Sera Gölü’nü kaybedebiliriz

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Merkez Yöneticisi Vildan Özmen, Sera Gölü’nde yaşanan kirlilik ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“ATIK SULAR TİSKİ’NİN ALTYAPI SİSTEMİNE ALINMIYOR”

KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Özdemir’den sonra Sera Gölü İle ilgili bir uyarıda ÇMO Merkez Yöneticisi Vildan Özmen’den geldi. Sera Gölü’nde İller Bankası’nın 2013 yılında bir altyapı çalışması başlattığını ve bu çalışmanın halen bitirilemediğini belirten Özmen, “Çalışmalar bitmediği için atık sular TİSKİ’nin altyapı sitemine alınmıyor. Yerleşim yerlerinin kendi foseptikleri var. Gölün etrafındaki belediyenin yeri ve bazı yerlerde sızdırmasız foseptik varmış. Fakat o bölgede de evlerin foseptikerinin hiçbirinde de sızdırmasız foseptik yoktur diye tahmin ediyorum. Göle kanalizasyon suyu kolayca karışıyor.” açıklamalarında bulundu.

DSİ’NİN DE İHMALİ VAR

Gölde yaşanan kirliliğe dikkat çelen Özmen, “Gölde bir renk değişiminden bahsediliyor ben henüz son halini görmedim. Buranın altyapısı yok ama kirlilik girdisi var. Bu yüzden de azot ve fosfor oranı yüksek çıkacaktır. Dere yataklarının bakımsızlığının yanı sıra DSİ’nin de ihmali var.” dedi. Gölün kirliliğini derenin beslediğini belirten Özmen, “O vadide bir sürü yerleşim yeri var. O vadiden dere yatağı ile gelen pislik gölde birikiyor.”diyerek, dere yataklarının temizlenmesinin gölü kurtardığına dikkat çekti.

DSİ ŞU AN İHALEYE ÇIKMIYOR

İklim değişikliklerinden dolayı anlık yağışların çoğaldığını ve bu durumun taşkın ihtimalini arttırdığını belirten Özmen, “Bütün bu yaz yaşadıklarımız olsun, Araklı’da yaşanan felaket olsun DSİ’nin sorumluluğunda. DSİ şu an ihaleye çıkmıyor. Neden olarak da para olmadığını söylüyor. Kurumun parası olmadığı için böyle bir ihmalkârlığa bırakıyor. O bölgede tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlar var. Evlerindeki kanalizasyonları bir şekilde dereye ulaşıyorsa, dereyle birlikte göle giriyor. Bu da gölde kirliliğe neden oluyor. Eğer önlem alınmazsa ileriki aşamada gölü kaybedebiliriz.” 

Anahtar Kelimeler:
KtüDSİTMBBVildan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.