Ali Şükrü Bey ismi verilmeyecek

Trabzon’un Ortahisar İlçesi Pazarkapı Mahallesinde yapımı devam eden Cami ve Külliye inşaatı ile ilgili dün basın toplantısı düzenlendi. Trabzon Alemdar Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından, Sinaner Holding’e yaptırılan caminin 20 bin kişi ağırlayabileceği kaydedilirken cami inşaatına 25 Milyon TL harcandığı ayrıca 85-90 Milyon TL’ye ihtiyaç duyularak hayırseverlerden yardım beklendiği açıklandı. Öte yandan camiye Ali Şükrü Bey isminin verilmeyeceği Doğu Karadeniz’i kapsayacak bir isim düşünüldüğü öğrenildi.

20 BİN KİŞİ İBADET EDEBİLİR

Sinner Holding Kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı, Öğretim Görevlisi Dr. Ercan Sinaner, “Mart 2018’de atılan temeliyle başlayan inşaatımızın bugüne kadar 30 bin metre küp, yüksek dayanımlı beton 3 bin 500 ton demir kullanıldı. Böyle bir yapı için normal ancak yapımızın ne kadar güçlü, statik omurgaya sahip olduğunun göstergesidir. 
7 bin 700 kişi ibadet edebilir. Avlu kısımları da kullanıldığında 20 bin kişi ibadet edebilir. 
Benim namazgah kadar önemsediğim kısmı, külliye kısmı. D. Karadeniz Bölgesinin hizmet alanı bakımından, en büyüğü olan Trabzon Şehir Camiinin ilave olarak yapılan külliyesi 8 bin küsur metre kareyi kapsayan alan kapsamakta” dedi.

CAMİYE 25 MİLYON HARCANDI

Caminin inşaatının yapılmasında emekleri bulunanlara teşekkür eden Sinaner, “İlk taşı koyan O. Fevzi Gümrükçüoğlu’na, 61. Dönem Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar’a, göreve geldiği andan itibaren desteklerini esirgemeyen Murat Zorluoğlu’na, bizleri hayır duasıyla destekleyen bölge halkımıza şahsım adına teşekkür ediyorum. Şu ana kadar 25 milyon TL para harcanmıştır. Bu paranın tamamı Trabzon Alemdar Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından karşılandı. Aynı zamanda bu derneğin en büyük bağışçısı Sayın Erdoğan Bayraktar yakından ilgilenmektedir.

85-90 MİLYONA İHTİYAÇ VAR

Yaklaşık 85 - 90 milyon kadar bütçenin caminin bitmesi için gerekli. Bundan sonra bölge halkının da bundan sonra hayır çeşmesine elini uzatması talep edilmektedir. Tabela asıldı. Yardımla ilgili broşürler hazırlandı. Diğer cami derneklerinde nasıl oluyorsa öyle olacak. Bizim tercihimiz banka ile yapılması.” diye ifade etti.

CAMİ TASARIMINDAN ÖDÜL BEKLİYORUZ
Caminin projesinin nereden esinlenildiği sorusuna ise Sinaner, “Burası bir şehir camisi. Tarihimize ışık tutması beklenilmekte. Tarihi çizgiler, modern yapı teknikleri kullanılarak burası ifa edildi. Burası Kanuni Sultan Süleyman’ın, Koca Süleyman’a yaptırdığı caminin bire bir uyarlaması. Onun oranlarını kullanarak, yapısal anlamda güvenlik olarak bir kaç kademe yukarı çıkarak tasarım yaptık. Bu tasarım çok beğenildi” şeklinde belirtti.

CAMİ YÖRESEL TAŞLARLA KAPLANACAK

Sinaner, “Yöresel taşlar kullanacağız. Camimizin içi ve dışı taş kaplama olacak. Sütunlar da tamamen mermer kaplama olacak.” dedi.

TALEP EDİLMİŞTİ.. CAMİYE ALİ ŞÜKRÜ BEY İSMİ VERİLMEYECEK

Trabzon Alemdar Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı İrfan Altıner, caminin yapımında emeği geçenlere bir bir teşekkür ederek, “Burada önemli olan bu camiyi bitirip hizmete ibadete açmaktır. Geri kalan isim vs. Hepsi teferruattır. Camiye isim verme hakkı belediye meclisince derneğimize verilmiştir. Bu konuda Büyükşehir Belediyesince bize yetki verilmiştir. Elbette Trabzon halkının düşünceleri de önemlidir. Ayrıca son sözü söyleyecek olan Cumhurbaşkanımıza bu konu arz edilerek takdirlerine sunulacaktır. 
Cami ismiyle ilgili Ali Şükür Bey ismi gündeme gelmişti. Ali Şükrü Bey, bizim Muazzez şehidimiz, kıymetlimiz. Fakat bu cami külliye, Ordu’dan Artvin’e, Bayburt’tan Gümüşhane’ye kadar Doğu Karadeniz’in ortak mülkü olacak. Marjinalliğe kaymadan, herkesi kucaklayacak, güzel bir isimle adlandırılması daha doğru olacaktır. Dernek başkanı olarak net şekilde ifade edeyim, bu cami ve külliye eski bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar tarafından yapılmakta. Yardım konusunda engellememe adına hesap numarası verilmiştir. Yardım yapmak isteyenlerin yardımları kabul edilecektir.” şeklinde açıkladı.

BAŞAR PROJEYİ ANLATTI
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gürcan Başar, “Bulunduğumuz alan 182 dönümlük alandır. Dolgu düzenlemesi ve fuar alanı olarak geçmekte. 26 dönümü cami alanı olarak ayrılmıştır. Görkemli bir cami. Sayın Başkanımız etrafında buna uygun olması için bizi talimatlandırdı. Etrafımızda yapılacak alanları anlatmak istiyorum.

CAMİNİN ÇEVRESİNDE YER ALAN PROJELER

Camimizin doğu tarafında, 570 araçlık kapalı otopark yapılacak. Toplam otopark sayısı alanda 720 olacak. Bunun bir kısmı açık olarak üst kısımda yer alacak. Otoparkın üzerinde doğu minibüs terminalini buraya alacağız. Amacımız burasının yaşaması. Yerli ve yabancı turistlerin burada vakit geçirmesi. 
Batı tarafında da batıdan gelen minibüsler için bir alan olacak. Ayrıca doğu tarafında Ortahisar dolmuşları için alan ayırdık. Batıdan gelen, doğudan gelen insanlarımız bu akstan hareket edecek. İsterse kuzey güney yönünde araçlarıyla hareket edebilecekler. Yine doğu tarafında da otobüs terminalimiz bulunmakta. O da bu alanı besleyecektir.
Bulunduğumuz alanın sol tarafında Kuyumcu Kent Projesi tasarlanmakta. Kuzey Batısında Avrasya Pazarı, Kuzey tarafından Osmanlı Bahçesi planlanmakta… Osmanlı Bahçesinin hemen arkasında 11 dönümlük Bordo - Mavi Meydan Projesi olacak. Sol tarafta yine sokak çarşısı düşünüyoruz. İnsanların o sokaktan yürüyerek alış veriş yapabileceği sokak olacak. O sokağın bittiği noktadan eğimi düşük köprülerle güneyden insanları kuzeye taşıyacağız. Çünkü bu projenin bir diğer etabı Ganita Projesi. Ganita’yı yine eski günlerine döndürmek istiyoruz. Yürüme yolları, bisiklet yollar yaparak eğilimi düşük köprülerle sahil yolunda rahatlıkla geçeçek şekilde kuzey tarafa aktarıp, Gülcamal Projesine veya Ganita kısmına taşımak istiyoruz. Hatta Meydan’a yürüyecek şekilde aks oluşturup daire şeklinde insanları dolaşabilecek aks düşünüyoruz. Projelerin bazılarına başladık. Bu cami bitme aşamasında. Etrafında ki alanlarla bitsin istiyoruz. Bununla alakalı adımlar atmaya başladık.” şeklinde ifadelerine yer verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.