Cansız yüzeyde virüs yaşamaz!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, paketlerden virüs bulaştığıyla ilgili iddialara açıklık getirdi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, Koronavirüs’ün kargo ya da cansız yüzeylerden bulaşıp bulaşmadığıyla ilgili de merak edilenleri giderdi. Prof. Dr. Aydın, “Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Koronavirüs hücre bulmadan yaşayamayan bir virüs çeşididir." dedi.

"VİRÜS; CANSIZ YÜZEYDEN BULAŞMAZ, 3-4 SAATTEN FAZLA YAŞAYAMAZ"

Koronavirüs dahil virüslerin tümünün canlı hücre bulduğunda yaşadığını kaydeden Prof. Dr. Kemalettin Aydın, "Virüslerin tümü canlı hücre bulduğunda yaşar, doğal olarak da kargoyla geldiydi gittiydi denerek yaşaması söz konusu değildir. Bunlara marketlerde satılan bakliyatlar da dahildir. Bulaşması söz konusu değildir. Restoranlarda da yenilen yemekler de bulaşması mümkün değildir. Yemek zaten mide/bağırsak sistemine gidecek. Bu sistemden vücuda girerek değil solunum sisteminden girerek hastalık yapıyor. Ancak kişi hapşırdığında kapı koluna tuttu, sen çıktın sonra kapı kolunu başkası tuttu elindeki virüsü oraya bulaştırdığında ağzındaki, yüzündeki virüsü bulaştırırım. Bu virüs cansız yüzeylerde 3-4 saat yaşayabilme kabiliyetine sahiptir. Bundan sonra virüs kendisini koruyamaz.” biçiminde konuştu.

 

Anahtar Kelimeler:
AydınKlinikVirüs
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.