Antalya, İbiza’yı solladı

Dünya turizm yarışı ‘sanal’ ortamda paylaşımlarla, etiketlerle, konum bilgileriyle yapılıyor. Buna göre Instagram’da en çok fotoğraf paylaşımı yapılan şehir Antalya. Antalya’yı lüks tatil bölgesi İbiza takip ediyor.

Antalya turizmi, her yıl kendi rekorunu yine kendisi kırıyor. Özellikle turizm sektörünün 2015 sonunda başlayan ve iki yıl kayıplarla geçirdiği dönem ardından yeniden yaralarını saran Antalya, dünya çapında takip ediliyor. Şehrin ve turizminin, dünyanın pek çok turizm destinasyonundan hızlı bir büyümeye imza attığı Antalya, sosyal medya hesaplarında da ‘paylaşım’ın zirvesinde. Bölgeyi ‘etiketleyerek’ yani gittiği yerde konumunu ve çektiği fotoğrafın ‘Antalya’dan olduğunu gösteren paylaşım sayısı ünlü turizm destinasyonlarını bile geride bırakıyor.

Rotayı da belirliyor

Yapılan pek çok araştırma, tatil yeri seçmek için yeni trendin ‘Instagram’ paylaşımları olduğunu gösteriyor. Sosyal medya üzerinden paylaşılan tatil fotoğrafları, yeni nesil tatil planında öne çıkıyor. Buna göre tatilci, hem gideceği yeri Instagram’da yapılan paylaşımlara bakarak seçerken, hem de o bölgede neler yapması gerektiğini yine bu kanal üzerinden araştırıyor.

Bu sayede ise Türkiye ve dünya üzerinde herhangi bir yer, bir anda çok ‘meşhur’ olabiliyor. Buradan hareketle, Türkiye’nin deniz tatili rotalarında, en çok fotoğraf paylaşılan bölgeleri ele aldık.

1 milyon fark var

Dünyanın ünlü tatil destinasyonları içinde Antalya, Instagram’da 20 milyonun üzerinde paylaşımda gösteriliyor. Bu paylaşımların çok büyük bir kısmı, şehrin tarihi, doğal ve kültürel turizmine ilişkin görüntüleri içeriyor. Antalya’nın dünyadaki en yakın takipçilerinden biri İbiza. İbiza ile ilgili paylaşım sayısı ise 15 milyon.

Bu ‘paylaşımlar’ elbette Antalya’nın sadece turizm verilerini ortaya koymuyor, yanı sıra şehrin dünya çapında bir marka haline geldiğinin de önemli göstergesi. Yabancıların son aylarda şehirden yaptıkları fotoğraf paylaşımlarındaki artış, Antalya turizminin; yılın ilk 6 ayında yaptığı atağı da ortaya koyuyor.

Antalya’ havayoluyla gelen turist sayısı 21 Temmuz itibariyle 7 milyon 177 bin oldu. Geçen yılın aynı dönemine oranla fark 1 milyonu aştı. Geçen yıl 21 Temmuz’da gelen turist sayısı 6 milyon 162 bin seviyesindeydi. 1 Ocak-21 Temmuz tarihleri arasında 4 milyon 605 bin turistin geldiği 2017’ye oranla ise fark 2.5 milyona dayandı.

‘FİLTRE’LER YANILTMASIN

Salda Gölü’nün kumlarının her bölgesinin aslında fotoğraflardaki kadar beyaz olmadığını görenlerin, denize girilebilen bazı koylarda aradıkları ‘rengi’ bulamayanların oranı da yüksek. Bu fazla ‘filtreli’ (Uygulamalar ile fotoğrafın renk ve görüntü gibi ayarlarıyla oynanması) görüntüler, bazı tatilcilerde farklı beklentilere neden olurken, kimi zaman da hayal kırıklığı yaşatabiliyor. Yine de paylaşımın ve filtrenin cazibesine karşı koymak ne mümkün!

Bodrum takipte

Turizmin bir diğer cazibe merkezi Bodrum da dünya devleriyle yarışıyor. İlçenin Instagram paylaşım oranı 9 milyona yaklaşıyor. Bu sayı, 2019’da Bodrum’un yine gözde bir tatil merkezi olduğunu tüm dünya ile paylaşıyor!

Bodrum Yarımadası Tanıtma Vakfı-BOTAV’ın Muğla Emniyet Müdürlüğü ile Milas-Bodrum Havalimanı Şube Müdürlüğü’nden derlediği bilgilere göre 2019 yılı Haziran ayı sonu itibariyle yurtdışından giriş yapan yolcu rakamlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.34 artış yaşandı. Paylaşımlarda Antalya’nın önemli merkezlerinden Alanya 4.2 milyon gönderiyle üst sıralarda yer alıyor. Ardından 3.1 milyon gönderi ile Marmaris, 3 milyon gönderi ile Çeşme, 2 milyon gönderi Alaçatı, 1.9 milyon gönderi ile Fethiye geliyor. Kaş’tan (Kaputaş) 1.8 milyon gönderi paylaşılırken, Ayvalık’tan 1.1 milyon, Kuşadası’ndan 836 bin gönderi yapıldı.

Rekor paylaşımlar

Dünyanın ünlü tatil merkezlerinden İbiza Instagram üzerinden 15 milyon gönderide etiketlenmiş durumda. Fransız Rivierası yani Cote d’Azur olarak adlandırılan bölgede Nice, Cannes, Monaco, Marsilya gibi merkezleri içeren paylaşımlar toplamda 6 milyonu geçiyor. Mykonos 3.9 milyon gönderiyle paylaşılıyor. Amalfi 3.2 milyon gönderi, Capri 2.5 milyon gönderi, Dubrovnik 2.1 milyon gönderi, Kotor 700 bin gönderi ile takip ediyor.Duygu Erdoğan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.