Çay'da organik muamması

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, geçen yıl Doğu Karadeniz Bölgesi’nde kademeli olarak organik çay üretimine geçileceğini açıklamıştı. Uygulama ile çay tarımında kullanılan nitrat ve azot içerikli kimyasal gübre yerine mikrobiyal organizmalar içeren organik gübreye geçilmesi planlandı. Böylece çayda herhangi bir kalıntısı ve olumsuz etkisi görülmese de kullanıldığı toprakta ve çevresindeki canlı varlıklar üzerinde zararlı etkileri olan, toprak yapısını olumsuz yönde etkileyen, heyelanları tetikleyen azot ve nitrat içerikli kimyasal gübre kullanımı kaldırılması hedeflendi. Mikrobiyal gübre ile üretilen çaylarda verim azalması gözlenmediği gibi ekstrat değerinin yükseldiği ve selüloz oranının azaldığı, tomurcuk oluşumunun ise arttığı tespit edildi.

1 YIL ERTELENDİ

Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’da bazı üreticilerin kimyasal gübreleri satın almış olması, organik gübre yetersizliği ve diğer eksiklikler nedeniyle organik çay tarımına geçiş bu yıl 15 Ekim tarihine ertelenmişti. Ancak, bu tarihin geride kalmasına rağmen organik çay üretimine geçişle ilgili henüz açıklama yapılmaması üreticileri ve çay sektörü temsilcilerini de tedirgin ediyor. Bölgede 835 bin dekar alanda geçileceği açıklanan organik tarımla ilgili belirsizlik sürüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105