırırcasına ormanlarımızı gençleştirme ve temizlik yapılacağı gerekçesiyle yol açma çalışmasına başlayacağını öğrendik.” diye konuştu. Trabzon’un Düzköy ilçesinin Çayırbağı, Doğankaya ve Gülcena Mahalle sakinleri ormana yapılmak istenen yola karşı çıkarak boyun eğmeyeceklerini söylediler. Yöre halkı “eskiden devlet vatandaştan korurdu ormanı şimdi vatandaş devletten koruyor” diyerek ağaçların kesilmek istenmesini “akıl tutulması” olarak nitelendirdi. Bekçi tutarak korudukları ormanı talan ettirmeyeceklerini kaydettiler.

SALGINI FIRSATA ÇEVİRMEK İSTEDİLER

Çayırbağı Çevre Platformu’nun düzenlediği eylemde yöre sakinleri bir araya gelerek ağaçların kesilmesini protesto etti. Platform adına söz alan Hayriye Civelek, “Koronavirüs bahane, orman talanı şahane… Dünyayı saran koronavirüs salgın nedeniyle içinde bulunduğumuz olağanüstü günlerde evlerimizde olmamız gerekirken Trabzon Orman Bölge Müdürlüğünü salgın sürecini fırsata çevirerek yangından mal kaçırırcasına ormanlarımızı gençleştirme ve temizlik yapılacağı gerekçesiyle yol açma çalışmasına başlayacağını öğrendik.” diye konuştu.

AĞAÇ KATLİAMLARI İMARA YOL AÇACAK

Yapılması planlanan yolun, ormanları talan ve ranta açma yolu olduğunu söyleyen Civelek, “Biliyoruz ki eğer bir yere yol yapılıyorsa orada ağaç katliamından maden aramaya, imara ve turizme açmaya kadar birçok plan vardır. Erikbeli, Kadıralak ve Çal ormanlarında yapılanlar bunu göstermiştir. Orman Müdürlüğü; temizlik ve bakım adı altında yapacağı 6500 metreküplük ağaç kesimi ile on binlerce ağacın yok olmasına, hayvanlarımız için beslenme alanı olan otlaklarımızın tahrip edilmesine, mahallerimizin ve mezerelerimizin hayati öneme sahip olan içme suyunun bulunduğu kaynakların ortadan kalkmasına ve heyelanlı alanların daha çok risk oluşturmasına sebep olacaktır. Ayrıca ekolojik denge için önem arz eden biyolojik çeşitliliğin azalmasına ve tahribine neden olacaktır.” şeklinde belirtti.

BEKÇİ TUTUP BEKLEDİĞİMİZ ORMANI TALAN ETTİRMEYECEĞİZ!

Bölge halkı olarak, yetkililerin duyarsızlığı nedeniyle son derece kırgın, üzgün ve öfkeli olduklarını anlatan Civelek, “11 Mayıs tarihinde Doğankaya ve Gülcena Mahalle ormanlarına yol açmak için gelen dozerin işe başlamasını kalabalık bir grupla protesto etmiştik. Aynı gün Trabzon Orman Bölge Müdürü ile bu ekolojik katliam projesini durdurmaları için görüştük. Atalarımızdan dedelerimizden beri bizzat parasını ödeyip bekçi tutup koruduğumuz ormanı talan etmenize müsaade etmeyeceğiz. Bu akıl tutulmasını protesto ediyoruz! Bir kez daha Orman Genel Müdürüne, Trabzon Valisine, Trabzon Orman Bölge Müdürüne ve siyasi parti temsilcilerine sesleniyoruz.” diye açıkladı.

RANT HESAPLARINI BIRAKIN VİCDANLARINIZIN SESİNE KULAK VERİN

Civelek, “Gün, orman ekosistemimizi kereste, tomruk üretimini arttırmak için tahrip etme günü değildir. Salgın felaketinin kontrol altına alınabilmesi için evlerde kalmaya zorlandığımız bugünlerde bizleri dışarı çıkmaya zorlamayınız. Gün, yaşamakta olduğumuz felaketin bilincine varma, rant hesaplarını bir kenara bırakarak akıl ve vicdanlarımızın sesine kulak verme, bu felaketten çıkışın yollarını arama günüdür. Ormanımıza sonuna kadar sahip çıkacağız ve kestirmeyeceğiz Doğankaya ve Gülcena Mahalle ormanlarından elinizi çekin!” şeklinde ifade etti.

ARAP TURİZMİNE PEŞKEŞ ÇEKMEYECEĞİZ

Yöre sakini Birgül Köse Karabulut, yapılmak istenen yolla Arap turizmine peşkeş çekilmek istendiğini ve buna izin vermeyeceklerini kaydetti. Karabulut, “Konuşma hakkı bu yöre halkınındır. Siz dozerin önüne oturursanız kimse burayı sizden alamaz. Burasının kaz dağları gibi, yeşil yol gibi olmasına izin vermeyeceğiz. Boşuna koltuk işgal etmeyin. Kimsenin önünde boyun eğmeyeceğiz. Ormanıma, suyuma, doğama dokunma. Tereyağı satarak annem beni okuttu. Benim görevim burayı savunmaktır.” diye konuştu.

DOĞANIN TAHRİP OLMASI TURİZMDE YARA AÇACAK

Yetkililerden yardım talebinde bulunan Selahattin Yılmaz ise, “Orta Doğu’dan özellikle Karadeniz’e Arap turist akını var. Bu turistler bizim doğamıza, yeşilimize, suyumuza hasta oldukları için geliyorlar. Yapılmak istenen ağaç kesim ve yol çalışması tüm Türkiye için tehlikelidir. Bu doğayı yok edersek turizmde de büyük yaralara sebep olacak. Turizmin göreceği zararı maliyetinize aktaramadınız. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan yardım bekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

 

Anahtar Kelimeler:
OrmanYolBekçi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105