İADE TALEBİNE RET

 Türkiye'nin iade talebine Suudi Arabistan'tan ret

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr,  ülkesinin, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilişkisi bulunan vatandaşlarını Türkiye'ye teslim etmeyeceğini açıkladı.Cubeyr, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapılan 39'uncu Körfez  İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'nin kapanışında düzenlediği basın toplantısında,  Türkiye'de Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturma  kapsamında çıkarılan yakalama kararlarına işaret ederek, ülkesinin Kaşıkçı  cinayetiyle ilişkisi bulunan vatandaşlarını Türkiye'ye teslim etmeyeceğini  belirtti.

"Suçlular (Suudi) Başsavcılığa sevk edildi. Yargı konularında yorum  yapmıyorum. Başsavcılığın kendi sözcüsü var." ifadelerini kullanan Cubeyr, Suudi  Arabistan'ın soruşturmaya yardımcı olacak her delile açık olduğunu aktardı.

Cubeyr, Suudi Arabistan'ın hiçbir şeyi saklı tutmayacağını,  soruşturulan birçok suçta olduğu gibi her ulaştığı bilgiyi açıklayacağını  belirtti.

Körfez krizine değinen Cubeyr, ülkesinin bu konudaki tutumumun açık  olduğunu belirterek, "Katarlı kardeşlerimiz, KİK'e aktif bir üye olarak dönmek  için kendilerinden ne istendiğini biliyor." ifadelerine yer verdi.
 

KAŞIKÇI CİNAYETİ

Suudi gazeteci Kaşıkçı'dan, 2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın İstanbul  Başkonsolosluğuna girdikten sonra haber alınamamıştı. Suudi Arabistan yönetimi, 18 gün sonra gazeteci Kaşıkçı'nın  konsoloslukta öldürüldüğünü kabul etmek zorunda kalmıştı. Washington Post gazetesi, CIA'in, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın  öldürülmesi emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın verdiği  sonucuna ulaştığı iddia etmişti.

Diğer yandan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud,  gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ülkesinin İstanbul'daki başkonsolosluk binasında  öldürülmesi üzerine üst düzey 5 kişiyi görevden aldırmıştı. Bu kişiler arasında  daha önce Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın danışmanlığını yapan Suud  el-Kahtani ismi öne çıkmıştı.

ABD'li gazeteci Courtney Radsch, geçen ay Washington'da düzenlenen bir  panelde, Suudi Arabistan yönetiminin kendilerine muhalif olan kişileri belirlemek  için ABD'li şirket ve yazılımlara milyonlarca dolar harcadığını ileri sürerek,  "Cemal Kaşıkçı, İsrail tarafından üretilip, bir Amerikalı şirket tarafından  satılan Pegasus adlı yazılım programıyla gözetlendi." demişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105