Göztepe  - Trabzonspor karşılaşmasını değerlendirdiler

Lider Trabzonspor, Süper Lig'in 27. haftasında deplasmanda Göztepe ile karşılaştı. Fırtına, sahadan 3-1 galip ayrıldı ve liderliğini sürdürdü. Karşılaşmanın en çok tartışılan kararlarından biri Guilherme'nin kırmızı kartıydı. Yazarlar Göztepe Trabzonspor karşılaşmasını değerlendirdi.

İşte o yazılar...

ZEKİ UZUNDURUKAN - 'HAKEMİ DE YENMEK' DİYE BUNA DENİR

Trabzonspor, beklenildiği gibi maça tahrip gücü yüksek bir futbolla başladı. İlk 5 dakikada 2 net gol pozisyonuna (Novak ve Ekuban) giren bordo-mavililer, Trabzonspor maçlarında adeta bir duvar ören kaleci Beto'yu geçemedi. Ligin ilk yarısında Sosa'yı sakatlayan ve sarı kartla ucuz kurtulan Jerome, dün de çok sert müdahalelerde bulundu. Trabzonspor, maça hızlı başladı ama Sosa'nın olmayışı yüzünden organize ataklar yapmakta, etkili pas organizasyonları geliştirmekte zorlandı ilk 15 dakikada...

Sonrasında Guilherme, Abdulkadir Parmak ve Ekuban hücuma destek verince gol de geldi. 36 yaşında olmasına rağmen, bir yıllık daha sözleşmesi uzatılan (bana göre sonuna kadar hak etti) Pereira, sağdan Nwakaeme'nin kafasına öyle bir orta kesti ki, Antony de topu filelere gönderdi.

İlk yarıda Ekuban, 3 net pozisyonda Beto'yu geçemedi. Beto, bütün Trabzonspor maçlarında olduğu gibi dün de kalesinde devleşti. Portekizli kaleci, her maçta bu performansı gösterse, Göztepe zirveye oynar demek hayalcilik olmaz! Trabzonspor, ligin geride kalan 26 haftasında oynadığı futbola kaldığı yerden devam ediyor. Fırtına, hücumda çok etkili, baskı yediğinde ise savunmasında hata yapıyor. Sonra hakem Zorbay Küçük devreye girdi.

"VAR NE İŞ YAPAR?"

Guilherme'nin ilk sarı kartı doğruydu. Ama 2. sarı kartında rakibine dokunmuyor bile Guilherme. Bırakın sarıyı-kırmızıyı faul bile yok. Peki VAR ne iş yapar? Neden devreye girip, kırmızıyı iptal ettirmedi!!!! Demek ki, Trabzonspor'un şampiyon olabilmesi için hakemleri de yenmesi gerekiyor. Hakem faciası yüzünden 40. dakikada 10 kişi kaldı Trabzonspor.

Ey MHK Başkanı Zekeriya Alp, Trabzonspor-Başakşehir maçından sonra Nwakaeme'nin verilmeyen penaltısı için hakemlerine uyarı yazısı göndermedin mi? Evet gönderdin. Demek ki hakemler, MHK Başkanı'nı adeta tınlamıyorlar bile. Dünkü Zorbay Küçük faciaları buna en güzel örnek. Hakemler, pandemi filan dinlememişler, hiçbir şeyden ders almamışlar; kaldıkları yerden facia hatalar yapmaya devam ediyorlar. VAR her zamanki gibi evlere şenlik. Sahada Trabzonspor olunca VAR'dan bordo-mavili takım lehine bir karar hiç çıkmıyor nedense....

Takımlara 5 oyuncu değişiklik hakkı tanındı. Hüseyin hocanın 2. yarıya başlarken Ndiaye'yi sahaya sürmesi gerekirdi. Orta sahada üstünlüğün rakibe geçmesi de önlenmiş olurdu böylece. Bu değişiklik 67'de geldi ama Nwakaeme'nin çıkması bana göre yanlıştı.

Abdülkadir Ömür'den çok daha etkili bir mücadele beklerdim. Ama 3 puanı getiren 3. golün mimarı olarak 'Messi'liğini gösterdi. Hem de sakatlanma pahasına... Yine de ne varsa Sörloth'ta var. 2 Göztepeli oyuncuyu peşine takıp, takımına penaltı kazandırdı. Zorbay Küçük penaltıyı vermek zorunda kaldı çünkü Sörloth, yaka paça yere indirildi. Ekuban da güzel bir vuruşla Beto'yu avladı.

"UCUZ BİR PENALTI VERDİ"

Da Costa-Jerome mücadelesinde ikinci kez sahneye çıktı Zorbay Küçük ve VAR'a giderek ucuz bir penaltı verdi Trabzonspor aleyhine. Trabzonspor aleyhine verilen facia hakem hatalarına rağmen, kazanmasını bildi. Şampiyon olmak istiyorsan bazı maçlarda hakemi de yeneceksin. Trabzonspor dün bunu yaptı.

ERMAN TOROĞLU - TEBRİK ETMEK LAZIM

Bu kadar aradan sonra dün akşam 4 takım seyrettim. Biraz zor oluyor iki maçı seyretmek ama mecburdum. 4 takımın ilk 45 dakikalarına baktığımda fizik olarak ve takım olarak en hazır Trabzonspor gözüktü. Göztepe, bu 45 dakikada tahmin ettiğim mücadele ve futbolu ortaya koymadı.

Guilherme'nin kendisini amatörce attırmasından sonra ilerleyen dakikalarda Göztepe maça ağırlığını koydu.
Maç 2-1'e geliyor. Trabzonspor her an bir gol yiyebilir. Biz televizyon başında seyrediyoruz, Trabzonspor Teknik Direktörü sahanın içinden seyrediyor. Eğer bu maç Trabzon'un aleyhine bitseydi, Hüseyin Çimşir bayağı hırpalanırdı.

"SÖRLOTH RESMEN İKİ KİŞİLİK OYNADI"

Guilherme bu tip işleri hep yapıyor. Özellikle Malatyaspor'da, büyüklerle oynanan maçlarda tuhaf işler yapardı. İlk sarı kartı net gördü. Artık dikkatli olacaksın. Oynadığın takım Trabzonspor. Günah değil mi arkadaşlarına!.. Sakın hakeme bahane bulma... Atılırdın, atıldın. Sörloth resmen iki kişilik oynadı. Yaptırdığı penaltıyı düşünün... Neredeyse 70 metre top sürdü ve penaltı yaptırdı.

Trabzonspor'da Abdülkadir Ömür'ün bu kadar ciddi sakatlıktan sonra böyle bir performans göstermesi takdir edilecek bir olay... Trabzonspor için büyük kazanç. Attığı 3. golü, fizik gücünü son nefesine kadar harcayarak attı. Ardından sakatlandı. İşte takımların yerli oyuncuları, bu işleri yapmalılar. Özellikle bordo-mavili takımdan bu tip futbolcu çok çıkıyor. Hani derler ya kanının son damlasına kadar...

Biri Guilherme biri Ozan... İkisi de kırmızı kart gördü ve takımları için çok önemli bir maçta oynayamayacaklar.
Ozan kilo almış. Kaptan üstelik... Belli ki iyi hazırlanmamış. Hakem onu atmakta son derece haklıydı.. Ama o itiraz ediyor. Fenerbahçe maçında verilen penaltı kararı doğru. Trabzon maçında verilen penaltı kararı da doğru...

NECMİ PEREKLİ - TRABZONSPOR'UN ZORLU MAÇI

Trabzonspor'un maçlara verilen uzun aradan sonra liderlik ve şampiyonluk yolunda en çok çekindiği rakibi İzmir ekibi Göztepe idi. Bordo-mavili ekip ilk yarıda bulduğu gol ile maça ağırlığını koyarken Göztepe özellikle ilk yarıdaki oyunu ile "On maç oynasa yine de galip gelemez" denilen tempo ile maçı sürdürdü. Maçın oynanma esnasına baktığımızda Trabzonspor galibiyet için çok daha istekli ve galibiyete yakın iken, rakibi Göztepe maçı adeta angarya gibi oynuyordu.

Bu arada orta sahadaki en önemli adamı Guilherme'nin 2 sarı karttan kırmızı görmesi ile Trabzonspor on kişi kaldı. Ama bu eksiklik dahi Göztepe'nin Trabzonspor'a üstünlük sağlamasına yetmedi. Trabzonspor bu maçı tecrübesi ve klâsı ile kazanmıştır. Özellikle bloklar arası organizasyon oyun üzerindeki koordinasyonu ile rakibi Göztepe karşısında ilk yarıda çok daha derli toplu görünen ekip idi. İkinci yarıya ise eksik kadrosuna rağmen golle başlaması bu maçtaki üsütünlüğünün en bariz emaresi idi.

Göztepe'nin ikinci yarıda bazı zaman aralıklarında Trabzonspor yarı sahası ve ceza sahasına inmesi ise son derece bilinçsiz ve cılız ataklar olmaktan ileri gidemedi. Oyunun belli bir zaman aralığında Nwakaeme oyundan alınınca hiç de hoş olmayan tavırları göze battı. Bu konuda Nwakaeme'nin hocasının taktirini kabullenip neden dışarı alındığını düşünmesi gerekirdi. Bir de Alexander Sörloth acaba 4-5 maçtır neden golle buluşamadı bunun da araştırılması gerekir.

Göztepe'nin atakları tecrübeli Trabzon savunmasınca kolayca savuşturuldu. Oyunun akışına baktığımızda Trabzonspor'un bu gidişle şampiyonluk yolunun engellenmesinin çok zor olduğunu söyleyebiliriz.

REHA KAPSAL - İHTİYACI OLAN

Covid-19 salgını nedeniyle yaşadığımız olağandışı bu sezonda tabii ki liglere üç ay ara verildikten sonra oyuncuların eski performans, motivasyon ve konsantrasyonla dönmesi zordu. Böyle bir deplasmana çıkan Trabzonspor, ligimizde bu sezon Başakşehir ile beraber deplasman karnesi en iyi olan iki takımdan biri. İkisi de 23 puan topladı.

Yalnız Trabzonspor, bu deplasman puanlarını toplarken zaman zaman oyun içinde gel-gitler yaşamıştı. Göztepe de iç saha karnesi iyi değil, dış sahada da ligimizde 5'inci sırada. Dışarıda 18 puan topladılar, iç sahada da 19 puan topladılar. Sahalarında sezon başından bu yana bir türlü istenen güçlü oyunları sergileyemediler. Seyirci gücü de olmayınca Trabzon bunu kendi lehine çevirmesini bildi.

Özellikle ilk 30 dakikada Göztepe kalecisi Beto ön plana çıktı. Eğer Trabzonspor, son vuruşlarda Beto'yu geçseydi maç zaten ilk 30 dakikada bitmişti. Gerçi Beto'nun, Trabzonspor maçlarının genelinde böyle bir olumlu oyun performansı var.

Trabzonspor'un kadrosuna baktığımızda; Uğurcan'ın önünde oynayan 10 oyuncunun üç tanesi savunmacı. Pereira, Da Costa ve Campi... Novak bile hücumcu hüviyettir. Böyle 8 tane hücumcu ile oynayınca geriye düşmemeniz gerekir. Trabzonspor, maçı başından sonuna kadar önde götürdüğünden, bu hücumcu oyuncuların motivasyonunu da yükseltti. Bu motivasyon da Trabzonspor'u takım halinde defansa dönmeye, birlikte hareket etme yönünde itti.

Trabzonspor zaten sezon başından beri ofansif gücü yüksek bir takım. Ligimizde en rahat gol pozisyonuna giren ve bunları da değerlendiren görüntü vermişti. Bu maçta da aynısını sergilediler. Hüseyin Çimşir, yalnız oyuncu değişikliklerinde Guilherme atıldıktan sonra, gidişatta ve Nwakaeme değişikliğinde hem geç hem de yanlış hamleler yaptı.

"GUILHERME'YE GÖSTERDİĞİ KART NET YANLIŞTI"

Zorbay Küçük benim beğendiğim bir hakemdir. Yalnız Giulherme'ye gösterdiği kırmızı kart net yanlıştı. Aynı zamanda Göztepe lehine çaldığı penaltıda penaltıda Costa'nın Jerome'a yaptığı hareket de tartışılır. Böyle karar vermesi genç ve ileriye dönük bir hakem olan Zorbay Küçük'e yakışmadı. O da lige verilen korona virüs arasında eski performansından çok uzaklaşmış. Bir yanda ligde maçtan önce 8. sırada ve 37 puanda olan Göztepe. Ne üst, ne alt tarafla hiçbir bağlantısı ve hedefi yok.

Diğer yanda da lider geldiği İzmir'den lider dönmeyi düşünen, kalan haftalara moral motivasyonunu yükseltmek için kazanmaya 'ihtiyacı olan' Trabzonspor... Bordo-mavililer uzun süre 10 kişi oynadığı maçta kazanmayı bildi. Geriye kalan 8 haftalık periyoda galibiyetle başlamak Trabzonspor için çok önemliydi. İlkler çok önemlidir. Trabzonspor da bu başarılı performansı Göztepe deplasmanında gösterdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.