Stevia'dan istenilen sonuç elde edildi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması projesi kapsamında, Trabzon'da şeker otu (stevia) yetiştiriciliğinde istenilen sonucun elde edildiği bildirildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, projenin Türkiye genelinde 35 ilde yürütüldüğü belirtilerek, kentte bu çerçevede şeker otu (stevia bitkisi) deneme bahçesi oluşturulduğu ifade edildi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, Ortahisar ilçesi Gölçayır Mahallesi çiftçilerinden Temel Şeremit'e ait deneme bahçesinde yetiştirilen şeker otunda başarılı bir şekilde hasat yapıldığını, bu ota olan ilginin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de son yıllarda arttığına işaret etti. Üretici Şeremit ise “İl Tarım Müdürlüğümüzden, bölgemizde yapılması planlanan şeker otu yetiştirildiği teklifi geldiğinde tarımsal yeniliklere son derece açık olan bir üretici olarak gelen bu teklifi hemen kabul ettim. Şeker otuna olan ilgi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artıyor. Başta şeker hastalarının şeker yerine kullandıkları bu bitkinin gıda sektöründe de kullanımı yaygınlaşmakta. ÇAYKUR Genel Müdürlüğümüzün bu bitkinin sanayide kullanımı konusunda çalışmaları var. ÇAYKUR, ürettiğimiz bu ürünü alım garantili yetiştiricilik modeli ile biz üreticilere destek olacak çalışmalar yaparsa bu ürün yetiştiriciliği gelişerek artar.  İnşallah önümüzdeki dönemde bu bitkinin daha geniş alanlarda yapmak istiyorum.” dedi. İl Müdürü Cahit Gülbay, “Gerek çiftçimizin gerekse projede yer alan teknik personelin gayretli çalışmaları iyi sonuçlar verdi. Bu gibi çalışmalar yaygınlaştırılmalı ve çiftçimiz arzulu ve yeniliklere açık olması gerekli. Şeker otu olarak bilinen stevia bitkisinin yaygınlaştırılması amacıyla Akçaabat, Yomra ve Ortahisar ilçelerimizde demonstrasyon amaçlı ilimiz şartlarında bahçeler oluşturduk. Buradaki çalışmaların sonuçlarına göre projeleri yaygınlaştırmak istiyoruz.” diye konuştu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.