Çömlekçi’nin geleceğini konuştu

Ortahisar Meclisi Çömlekçi’nin geleceğini konuştu. Çömlekçi’de dönüşümü  belediyeler sürdürecek.

Trabzon'un gündeminden düşmeyen ve yılan hikâyesine dönen Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi, Ortahisar Belediye Meclisi’nde gündeme geldi. 2010 yılında Trabzon Belediyesi ile TOKİ arasında imzalanan ön protokole göre 138 hektar olarak belirlenen projenin, 9.07 hektara düşürülmesinin yankıları sürüyor. Ortahisar Belediye Başkanı A. Metin Genç, “Biz belediye olarak kendi şehrimizin yatırımcısıyla, müteahhitti ile beraber bu işleri yapabiliriz. TOKİ’ye eş zamanlı olarak yük bindirip bu projelerin uzamasının önüne geçmemiz lazım.” dedi. Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili Başkan Genç’in yanı sıra CHP Meclis Üyesi Oktay Söğüt ile Ortahisar Belediye Meclisi İYİ Parti Grup Başkanı Davut Çakıroğlu da dönüşüm projesiyle ilgili önemli ifadeler kullandı.

Trabzon’un gündeminden düşmeyen ve yılan hikâyesine dönen Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi, Ortahisar Belediye Meclisi’nde gündeme geldi. 2010 yılında Trabzon Belediyesi ile TOKİ arasında imzalanan ön protokole göre 138 hektar olarak belirlenen projenin, 9.07 hektara düşürülmesinin yankıları sürüyor. Dönüşümü konuşan Ortahisar Belediye Başkanı A. Metin Genç, “Biz belediye olarak kendi şehrimizin yatırımcısıyla, müteahhitti ile beraber bu işleri yapabiliriz. TOKİ’ye eş zamanlı olarak yük bindirip bu projelerin uzamasının önüne geçmemiz lazım.” dedi. Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in yanı sıra CHP Meclis Üyesi Oktay Söğüt ile Ortahisar Belediye Meclisi İYİ Parti Grup Başkanı Davut Çakıroğlu da dönüşüm projesiyle ilgili önemli ifadeler kullandı.

BU ŞEHİR 10 YIL BURAYI BEKLEDİ

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora’nın alanı 138 hektardan 9.07 hektara düşürülen Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi'yle ilgili söylediği, “Bu alan bittikten sonra 138 hektarlık alanda diğer etaplara başlayacağız. Proje hiçbir şekilde rafa kalkmış değildir. Alan daraltılınca tekrar genişletemezsin diye bir kural yok ki!” sözlerini Meclis’e taşıyan Ortahisar Belediye Meclisi İYİ Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu, “Projenin 138 hektardan 9 hektara düşürülmesine hepimiz ‘Evet’ dedik. Biz bu dönüşümle ilgili birtakım cümleler kurarken amacımızı, niyetimizi aşacak cümleler kurmadık. Dikkatli konuştuk. Dün basına yansıyan şekliyle projenin tekrar genişleyeceğini ifade eden sayın vekilin ifadeleri var. 10 yıldır Usta Otel’in, Horon Otel’in ucundan başlayıp Hayali Garajı’na giden 138 hektarlık alandan bahsediyoruz. Bu şehir 10 yıl burayı bekledi. Bizim de bunun çıkartılması noktasında ‘Evet’ dememizdeki temel sebep vatandaşların çivi çakamaması. Bu belirsizlik ortadan kalksın diye hepimiz oy birliği ile bu karara ‘Evet’ dedik. Bugün geldiğimiz noktada AK Parti Milletvekili Salih Cora, açıklama yaptı. ‘Çıkartılan alan bunlar, kalanı şudur. Genişletilecek, yine yapılacak’ gibi ifadeleri var. Önümüzde 5 yıldan 2 ay az uzunca bir çalışma süresi var. Bizim istediğimiz bu bölgede yaşayan, faaliyet gösteren vatandaşlarımızın kafasının net olması. Bugün ki açıklama kafa karıştırmaya, soru işaretleri oluşturma uygun.” diye konuştu. 

MAMAK PROJESİNİ ÖRNEK VERDİ

CHP’li Meclis Üyesi Oktay Söğüt ise, 10 yıl önce prestij proje denilerek kamuoyuna sunulan Çömlekçi Projesi’nin kuşa çevrildiğini dile getirdi. Çömlekçi halkına mağduriyette zirve yaşatıldığını ifade eden Söğüt, “Proje alanı sınırlandırarak mağduriyet olmasın diye çekildi açıklaması yapılmakta. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Mamak Kentsel Dönüşümü 750 hektar alana sahip. Mamak’ta 750 hektar alanda dönüşüm yapılırken Çömlekçi’nin büyüklüğünün öne sürülmesi doğru ve akılcı karar değildir.” dedi. 

YATIRIMCI VE MÜTEAHHİTLE BERABER YAPILABİLİR

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise, Söğüt ve Çakıroğlu’na şu sözlerle cevap verdi: “Şehrimizin önemli alanlarından olan Çömlekçi’deki dönüşümün uzadığı gerçeği hepimizin kabulü. Bu büyükşehir belediyemizde de müzakere edilirken, şu kadar hektardı, bu kadar hektardı gibi bir tartışmaya sebebiyet vermemesi açısından net ifadeler kullanalım. Çömlekçi Mahallemizin tamamını içeren; Boztepe, Esentepe, Kaymaklı ve Sanayi mahallelerimizle bütüncül alan 138 hektar olarak gündeme alındı. Burada Çömlekçi ile özgülenen alan 24 hektar. 24 hektarda imar kısıtlandı. Ama 138 hektarda vatandaşlarımızın 24’ü dışındaki kısmında imar hakları sınırlandırılmadı. Yani burada bir mağduriyet oluşturulmadı. 24 hektar alanın da sürecin uzamaması ve vatandaşların mağdur olmaması adına dönüşümün başlayan kısmı olan alan 9. 07 hektara indirilerek farklı bakış açısı ve hızlı bir nokta benimsendi. Biz tabii yargı kararlarının mazeretlerine sığınacak değiliz. Buna da Büyükşehir Belediye Meclisimizde hemfikir olduk. Daha gecikmemesi adına burası özgülenerek hızlı çalışmayla burasını halletme noktasına gitme noktasında hem fikir olduk. 138 hektarlık alanın içerisinden 24 hektar çıkıldığında imar kısıtlaması olmadı. Ama onun dışında ise dönüşüm yapılabilir mi yapılabilir. Bizim yeni döneme ilişkin dile getirdiğimiz belediye olarak biz kendi şehrimizin yatırımcısıyla müteahhitti ile beraber bu işleri yapabiliriz. TOKİ’ye eş zamanlı olarak yük bindirip bu projelerin uzamasının önüne geçmemiz lazım. Proje alanı oluşturacak alanlarımız var kendi elimizle bu tür çalışmaları sürdürebiliriz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.