5 Yaşa Kadar İzin Verilsin 

TRABZON Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, önceki gün yeni dolmuş sistemini kamuoyuna duyurmasının ardından araç sahipleri alınan kararları değerlendirdi. Araç sahipleri değişim sürecinin zaman alacağını ve karar verilen 0-3 yaş aralığında araç almanın maliyetli olacağını dile getirdi.

“5 YAŞINDAN AŞAĞI İSTEMİYORUZ”

Maddi olarak değişimin zor olacağını öne süren araç sahibi Abdullah Coşkun, “Araçlarımız çok eski. Fakat yaş sınırının kısıtlı olması bizi biraz engelliyor. Maddi anlamda… Trabzon’da 700’e yakın araç var. Bunu bir kerede almaya kalktığınız zaman piyasada rant oluyor. 50 bin liralık aracı bu sefer 80 bin liraya alıyorsunuz. Fiyatları yukarı çekiyor. Değişimde sıkıntı yok. Sadece 0-3 yaş istemeleri bizi sıkıntıya sokuyor. 5-6 yaş aralığında olsa en azından herkes kendi bütçesine göre aracını yeniler. 3 yaşında bir araç almaya kalktığın zaman 140-150’den aşağıya bir araç alamazsınız. Zaten bizim plakalarımız para kazanmıyor. Belediyenin otobüsleriyle rekabet içerindeyiz. 5 yaşından aşağı istemiyoruz. Esnafın hepsinin bir borcu vardır. Var olan dolmuşların yüzde 80’ni bankaya borçlu. 6 ay olduğu zaman, 3 yaş da bunun içerisine girince esnaf bunu kaldıramaz. Bize faizsiz kredi verilsin, verilmesin 150 bin TL’yi biz 3-4 yılda her ay taksitlerini ödeme öderiz ama aç kalırız.” şeklinde açıklama yaptı.

“SIFIR ARACA TEŞVİK VAR, İYİ NİYETLİ BULMUYORUZ”

Alınan karara anlam veremediğini belirten Beşirli Dolmuş Durağı Başkanı Yardımcısı ve araç sahibi olan Cengiz Siyamoğlu, “Genel olarak alınan kararlardan memnunuz. Ama yanlış var. 0-3 yaş aralığında araç 1 Eylül’e kadar değişecek diyorlar. 689 tane sıfır araç bulma şansı yok. 6 ay çok kısa bir zaman. Biz 5 yaş araç istemiştik. Çünkü 2. el bulma şansımız daha yüksek. 5 yaşında 2015 modelden bahsediyoruz. 2015-17 model olursa en azından piyasada fırsatçılık olmaz. Model seçeneği ne kadar fazla olursa o kadar iyi olur. Burada sıfıra teşvik şeklinde alınan bir karar var. Biz bunu iyi niyetli bulmuyoruz. 0-3 yaş aralığında 2. el bulma şansımız yok. Adamın elindeki araç 100 bin ise 130 bin diyecek. Hem de kısa bir zaman aralığı var. Mecbur bunu almak zorundayız. Fabrikaya sipariş versek 6 ay içerisinde temin edemeyiz. Alınan karara bir anlam veremiyoruz. Bu konuda sesimizi duyurmak istiyoruz.” şeklinde ifade etti.

BAŞKANLA TEKRAR GÖRÜŞMEK İSTİYORLAR

Havalimanı Dolmuş Durak Başkanı Miraç Kocaman, “Araçların yaş aralığı 5-6 yaş olsaydı esnafın değişme şansı yüksekti. Zaten esnafın sıkıntısı var. Bir araç en az 200-220 bin… Esnafın bunun altından çıkma şansı yok. Araçların değişmesi zaman alacak diye düşünüyorum. Borcu olmayan bir tane esnaf yok. Benim durağımda 64 tane dolmuşum var. Hepsinin borcu var, hepsinde rehin var. 5-6 yaşındaki araç 100 bin, 0-3 yaş aralığındaki ise 200bindir. Başkanımızla tekrar görüşeceğiz bu konuda. 5 yaş olursa bizi daha memnun eder. Biz de kısa süre içerisinde değişebiliriz.” diye konuştu. Değişim sürecinin zaman alacağını dile getiren Boztepe dolmuş esnafından Ahmet Azak, “Başlangıç sürecidir. Tamamlanması zaman alır diye düşünüyorum. Ülkenin, ekonominin durumu belli. Esnafın da durumu ortada. Zaman alacağını düşünüyorum.”

 

Anahtar Kelimeler:
AraçEkonomiBaşkanEsnaf
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.