Gürcistanlı işçi haber bekliyor

Doğu Karadeniz Bölgesinde çaydaki sancılı dönem devam ediyor

ÇAYKUR PAZARTESİ KOTAYI AÇIKLIYOR

Doğu Karadeniz Bölgesinde çaydaki müstahsil sorunu, işçi sorunu, kota sorunu devam ediyor.  Kotanın yüksek olması ile ilgili uzun zamandır müstahsillerden talep geldiğini belirten AK Parti Rize Milletvekili Muhammed Avcı, “ İnşallah üreticimizi memnun edecek, son dönemlerin en yüksek kotasını açıklayarak sezona gireceğiz. Pazartesi günü ilgili açıklama Genel Müdürümüz tarafından yapılacak.” dedi.

GÜRCÜ İŞÇİLERE GİRİŞ İZNİ İSTEDİ

Salgın nedeniyle kapalı olan Türkiye-Gürcistan sınırı, hem çay toplamak için Karadeniz Bölgesine gelmek isteyen Gürcü işçileri hem de çayını toplatmak isteyen müstahsili zor durumda bıraktı. İki ülkenin yetkililerine seslenen Gürcistan Uluslararası Yabancı Yatırımcılar Derneği Başkanı Osman Çalışkan “Türkiye’ye giriş ve çıkışta hızlı Covıd-19 testi yapılabilir.” diyerek, Gürcü işçilerin bölgeye getirilmesini talep etti. Salgın nedeniyle kapalı olan Türkiye-Gürcistan sınırı, hem çay toplamak için Karadeniz Bölgesine gelmek isteyen Gürcü işçileri hem de çayını toplatmak isteyen müstahsili zor durumda bıraktı. İki ülkenin yetkililerine seslenen Gürcistan Uluslararası Yabancı Yatırımcılar Derneği Başkanı Osman Çalışkan “Türkiye’ye giriş ve çıkışta hızlı Covıd-19 testi yapılabilir.” diyerek, Gürcü işçilerin bölgeye getirilmesini talep etti.

“GÜRCİSTAN’DA KRİZ İYİ YÖNETİLDİ”

Covid 19 ile mücadelenin tüm dünyada olduğu gibi Gürcistan’da iyiye gittiğini belirten Başkan Çalışkan, “Son bir haftadır korona virüs vaka sayısı iyileşen vaka sayısından azdır ve bu umut vericidir. Bugüne göre Gürcistan’da toplam 652 korona virüs vakası bulunmaktadır. Bunlardan 383'ü iyileşti ve 12 kişi hayatını kaybetti. Gürcistan devleti bu krizi gerçekten iyi yönetmeyi başardı, alınan önlemler verimli sonuçlar verdi.” dedi.

“TÜRKİYE’DE, ÇAY ÜRETİCİLERİ İŞÇİ BULAMADIĞI İÇİN ZOR DURUMDA”

Türkiye-Gürcistan sınır kapısının salgın nedeniyle kapalı olduğunu belirten Başkan Çalışkan, “Gürcistan’da birçok işletmede çalışan Türk vatandaşı, Türkiye geri dönmek zorunda kaldı. Çoğunluğu Gürcistan Ajara bölgesinden olan sezonluk işçiler Karadeniz bölgesine gelmekteydi. Maalesef şimdi sınır kapısı kapalı. Türkiye’de, Çay üreticileri işçi bulamadığı için zor durumda. Çay toplamaya gelmek isteyen Gürcü vatandaşlara kapılar kapalı olduğu için onlar da zor durumda kaldılar. Sezonluk çalışmayla evlerine ekmek getiriyorlardı. Umut ederim ki iki ülkenin yetkilileri, sağlık tedbirleri almak şartıyla bu soruna bir çare bulurlar.” ifadelerine yer verdi.

“GÜRCÜ İŞÇİLER TÜRKİYE’YE GETİRİLMELİDİR”

Türkiye’ye giriş ve çıkışta hızlı Covıd-19 test yapılması önerisi getiren Başkan Çalışkan “Öncesinde çay toplanacak köyler belirlenip, organize edilirse ve sosyal mesafeye dikkat edilirse işçiler Türkiye’ye getirilmelidir. Tabi ki son karar iki ülke yetkilerindedir.  Yakında fındık toplama sezonu başlayacak. O zaman sınır kapısının açık olacağını ve Gürcü insanların tekrar Türkiye’ye işe gideceğini umut ediyoruz.” diye konuştu.

TÜRK ŞİRKETLERİNDEN GÜRCİSTANA MEDİCAL YARDIM

Gürcistan Uluslararası Yabancı Yatırımcılar Derneği üyesi olan Türk şirketlerinin Gürcistan devletine medikal maskeler üretip ücretsiz olarak teslim ettiğini belirten Başkan Çalışkan, “Bir kısmı ise gıda ve ün yardımında bulundular bu yardım organizasyonu T.C. Batum başkonsolosu koordinatörlüğünde yapılmıştır. Dernek olarak sarp sınır kapısı bir an önce açılmasını bekliyoruz. Tabi ki her şey Covıd 19 bitmesine bağlıdır, bizler dikkat edersek sosyal mesafeye önem verirsek virüs kendi kendine azılacaktır.” dedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.