Coğrafi işaretler sempozyumu Trabzon'da başladı

Trabzon’da iki gün sürecek olan Uluslararası Coğrafi İşaretler Sempozyumu'nun açılışı Valimiz Yücel Yavuz’un katılımıyla Zorlu Grand Otel’de gerçekleştirildi.

Açılışa Vali Yücel Yavuz’un yanısıra Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu , Türk Patent  ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ile  diğer ilgililer katıldı.Dünya Fikri Mülkiyet Organizasyonu(WIPO), Türk Patent ve Marka Kurumu, Gürcistan Patent Ofisi İşbirliği ve Trabzon Valiliği'nin katkılarıyla düzenlenen sempozyumda coğrafi işaretli ürünlerin yurtiçi ve yurtdışında bilinirliğinin artırılmasıyla şehirlerin iktisadi açıdan büyümelerine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Marka Şehir Trabzon’da Ağırlamaktan Mutluyuz

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Valimiz Yücel Yavuz “Burada uluslararası düzeyde çok büyük önem arz eden ve özünde emeğe saygıyı ve üretim sürecinin tescillenmesi anlamında çok büyük bir değeri ifade eden güzel bir organizasyon için bir araya geldik. Bu konuda katkı sağlayan başta komşu ülkemiz Gürcistan’ın çok değerli Patent Enstitüsü yetkililerine, Uluslararası Fikri Mülkiyet Kurumu’nın değerli temsilcisine ve tabii ki artık dünyaya entegre olan ülkemizin en önemli kurumu haline gelen Türk Patent ve Marka Kurumu’na çok teşekkür ediyorum” dedi.

Valilik olarak böyle bir etkinliğe destek vermekten ve ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu kaydeden Vali Yavuz  “Bu vesileyle tarihi misyonuyla, kültürel-tarihi eserleri ve değerleriyle marka şehir olan Trabzon’da sizleri ağırlamaktan ayrıca mutlu olduğumuzu da belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Dünyada Rekabet Had Safhada

Valimiz sözlerini şöyle sürdürdü: “Değerli katılımcılar, bildiğiniz gibi artık dünyada küreselleşme denilen bir olgu var. Sınırlar neredeyse kalktı. Tabii ki coğrafi sınırlar var ama fikri anlamda, ticari anlamda ve bilim-teknoloji anlamında ve iletişim alanında artık sınır diye bir şey yok. Şu anda yapmakta olduğumuz toplantı dünyanın her yerinden canlı olarak izlenebiliyor. Dijital medya teknolojileri aracılığıyla her yerde her platformda bilgiye erişilebiliyor. Artık dünyada rekabet had safhada. Ticari anlamda rekabet alabildiğine ilerlemiş durumda. Bu bakımdan ortaya konan eserlerin, üretimin fikri anlamda korunması çok büyük önem taşımakta. Bu nedenle bu faaliyetler çok önemli.”

Bölgemize Özgü Ürünleri Korumak Zorundayız

Geleneksel ya da coğrafi anlamdaki ürünün tescil altına alınmasının önemine vurgu yapan Valimiz Yavuz, “Geleneksel ya da coğrafi anlamda özgün değer taşıyan ürünlerimizin tescil altına alınması ve korunması çok büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle ülke genelinde Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatıyla bir seferberlik başlatmış durumdayız. Her ilde her coğrafi alanda hangi ürün, kıstaslara ve kriterlere uyuyorsa bunların tespiti ve tescili ile birlikte hem ülke bazında hem de uluslararası alanda rekabete her yönüyle hazır hale getirilmesini sağlıyoruz. Dünya Fikri Mülkiyet Kurumu, üye olan ülkelerin bu konudaki öncülüğünü yapıyor. Buna üye olan ülkeler de kriterlere uyması halinde, uluslararası ticaret ortamında kendisini koruma altına almış oluyor ve nihayetinde ürünlerini ve emeklerini korumuş oluyor” dedi.

Sempozyumda  Dünya Fikri Mülkiyet Organizasyonu (wıpo) temsilcileri ve Gürcü temsilcilerinin yanı sıra Azerbaycan, Moldova, Bulgaristan,Makedonya ile Romanya temsilcilerinin sunumlar gerçekleştirerek uluslarası düzeyde katılım sağlandı.

Türk ve Gürcü Coğrafi İşaretleri Sergiyle Tanıtılacak

Açılış konuşmalarının ardından Coğrafi İşaretler Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi. İki gün sürecek etkinlik boyunca açık olacak sergide, Türk ve Gürcü coğrafi işaretleri ile Trabzon ve çevre illerimizin coğrafi işaretli ürünleri tanıtılacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.