Asıl yarış AK Parti’de olacak

Trabzon’da belediye başkanlığı seçimlerinde AK Parti’nin en rahat olduğu ilçelerden biri de Sürmene. Geçmiş seçimlerin istatistiği bunu net olarak gösteriyor. Fakat AK Parti’de 2019’da gösterilecek aday ve diğer partilerin bu gelişmeye göre alacakları pozisyon seçimin kaderini değiştirebilir. Burada en önemli faktör, AK Parti’nin kendi içinde yaşayacağı yarış olacak. AK Parti teşkilatlarının yanı sıra diğer partilerin de gözü bu yarışta olacak. Zira bize göre adaylarını buna göre belirleyecekler.

Sürmene'de 2009 Belediye Başkanlığı seçimleri AK Parti ile CHP arasında kıyasıya rekabete sahne olmuş, AK Parti seçimleri birinci parti olarak tamamlamıştı. AK Parti’nin adayı Fikri Usta yüzde 47 oranıyla 3 bin 672 oy alarak belediye başkanı seçilirken, kendisine en yakın rakip olan CHP’nin adayı Ali Kırali ise bin 400 oy almıştı. DSP’nin adayı Yaşar Emin de bin 366 oy almıştı. 2009’da sol oyların toplamı AK Parti’nin oylarının üzerinde olmasına rağmen bu, 2014 seçimlerinde CHP’nin oylarına yansımadı. 2014 Yerel Seçimlerinde ise AK Parti adayını değiştirdi ve Fikri Usta’nın yerine çay sektörünün tanınmış isimlerinden Eski Doğru Yol Partili Rahmi Üstün’ü aday gösterdi. Rahmi Üstün, kırsal alanlardan da gelen oylarla yüzde 58 karşılığında 8 bin 841 oy alarak rahat bir seçim kazandı. CHP ise hayal kırıklığına uğradı. Bırakın aday göstermeyen DSP’deki oyları, 2009’da kendi adayının aldığı oyları bile alamadı. CHP’nin adayı Naciye Çelik sadece bin 85 oy alarak yarışı dördüncü sırada tamamladı. Yarışı ikinci sırada tamamlayan Saadet Partisinin adayı Ali Memiş oldu. Memiş, 2 bin 615 oy aldı. Üçüncü sırada kalan MHP’nin adayı Aydın Danışmaz da 2 bin 319 oy aldı. Sürmene’de şimdi AK Parti’nin adayı ve yeni parti İYİ Parti’nin adayı merak ediliyor.

AK Parti: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi 2019’da en çok AK Parti’nin adayı merak ediliyor. En çok da bu yarış merak ediliyor. Çünkü birbirinden değerli ve önemli aday adayları var. Mevcut Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün kesinlikle yeniden aday adayı olacak. Eğitim, altyapı, turizm, kültür ve sosyal anlamda yaptığı önemli hizmetler var. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile diyaloğu çok iyi. Yaptığı hizmetlerle adaylığına da kesin gözüyle bakanlar var. Ancak yeniden adaylığına itiraz edenler de var. Sürmene’de AK Parti içinde ismi geçenlerden biri de Trabzon Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi İsmail Hakkı Küçükali. Küçükali’nin teşkilat içindeki altyapısı da var. Millî Görüş geleneğinden geliyor. Oğlu Sefa Küçükali, İl Gençlik Kolları Başkanı, kardeşi ise Sürmene ilçe yönetiminde. Küçükali’nin de Numan kurtulmuş’la diyaloğu iyi. Bakalım aday olabilecek mi? Bir diğer isim ise Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Orhan Kahveci. Kahveci, Sürmene’de Oylum Belediye Başkanlığı ve İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü yaptı. Onun da aday adayı olarak ismi geçiyor. Eski Sürmene Belediye Başkanı Fikri Usta’nın da nabız yokladığı duyumunu aldık. Ancak oğlu Eski Sürmene Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Hakan Usta’nın da bu yönde çalışma yaptığı bilgisine ulaştık. Sürmene’de üç dönem Sürmene İlçe Başkanlığı görevi yapan ve tüzük gereği görevine veda eden Aydın Bayraktar mesleğine geri döndü. Şimdi ise “genel merkezden bir vefa örneği gösterilip başkan adayı yapılabilir” diye beklentiler var. Geçtiğimiz dönem de AK Parti’den aday adayı olan emekli inşaat mühendisi Atamer Seymen Ankara’da yaşıyor. Yeniden aday adayı olacağı belirtiliyor. Eski Sürmene Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Durmuş da aday adayı olarak ismi geçenler arasında bulunuyor.

CHP: Sürmene’de geçtiğimiz seçimlerde hayal kırıklığına uğrayan CHP bu kez işe sıkı sarılacak. Çünkü Sürmene’de CHP’nin önemli bir altyapısı vardı. Bu potansiyel son seçimlerde başka partilere kaysa da CHP bu seçimde yeniden oylarına talip olacaktır. Bunun için de 2009’da aday gösterilen ve önemli bir oy oranına sahip olan iş adamı Ali Kırali’nin kapısını çalacaktır. Sürmene’de eğitime yatırım ve yardımlarıyla bilinen Kırali ailesinin oğlu olan iş adamı Ali Kırali, CHP’nin en güçlü adayı olarak gösteriliyor. Geçen dönem CHP’nin adayı olan Naciye Şayan Çelik de ismi yeniden telaffuz edilen bir diğer isim olarak öne çıkıyor.

MHP: 2014 Belediye Başkanlığı seçimlerini Sürmene’de üçüncü sırada tamamlayan MHP, yerel seçimlerde yine iddialı. Geçen dönem aday olan eğitimci Aydın Danışmaz baypas ameliyatı oldu. Danışmaz’ın yeniden aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor ancak hastalığı buna izin verecek mi bekleyip göreceğiz. MHP’de öne çıkan bir diğer isim ise Sürmene İlçe Başkanı Hamit Küçükali. Siyasette oldukça deneyimli olan ve çevresinde de sevilen Hamit Küçükali, MHP’nin belediye başkan adayı olabilir.

İYİ Parti: Türkiye’nin yeni partisi İYİ Parti, Sürmene’de çalkantılı bir dönem geçiriyor. İYİ Parti Sürmene İlçe Başkanı Avukat Enis Seymenoğlu atandıktan 4 ay sonra istifa etti. Genel seçimlerde bunun sıkıntısını da yaşadı. Sürmene’de yeni ilçe başkanı Gürkan Güven Malkoç, belediye başkan adayı gösterilebilir.

Saadet Partisi: Sürmene’de 2014 seçimlerini ikinci sırada tamamlayan Saadet Partisi, 2019 seçimlerinde de iddialı. Ancak geçen dönem belediye başkan adayı olan Ali Rıza Memiş trafik kazası geçirdi. Şimdi yoğun bakımda tedavi görüyor. Aday gösterilir mi gösterilmez mi bunu zaman gösterecek. Saadet Partisinin elinde bir başka güçlü isim daha var. Eski Sürmene Belediye Başkanı Cemalettin Aksoy. Aksoy’un ismi ciddi bir şekilde konuşuluyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105