MASA BAŞINDA RİSK ANALİZİ

TMOBB Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Prof. Dr. Hakan Karslı, Türkiye ve Trabzon’da binaların zemin etütlerinin birçoğunun masa başında yapıldığını ileri sürerek denetimsizlikten yakındı. Başkan Karslı, “Yapılarımızı yaparken sarsıntıların oluşturacağı yer hareketleri görebilmek için zemin etütleri yapılıyor ama bunların birçoğu masa başında yapılıyor. Bundan bizde müzdaribiz. Denetim yağılmıyor. Bizim de denetleme yetkimiz yok.” dedi.

BİNALAR GÜVENLİ DEĞİL Mİ?

Türkiye ve Trabzon’da yapılan binaların zemin etütlerinin birçoğunun masa başında yapıldığını ifade eden TMOBB Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Prof. Dr. Hakan Karslı, denetleme yapılmadığını dile getirdi. Karslı, “Risk dediğimiz şey herhangi bir doğa olayından sonra ortaya çıkacak olan can ve mal kaybı. Bizim bunu azaltma çalışması yapmamız gerekiyor. Bizim bunlara karşı güvenliğimiz ne derecede? Yapılarımızı yaparken sarsıntıların oluşturacağı yer hareketleri görebilmek için zemin etütleri yapılıyor ama bunların birçoğu masa başında yapılıyor. Bundan bizde müzdaribiz. Denetimi yok. Denetleme yetkimiz elimizde yok.” diye konuştu.

“3’ÜN ALTINDAKİ SARSINTILAR ÖNEMSİZ”

Trabzon’da son aylarda meydana gelen depremlerle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Karslı, AFAD’ın istatistiklerine yansıyan ve büyüklükleri 3’ün altında olan depremlerin genelde patlatmalarla ilgili olduğu ve bunun tespitinin ardından istatistiklerden çıkartıldıklarını ifade etti. Prof. Dr. Karslı, “Trabzon’daki depremlerin büyüklükleriyle ilgili karmaşalar var. Çevremizde açık ocak işletmelerinde yapılan patlatmalar hemen istasyonlarda kaydedilip deprem olarak geçiliyor. Ancak daha sonra bunlar analiz edilince deprem olmadığı tespit ediliyor ve istatistiklerden düşürülüyorlar. Dolayısıyla bunların hepsi deprem değil. Bunların öneli bir kısmı patlatmalardır. Deprem niteliği kazanabilmesi için bir sarsıntının 3 veya üzeri olması gerekiyor.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.