Doktor Bağcı, Türkiye’deki selfie tehlikesine dikkat çekti

BAKIN ÖLÜMLER NASIL OLUYOR

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) görev yapan adli tıp uzmanı Dr. Gözde Bağcı, dünyada ve Türkiye’de selfie çekerken meydana gelen kazaları araştırdı. Son 10 yılda dünyada 262 selfie ilişkili yaralanma ve ölüm vakasının yaşandığını tespit eden Uzman Dr. Gözde Bağcı, kaza yapanların yaşlarının 14-38 arasında olduğunu belirledi.  Vakaların elektrik akımına kapılarak, yüksekten düşme, yolda üzerlerinden araç geçmesi ve suda boğulma olarak meydana geldiğini tespit eden Dr. Gözde Bağcı, “Özçekim, akıllı telefon kullanımının artmasıyla günden güne yaygınlaşan bir davranış haline gelmiştir. Bu çalışmada son yıllarda yaralanma ve ölüm nedenleri arasında görülen özçekimlerin olmasına dikkat çekmek ve tehlikenin farkındalığına katkıda bulunmak amaçlanmıştır “dedi.

DÜNYADA HİNDİSTAN BİRİNCİ

Ülkemizde ilk özçekim vakasının 2014 yılı Nisan ayında görüldüğü belirten Dr. Bağcı, selfie kazalarında dünya genelinde ilk sırayı Hindistan, ikinci sırayı Rusya ve üçüncü sırayı da ABD’nin aldığını açıkladı. Özçekime ilişkili ölüm vakalarının dünyada yaş ortalamasının 23.3, yaş aralığının 14-66 ve vakaların %82’sinin erkek olduğunu belirten Dr. Bağcı, ülkemizdeki vakaların  %84,6 erkek, yaş ortalaması 20,7 olduğunu tespit ettiklerini söyledi.Selfie çekimi sırasında yüksekten düşme dünya genelinde de en sık görülen kaza olduğunu belirten Dr. Bağcı, "Ülkemizde ilk sırada ise seyahat esnasında yapılan cekimler birinci sırada yer alıyor.Yüksekten düşme ülkemizde ikinci sıradaki kazalar arasında yer almaktadır. İlk sırada ise seyahat esnasında yapılan çekimler ve düşme nedenler arasında ilk sıralardadır. Hem ülkemizde hem dünya genelinde özçekim yaralanma ve ölüm oranlarında artış yaşanmaktadır. Özellikle ergen ve genc yetişkinpopulasyonda özçekim risk taşımakta, popularite arayışı, takipci ve beğeni sayısını artırma tutkusu, sosyal medya gundeminde kalmak ve daha fazla dikkat toplamak arzusu, çekim yapılan mekanın ve durumun tehlikelerini göz ardı ettirecek boyutlarda olabilir"dedi.

DOKTOR BAĞCI UYARIDA BULUNDU

Uzman Dr. Gözde Bağcı, "Yapılan çalışmalar demogrofik ve etyolojik verilerin yalnızca sınırlı bir kısmını ortaya koymakta olup, vakaların psikososyolojik dinamiklerinin de ayrıntılı analizine ihtiyac vardır. Kaza geçirenlerin  psikososyal etken faktörlerin tanımlanması sonrası, farkındalık oluşturmaya yönelik toplumsal ve bireysel düzeyde tedbirlerin alınması özçekim ilişkili yaralanma ve ölüm sayısının ilerleyen yıllarda daha da artmasının önüne geçebileceği kanaatindeyim. Özçekim, akıllı telefon kullanımının artmasıyla günden güne yaygınlaşan bir trend haline gelmiştir. Fotoğrafta kendi görüntüsünün yanında ortamın da görüntülenmesi, kişinin bulunduğu ortama dikkat çekmesi sonucunu beraberinde getirmiştir. Seyahat edilen farklı yerlerin çekimi sık görülürken yüksek bina veya coğrafi oluşumların zirvesi, hayvanat bahçelerinin korunaksız yerleri, tren rayları, duran vagon üzeri gibi tehlikeli konumlarda yapılan özçekimler dünya genelinde yaralanma ve ölümlere neden olmuştur. Bu çalışmada, son yıllarda görülen yaralanma ve ölüm nedenleri arasında  özçekimin de yer alıyor olmasına dikkat çekmek ve tehlikenin farkındalığına katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Popülaritesi fazla olan ve trajedik sonuçlara yol açan bu sosyal modanın yol açabilecekleri göz önüne getirildikçe, alınabilecek önlemler konusunun gündeme gelmesi de kaçınılmaz olacaktır.

UZMAN DOKTOR GÖZDE BAĞCI

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner63

banner105