Milletvekili Köseoğlu’nun dedesi Mustafa Sula’ya yıllar sonra İstiklal Madalyası verildi

AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Ayşe Sula Köseoğlu’nun dedesi Mustafa Sula’ya hak ettiği İstiklal Madalyası 96 yıl sonra verildi. Milletvekili Köseoğlu’nun aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı bürokratı olan Recep Sula’nın 2005 yılında yaptığı müracaat olumlu sonuçlandı ve Mustafa Sula’ya İstiklal Madalyası verilmesine karar verildi.

Kurtuluş Savaşında 35. Alay 1. Taburda savaşan İstiklal Savaşı Milli Kahramanlarından Mustafa Sula 1980 yılında vefat etti. Yaşamı boyunca evraklarını kaybettiği için İstiklal Madalyası’nı alamayan Mustafa Sula için harekete geçen oğlu Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Müşaviri Recep Sula, 2005 yılında Milli Savunma Bakanlığı’na müracaat ederek dedesiyle ilgili durumun araştırılmasını istedi. Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı’nın arşivlerinde yapılan araştırma sonucu Mustafa Sula’nın Kurtuluş Savaşında 35. Alay 1. Taburda savaştığı ortaya çıktı ve İstiklal Madalya sahibi olduğu belirlendi. Madalya Kurtuluş Savaşı’ndan 96 yıl, Mustafa Sula’nın ölümünden ise 27 yıl sonra ailesine teslim edildi.

Büyük taarruza da katıldığı tespit edilen Mustafa Sula’nın 1918 Mart ve 1921 Nisan tarihleri arasında Şark Cephesinde, 1921 Mayıs ile 1922 Kasım tarihleri arasında da Garp Cephesinde 4 yıl 7 ay askerlik yaptığı ortaya çıktı. Rumca da bilen Mustafa Sula’nın Yunan bir binbaşı teslim alındığı sırada tabur komutanına tercümanlık yaptığı belirtildi. Sula’nın Doğu Cephesinde askerlik yaparken 72 gün boyunca yürüyerek Kars’tan Ankara’ya geldikleri ve bu süre boyunca ve savaş sırasında başından geçenleri sık sık çevresindekilere anlattığı öğrenildi.

Dedesi Mustafa Sula ile ilgili İstiklal Savaşı’na ait anıları babasından sık sık dinlediğini belirten Milletvekili Köseoğlu, dedesiyle gurur duyduğunu belirtti. Milletvekili Köseoğlu, Mustafa Sula’ya 96 yıl sonra verilen İstiklal Madalyası’nı sosyal medyadan paylaşarak haklı gururunu şu sözlerle ifade etti: “Ne büyük bir onur. Arşiv kayıtlarının tetkiki ile Kurtuluş Savaşında 35. Alay 1. Taburda savaşan İstiklal Savaşı Milli Kahramanlarından dedem Mustafa Sula’ya Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tasdikleriyle İstiklal Madalyası Belgesi ve Madalyası verilmiştir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.