AK Parti Hata Kabul Etmiyor

Sokak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kızılcahamam toplantısında söylediği ifadeleri konuşuyor. Hani!..  Kendi belirlediği adaylara toz kondurmayan ama adayları beğenmeyenleri eleştiren söylemi…

AK Parti İstanbul ve Ankara başta olmak üzere önemli mega kentleri yitirdi. Millet bir uyarı daha yaptı. Belediye Meclislerinde oy verdiği AK Parti'ye ‘başkan adaylarını beğenmiyorum’ dedi. Aslında bu uyarının evveliyatı var.  Vatandaş 24 Haziran seçimlerinde de vekil  listelerine benzer refleksi göstermişti.

AK Parti  24 Haziran seçimlerinde vatandaşın uyarısını önemsemedi. 31 Mart seçimlerinde yine bildik yöntemlerle aday belirledi. Ankara'nın Özhaseki ile alınamayacağını…  Ankara'nın ancak ve ancak Süleyman Soylu ile alınabileceğini bir tek AK Parti Genel Merkezi göremedi!..

***

AK Parti kurulurken en büyük eleştiri Fazilet Partisi ve evveliyatı Refah Partisi'nin karar vericileriydi. Partinin MKYK’sı kastedilerek ‘Kaderimiz 40 kişinin dudakları arasında sıkıştırılamaz’ denmişti.  Lakin Bugün AK Parti daha az bir dudak sayısına sıkıştırıldı. Üstelik buna bir de ‘teşkilat ahlakı’ gibi bir kavram eklenerek.  Vatandaşın tercihi ile teşkilatın tercihinin örtüşmediği bir keyfiyete kavram üretmek!..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendilerinin belirlediği adaylara veya belirleme yöntemine hiçbir hata yüklemiyor. ‘mesajı aldık’ dese de mesajı almış gibi de davranmıyor. Erdoğan, aksine belirlediği adaylara oy vermeyen teşkilat mensuplarını ve partilileri eleştiriyor.  Bakalım tam olarak neler diyor:

Bu davanın adamı olduğunu söyleyenler bütün kampanya boyunca neredeler?” ‘ efendim ben beğenmedim’ diyorlar. ‘Ee sen beğenmeyebilirsin. Yani biz herkesin beğeneceği isimleri bulma başarısını ne zaman gösterdik? Böyle bir şey olabilir mi? Burada bir yönetim varsa; bu yönetim çalışmalarını, istişareleri yapar bir karar verir. Bu karara da hep birlikte uyarız. İşte bu bir teşkilat ahlakıdır. Bu teşkilat ahlâkından mahrum olanlar kendilerini hiçbir zaman anlatamayacaklar.”

Cumhurbaşkanı “Biz herkesin beğeneceği adayları bulma başarısını ne zaman gösterdik?” diyor. Evet … AK Parti eskiden halkın çoğunluğunun beğendiği adayları önemsiyordu. Teşkilat da ‘temayül’ denen bir uygulama mevcuttu.  Ama sonraları ‘temayül’ anlamsızlaştırıldı.  Önce teşkilat temayülü,  ardından anketler önemsiz hale getirildi.

 Cumhurbaşkanı, ‘Burada bir yönetim varsa, bu yönetim çalışmalarını, istişarelerini yapar ve karar verir. Bu karara da hepimiz uyarız.  İşte bu teşkilat ahlakıdır’ diyor.  Peki demokrasi nerede? Ya teşkilatın belirlediği aday vatandaşın tercihi ile örtüşmüyorsa?..  Şimdi vatandaşı suçlama noktasına mı geldik?

***

Sayın Cumhurbaşkanımızın bu yaklaşımı AK Parti teşkilatlarını bağlasa bile vatandaşı bağlamaz.  Vatandaş kendisine en yakın, daha yakın gördüğü adaya oy veriyor. CHP'nin bugün yaptığı sıçrama tam da budur.  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Fazla bir şey yapmadık. Halkın istediği isimleri  aday yapıp kazandık’ diyor.  Gariptir ama sanki 20 yıl öncesi tersine döndü. CHP o dönemlerde ‘İşte benim adayım budur.  Teşkilat bunu belirledi. Buna oy vereceksiniz!.. ‘diyordu.  AK Parti ise  vatandaşın beğendiği isimleri bulup aday gösteriyordu. Vatandaş da kendisine yakın olanları seçiyordu.

20 yıl sonra geldiğimiz nokta sanki iki partinin aday belirlemede yer değiştirdiği  nokta... Teşkilatın belirlediği adayı kutsayan bir AK Parti… Halka yakın isimleri bulup çıkartan CHP… Ne yazık ki AK Parti bu gerçeği göremiyor. Ne yazık ki AK Parti hata kabul etmiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.