Kuru çaya temmuz da zam geliyor

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, çayla ilgili ciddi endişelerinin olduğunu ve fındıkla ilgili TMO’nun devreye gireceğini açıkladı. Arslantürk, “Hem ÇAYKUR hem özel sektör yaş çay fiyatlarının kuru çayla dengeli olmamasıyla beraber ciddi zararlar ediyor.” dedi.

Kuru ve yaş fiyatlarının dengelenmesi gerektiğini açıklayan Arslantürk, “Çay son 2 yıldan beri hem ÇAYKUR hem özel sektör yaş çay fiyatlarının kuru çayla dengeli olmamasıyla beraber ciddi zararlar ediyor. Bu yıl da yaş çaya yüzde 25 civarında zam yapıldı. Haliyle sektörde kuru çayda zam bekliyor. Yaklaşık 2 buçuk yıldan beri kuru çaya zam yapılmadı. Tabi gönül hiç zam yapılmamasını istiyor. Ama bu sanayi yaşayacaksa devlete karşı özel sektör bu piyasanın içerinde yer alacaksa mutlaka bir düzenlemenin yapılması gerekiyor. Piyasada var olan fiyatlar sektörün zarar fiyatlarıdır. 25 ve onun üzerinde fiyat olacak ki sektör ancak rahat nefes alabilsin.” dedi.

ÇAY SEKTÖRÜ KÖTÜYE GİDİYOR

Çayın geleceği ile ilgili endişelerini dile getiren Arslantürk “Biz yetkililerden talep ettik. Temmuz ayı içerisinde bir zam yapılacağı ifade edildi. Gerekenler yapılmadığı takdirde çayla ilgili gelecekte ciddi kuşku ve endişelerimiz var. Türkiye’nin kuru çaydaki stok miktarı her geçen gün artıyor. Türkiye kendi ürettiği çayda geçmişte de aynı problemleri yaşamıştı. Tekrar yaşama noktasına doğru gidiyor. Stoklardaki çay miktarı neredeyse bir yıl yetebilecek düzeydedir. Türkiye’de son 2 yıldan beri yaş üretimde ciddi bir artış var. Hem önlem almalıyız hem de çayda satış modelimizi ihracata yönelik bir altyapısını hazırlayıp ona yönlendirmemiz lazım.” şeklinde açıkladı.

TMO AĞUSTOS AYINDA FİYAT AÇIKLAMALI

Geçen sezon fındıkta yapılan hatanın tekrarlanmayacağını söyleyen Arslantürk, “TMO tekrar sektörün içinde yer alacağını ve piyasadaki gelişmeleri yakından takip ettiğini o piyasanın şartlarına göre hareket edeceğini burada rekoltenin de önemli bir faktör olduğunu ifade etti. Tabi ki biz 12 yıldan beri TMO sektörü ile birlikte hareket ediyoruz. Ona göre sektör kendini yönlendiriyor. TMO tarafından yapılan açıklamalarda aynı birlikteliğin önümüzdeki dönemlerde de devam edeceğini görüyoruz. Piyasa da buna göre gardını almış durumda. Zaten ihracatçıların veya sektörün diğer temsilcilerinin ifadelerinde geçen yılın yapılan hatanın tekrarlanmaması durumunda, TMO piyasalarda yer alacaksa bunun yerinin ve zamanın sezon öncesi ağustos ayından da önce olması gerektiği yönündeydi. Umarım yer alacaklarsa ağustos ayında en geç gerek fiyatlarını gerekse alım, model ve şekillerini açıklamalarını bekliyoruz.” şeklinde değerlendirdi.

Amerika’da düzenlenen INC’nin 38’inci kongresinde Türkiye’nin fındıkta tahmini rekolteyi açıkladığını ifade eden Arslantürk, “Geçen haftalarda Amerika’da INC kongresi vardı. Kongrede Türkiye’nin olası beklentisinin 770 bin ton, dünyanın da toplam üretimin 1 milyon 100 bin ton olma olasılığı açıklandı. İyi bir rekolteyle birlikte ülkemiz, bölgemiz ve fındıkla işgal eden insanlarımız kazansın. Umarım bol kazançlı bir sezon olur.” şeklinde belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.