Cumhurbaşkanına fındık çağrısı

Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar ile Ortahisar Muhtarlar Derneği Başkanı Selami Durmuş, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile TMO’nun bir türlü açıklamadığı fındık fiyatlarıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulundu. Bekar ve Durmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önceden söylediği “Fındık üreticisini alaverecilerin eline bırakmayın” ve Trabzon’da söylediği “Fındıktaki sıkıntıyı biliyoruz konuyu görüşeceğiz” sözlerini hatırlatarak, fındıktaki sorunun çözülmesi çağrısında bulundu. Konu hakkında açıklamalarını sürdüren Mustafa Bekar, “Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız, yetkinin sizde olduğunu çok iyi biliyoruz lütfen ilgili tarım bakanımıza bir genelge çıkartmaları için hemen talimatlarınızı verip TMO’nun devreye sokulmasını fındığını kg fiyatının 15 liradan alınmasını bu doğrultuda acilen açıklama yapılmasını sizlerden rica ile arz ediyoruz.” dedi.

PAKDEMİRLİ’NİN FINDIK AÇIKLAMASINI HATIRLATTI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin fındık hasadının başladığı günlerde yaptığı “Fındık üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması için her türlü önlem alınmıştır” sözlerini hatırlatan Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, “Bakan Pakdemirli bu açıklamasının gereğini yapsın. Üretici sabırsızlıkla fındık fiyatının açıklanmasını derhal beklemektedir.” şeklinde konuştu.

PİYASA YABANCI FİRMAYA TERK EDİLMİŞ DURUMDA

Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, fındık piyasasının İtalyan çikolata devi Ferrero’nun eline terk edilmiş durumda olduğunu ifade ederek, “Piyasa adeta yabancı bir firmaya terk edilmiş durumdadır. Elbette ticaret olacak fındığı birileri alacak, satacak, bundan da tabi ki para kazanacak. Ancak maliyeti 11 lira ile 12 lira arasında olan fındığa 11.25 kuruş fiyat açıklayarak üretici ile adeta dalga geçmek ve onun alın terini gasp etmek kimsenin hakkı değil haddi de değildir. Bu gaspa asla müsamaha gösteremeyiz. Bizim göstermediğimiz yetmez. Buna başta devletimizin idare mekanizmaları da asla göstermemelidirler. Bu sezonda fındık üreticimiz sıkıntılarla karşı karşıyadır. Haşatın bittiği kurutma işlemlerinin tamamlanıp çuvallanan fındık, acil ihtiyaçları olan üreticilerimiz tarafından satılmaya başlanmıştır. Bu zorunlu satışlar üreticimizin fındığını ucuz, tabiri caizse maliyetine satmasına sebep olmuştur. Fındık maliyeti bakımından çok masraf gerektiren bir üründür. Maliyetine binaen. Bu durumlarda mağduriyetlerin önlenmesi ve fındık üreticisinin hak ettiği korumanın sağlanması için devletimizin, hükümetimizin devreye girmesi TMO eliyle üreticiden fındık alması kaçınılmazdır.”

FINDIK 15 LİRA OLMALI DEDİK

Fındığın 15 lira olması noktasında her zaman çağrı yaptıklarından söz eden Mustafa Bekar, “Uyarılarımızı her zaman yaptık. Ülkemizin düştüğü sıkıntılı bu süreçleri de göz önünde bulundurarak dövizdeki artışı bahane etmedik. Fındığına 15 lira verilmelidir dedik. Yine aynı rakamı telaffuz ediyoruz, iktidar partisi bazı milletvekili arkadaşlar fındığın kg 15-18 lira olmalıdır diyebiliyor. Ülkemize yılda yaklaşık olarak2-2,5 milyar dolar döviz kazandıran çok önemli bir ürünümüz, Türkiye'mizde maalesef hak ettiği değeri bulamamıştır.” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105