Belediye önünde gerginlik!

Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile ilgili 2016 yılında hazırlanan Sayıştay denetim raporunda ortaya çıkan zararla ilgili olarak Trabzon Halkevi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak protesto açıklamasında bulundu. Ellerindeki pankartlarıyla, “Trabzon'un yolsuzluklar ile yönetilmesine izin vermeyeceğiz. Yolsuz, hırsız yöneticilerin değil, memleket halkındır! Böylesine net bir şekilde belli olan bir hırsızlığı neden bunca yıl gizlediniz?” diyen Halkevine mensup bir grup Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu'nu istifaya çağırdı. 

TRABZON HALKININ PARASI KİMİN CEBİNDE?

Trabzon Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan Trabzon Halkevi, şu açıklamayı yaptı: “Trabzon Büyükşehir belediyesi ve Antkart Kart Teknoloji Hizmetleri A.Ş. arasında 2010 yılında imzalanan anlaşma gereği; ulaşım hizmeti üzerinden elde  edilen gelirler (Akıllı kart ve kullan at kartlar) üzerinden şirket yüzde 8, belediye yüzde 92 pay alacak şeklindedir. Bu pay dağıtımı Sayıştay raporlarında incelenmiş ve ortaya çıkan ise halkın paralarının çalındığıdır. Tek bir hesap üzerinden dağıtım yapılacağı şeklinde imzalanan anlaşmanın dışında, firma tarafından açılan başka bir banka hesabı ile firma gelir kazanmaya devam ederken, belediyeye ulaşım gelirleri aktarılmadı. Halkın ulaşım hakkını özelleştiren belediye, halka hizmet etmek bir yana otobüse binen yolcu sayısından, tüketilen bilet sayısından bile haberdar değildir. Sayıştay denetleme raporuna göre tek kullanımlık kartların tespiti yapılmazken, toplu ulaşım hizmetlerinden elde edilen gelir gerçek tutarı yansıtmamakta. Belediye yüklenici firma tarafından alacağının bir kısmının ödenmemesi durumunda sözleşmeyi fesih etmiş fakat tasfiye işlemi yapmamıştır. Belediye şirkete açtığı davada ise sadece ödenmeyen tutar ile ilgili alacaklı davası açmıştır. Peki belediye neden yıllar boyunca halkın cebinden şirketin kasasına giden paralarımız için bir dava açmamış, şirket hakkında bir inceleme başlatmamıştır. Trabzon Büyükşehir belediyesi halkın en temel haklarından biri olan ulaşım hakkını özelleştirerek önce halk için değil şirketler için çalışan bir belediye olduğunu göstermiştir. Yıllar boyunca yaptığı açık ve gizli zamlar ile birlikte Trabzon halkının parasına göz diken belediye, halka ise niteliksiz, balık istifi ve oldukça pahalı bir ulaşım hizmeti sağlanmasına neden olmuştur. Sayıştay denetleme raporunda ise belediyenin şirketler için çalıştığı ortaya çıkmış, belediye yıllar boyunca halkın paralarının çalınmasını sağlamıştır. Özelleştirmenin bile bir hukuku varken, Trabzon Büyükşehir Belediyesi mevcut yasa ve yönetmeliklerin dışında bir ilişkiye girmiş, belediyenin kasasına girmesi gereken para soyguncu şirketin kasasına girmiştir. ANTKART şirketi kime aittir, ihale döneminde bu şirketten başka bir şirket ihaleye girmiş midir? Halkın paralarını çalınmasında payı olan, pay alan belediye yöneticileri var mıdır, varsa kimlerdir, bu kişiler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?” açıklamasında bulundu. Trabzon Halkevine mensup bir grubun Trabzon Büyükşehir Belediyesi önündeki protestosuna çevreden çok sayıda vatandaş tepki gösterdi. ‘Gidin okulunuzda okuyun’, ‘Siz nasıl öğrencisiniz?’, ‘Anneniz babanız sizi okumaya gönderiyor.’, ‘Afrin’de insanlar ölüyor, siz neyin peşindesiniz?’, ‘Terbiyesizler’, ‘Bunlar Trabzonlu değil, Trabzon’dan bunlar gibi insanlar ortaya çıkar mı?’ diyerek tepki gösteren vatandaşlar, polisin müdahalesi sonrasında dağıldı.

Halkevi’nin açıklamalarına belediyeden cevap


Öte yandan Halkevi üyelerinin Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma hizmetleri ihalesi ile ilgili yaptığı açıklamaya Büyükşehir Belediyesi cevap verdi. Açıklamada, ihale neticesinde söz konusu hizmet alımı ihalesini kazanan firmanın, işini aksattığı tespit edilince belediye tarafından sözleşmenin fesih edildiği ve söz konusu firmanın mahkemeye verildiği hatırlatıldı. Açıklamada “Trabzon Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan toplu ulaşım hizmetleri kapsamında olmak üzere akıllı kart, kullan at bilet ve elektronik ücret toplama sistemi işi ihale edilmiş ve yapılan ihale sonucunda 04.06.2010 tarihinde Büyükşehir Belediyesi ile Antkart Teknoloji Hizmetleri A.Ş arasında sözleşme akdedilmiştir. Yüklenici firma Teknik Şartnameye ve İhale Sözleşmesine göre yükümlü bulunduğu sorumlulukları 2015 yılından itibaren yerine getirmemeye başlamıştır ve idare tespit edilen eksikliklerin ifası amacına matuf olmak üzere taahhütlerini yerine getirmesi hususunda yüklenici firmaya ilk andan itibaren ve defaten ihtarnameler yoluyla keyfiyeti bildirmiştir. Buna rağmen yüklenicinin sözleşme gereklerini yerine getirmemesi nedeniyle sözleşme Başkanlık Makamının 29.06.2016 tarih ve 790/1739 sayılı olurları ile fesih edilmiştir. Fesihin Ulaşım Dairesi Başkanlığı’ndan, Mali Hizmetler Daire Başkanlığına bildirilmesiyle, yüklenici firmanın kesin ve ek kesin teminat mektupları bankadan nakde çevriltilerek toplam 588 bin 500 TL teminat Büyükşehir Belediyesince gelir kaydedilmiştir. Belediyemiz toplu taşıma hizmetinin kesintiye uğramadan devam etmesi aciliyet arz ettiğinden toplu taşıma elektronik ücret toplama ve araç takip sistemleri kurulum ve işletme işi yeniden ihale yapılarak hizmete açılmıştır. Sayıştay sorgusunda zimmet çıkarılmadığı gibi yine Sayıştay tarafından Cumhuriyet Savcılığı’na yapılmış herhangi bir suç duyurusu bulunmamaktadır. Tam aksine Büyükşehir Belediyemizce, idaremize yüklenici firma tarafından yapılmadığı tespit edilen ödemeler için, Sayıştay denetimi sonucu hazırlanan rapordan önce, Trabzon 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 1.389.377,52 TL’lik alacak davası açılmıştır. Yine Sayıştay sorgusundan önce yüklenici firmanın hukuka aykırı, hileli işlemleri nedeniyle ilgili şirket hakkında Belediyemiz tarafından Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur” denildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.