Sokak hayvanı kalmayacak

TRAHAYKO Başkanı Kurban, yeni düzenlemelerin ardından sokak hayvanı kalmayacağını söyledi.

TRAHAYKO Başkanı Lütfiye Tüzün Kurban, hayvan hakları konusunda pek çok noktaya parmak basan yeni yasa tasarısı hakkında görüşlerini bildirdi. Kurban, hayvanlara karşı işlenen şiddet ve cinayet konusunda, pet shoplarda kedi, köpek gibi hayvanlarının satışının yasaklanması konusunda ataılan adımların doğru olduğunu ancak düzenlemede bulunan Tarım ve Orman Müdürlükleri ve muhtarlıklar gözetiminde sokak hayvanlarının il dışına çıkarılacak olmasının sokak hayvanlarının sonunu getireceğini söyledi.

MAHALLELERDE KEDİ VE KÖPEK KALMAYACAK

Yeni tasarı kabul edilirse sokak hayvanlarının tehlikeye gireceğini söyleyen Kurban, bunun nedenlerini “Bizim değinmek istediğimiz çok önemli bir nokta var. Bu madde onaylanırsa eğer sokak hayvanları için ölüm demek. Sokak hayvanı denen bir şey sokaklarda kalmayacak. Şöyle bir nokta var; hayvanların beslenme yerleri Tarım ve Orman Müdürlüğü ile muhtarlıklarca mahalle dışına, şehir dışına taşınacak.  Bu artık şehirlerde, mahallelerde artık kedi, köpek kalmayacak demek.  Şehir dışına beslenme alanları taşındıktan sonra onun bakımı ne şekilde olacak? Hayvan severlerin sürekli gözlerinin önünde olan bu hayvanlar şehir dışına taşındığında ne olacak? Bu beraberinde pek çok sorum meydana getirecek. Örneğin kısırlaştırmayı Tarım ve Orman Müdürlükleri takip edebilecek mi? Muhtarlık tedavi edilmesi gereken, kısırlaştırılması gereken hayvanları takip edebilecek mi? Şehir içinde sokağa bir kap su koysan zabıta buraya su koyman yasak diyebilecek. Bu çok kötü bir şey. Biz kesinlikle bunu istemiyoruz. Bu şekilde yasa geçerse eğer yavaş yavaş sokak hayvanları eriyecektir ve sokak hayvanı kalmayacaktır.” sözleriyle açıkladı.

BELEDİYELER CEZA KAPSAMINA ALINMALI

Kurban, Türkiye’de en büyük hayvan katliamlarının belediyeler tarafından gerçekleştirildiğini söyleyerek belediyelerin ceza kapsamına alınması gerektiğini vurguladı. Kurban, “Biz belediyelerin de ceza kapsamına alınmasını istiyorduk. Bu konuda bir madde tasarıda göremedik.  Çünkü en büyük toplu katliamlar belediyeler tarafından yapılıyor. Barınaklarda onlarca, yüzlerce hayvan ölüyor. Belediyeler içinde toplu zehirleme girişimleri maalesef ki hala var. Belediyeler ceza kapsamına alınmalı ki bu tespit edildiğinde belediyeler çekinecek. Bizim içn yasanın bu halliyle eğelemesi bir şey ifade etmiyor. Hatta tam tersine bu haliyle gelirse sokak hayvanları ortadan kalkacak. Şuanda mevcut yasaya göre kısırlaştırılan hayvan alındığı yere geri bırakılır ve yaşamını sürdürdüğü yerde kalmaya devam ederdi.  Artık hayvanlar, hayvan severlerin gözü önünde olamayacak.  Yasa bu şekilde çıkarsa hayvanlara işkence etmeyi seven kişilerin önünde durmak zorlaşacak. En azından şuanda yasalara güvenerek müdahale etmemiz kolay. Hangi hayvanın nerede olduğunu, neyi olduğunu o mahallenin hayvan severi bilir. Şimdi yapılacak düzenlemeyle rast gele yerlere yiyecek bırakılacak hayvan görürse yiyecek, görmezse aç kalacak. Bu kadar hayvanı il dışına, mahalle dışına nasıl çekecekler.” dedi.

TRABZON’UN HAYVAN HAKLARI KARNESİ İYİ

Trabzon’u hayvan hakları noktasında değerlendiren Kurban, “Trabzon’da hayvan hakları konusunda biz çok önemli bir yol aldık. Başlarda biraz sıkıntılar yaşasak ta şuanda Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Ortahisar Belediyesi iyi işler yürütüyor. Özellikle pandemi dönemini başarılı bir şekilde yapılan planlamalarla ve çalışmalarla geçirdik. Hemen hemen tüm ilçelerde kısırlaştırmalar başarılı bir şekilde yapılıyor. Bu madde dışında alınan kararlar olması gerektiği gibi. Hayvanlara karşı işlenen suçlar akılara sığmayacak derecelere geldi. Bu işkenceyi bir insan nasıl düşünüp yapabildi diyoruz. Bütün bunların dışında hayvan severlerin düşünceleri alınarak bir kanun tasarısı hazırlanabilirdi.” sözlerini kullandı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105