İnsanlar ölüme gönderildi

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya,  Hayatını kaybeden belediye ve DSİ işçilerinin meteorolojiden yapılan tüm uyarılara rağmen bölgeye çalışmaya gönderilmesini “Ölüme davetiye çıkartmak” olarak tanımladı. Kaya, yaşanan olayla ilgili “İşçiler ölüme gönderildi” dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon’da 17 Haziran’da etkili olan sağanak yağışın Araklı ilçesinde sel ve heyelanlara neden olmasının ardından 7 kişinin öldüğü ve 3 kişinin kayıp olduğu felaketle ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı.  İlçenin Çamlıktepe ve Yeşilyurt mahallelerinde meydana gelen felakette hayatını kaybeden belediye ve DSİ işçilerinin meteorolojiden yapılan tüm uyarılara rağmen bölgeye çalışmaya gönderilmesini “Ölüme davetiye çıkartmak” olarak tanımlayan Milletvekili Kaya, yaşanan olayla ilgili “İşçiler ölüme gönderildi” dedi.

İŞÇİLER ÖLÜME GÖNDERİLDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, felaketin yaşandığı 17 Haziran gününe ait meteorolojinin sel ve heyelan uyarısında bulunduğunu ancak bu uyarılara rağmen Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Araklı Belediyesi ve DSİ ekiplerinin bölgede görevlendirildiğini ve açıkça ölüme yollandığını iddia etti. Milletvekili Ahmet Kaya, “Günlerdir bu bölgede meteoroloji uyarı yapıyor. Şu tarihler arasında, şu ilçede, şurada sel felaketi, heyelan olabilir deniyor. Tedbir alın deniyor. Bu sel felaketinin yaşandığı 17 Haziran günü o gün meteorolojiden uyarı yapıldı. Devletin kurumu bu uyarıyı yaptı. Diyor ki “Aman dikkat felaket yaşanabilir”. Bu uyarıyı devlet kurumu meteoroloji yapıyor ama devletin bazı kurumları bu uyarının yapıldığı gün maalesef o işçi arkadaşları o dere yatağında çalışmak üzere görevlendiriyor. O arkadaşların birçoğu orada 4 gün önce olmuş olan heyelanı temizleme çalışması yapmak üzere orda bulunuyor. Ve meteorolojinin uyarısı dikkate alınmadan o arkadaşlar çalışmak üzere görevlendiriliyor. Kar yağarken kar çalışması yapılmaz. Sel taşkın tehlikesi varken dere yatağında çalışma yapılmaz. Bunlar çok basit bilinen kurallardır. Böyle uyarıların yapıldığı bir günde bu işçi arkadaşlara gidin orada çalışın diyorsanız bu arkadaşları resmen oraya ölmeye yolladınız.  Acı olan burasıdır. Bu arkadaşlar resmen oraya ölmek için gönderilmiştir. Evet, kazadır bunları kabul ediyoruz. Aklını kullanmazsan, uyarıları dikkat almazsan bu tür bedelleri ödersin. Soruyoruz. Bu uyarı yapılmışken o arkadaşları dere yatağına kim gönderdi? Kim bu uyarıyı dikkate almayarak ölüme davetiye çıkarmıştır. Böyle bir şey olamaz.” dedi.

DEVLET YAPARSA VATANDAŞ DA YAPAR!

Araklı’da iki derenin birleştiği noktada yaşanan felaketle ilgili yapılaşmaya dikkat çeken Milletvekili Ahmet Kaya, vatandaşın devletin bölgede okul yaptığından cesaretle o bölgeye evleri diktiğini ileri sürdü. Kaya, “Felaketin yaşandığı noktada böyle bir yapılaşmaya nasıl izin verildi? Buralardan ders almak lazım. Bütün dere yataklarına kaçaktır, ruhsatsızdır bakmaksızın buralara binaları kondurmuşlar. Bunun bedelini ödüyoruz. Vatandaş dinlememiş ev yapmış ama devlette okul binası yapmış. Sen devlet olarak dere yatağında okul yaparsan vatandaş da ev yapar. ‘Devlet bir şey biliyor ki deyip buraya ev yapıyor’ denmiştir. Sel suları okulun 2. katına kadar gelip zarar verdi.” ifadelerini kullandı.

ALLAH’A ŞİRK KOŞMUŞTUR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Araklı’da yaşanan felaketle ilgili yaptığı “Allah’ın işi” açıklamasına da tepki gösteren CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “

Elbette kadere inanıyoruz ancak ortada çok başka durum var. Çok kuvvetli yağış gerçeği var. Bu yağış sadece bizim ülkemizde yağmıyor ki dünyanın her yerinde yağıyor. Ama o insanlar bu yağışların olduğu bölgelerde imar uygulamalarına dikkat ediyor. Taşkın olma ihtimali olan yerlerde yapılaşmaya izin vermiyor. Bu ifadeler kolaycılık Allah’a şirk koşmaktır. Allah hepimize akıl vermiş. “Allah’ın takdiridir” diyor “yaralar sarılacaktır” diyor. Böyle de bir samimiyetsizlik var.” diye konuştu.

DERS ALINMIYOR

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, bölgede yıllardır yaşanan felaketlerden ders alınmadığını belirtti. Kaya, “Trabzon olarak ağır bir felaket yaşadık ve can kayıplarımız oldu. Karadeniz Bölgesi’nde AKP döneminde doğamız talan edildi. Ne acıdır ki ufacık yağmurlara bile heyelan taşkın olabiliyor. Doğa bize bunun bedelini ödetiyor.  Bunları sıklıkla yaşıyor olmamıza rağmen bundan ders almıyoruz. Ülkeyi yöneten irade gereğini yapmıyor. Her olaydan sonra çıkıyor yaralar sarılacak deniyor ama bugüne kadar yaraların sarıldığını görmedik. Sadece konuşuluyor. Tedbir alınacak deniyor ama bunun alındığını göremiyoruz.” dedi.

KAMYONCULAR TEHLİKEYİ SEZİP AYRILMIŞ

DSİ’den bölgede çalışan ekiplerin hem uyarılarla hem de hava durumu ile derenin kabarmasını dikkate alarak bölgeden ayrıldığını ifade eden CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “DSİ’den orada 7 8 arkadaş vardı. Fakat kamyon şoförü arkadaşlar felaket olabileceğini düşünüp duygudaşlık kurup oradan ayrıldılar. Ama iş makinesini kullanan arkadaş sanıyorum biraz daha çalışayım, su biraz daha rahat aksın diyerek orda kalmış ama ne yazık ki suya kapılarak hayatını kaybetti. Burada kesinlikle ihmal var. İşçi arkadaşlar göz göre göre oraya ölüme gönderildi. Bunu kabul edemiyorum.” şeklinde konuştu.

HES’LERİN ZARARINI BİLİYORUZ AMA…

HES’lerin zararlarını tüm ülkenin bildiğine değinen Milletvekili Ahmet Kaya, “HES’lerin zararlarını biliyoruz. HES’ler faydadan çok bölgemize zarar getirdi. Dengeyi bozmuştur. Yaşanan bu olayda çok özel olarak bir tespitim olmadı. Olayın yaşandığı yerle HES’in arasında 1 km var. Taşkın ve sel suları HES’e zarar vermiş. Bu olayda ağır ihmal var. Görevlendirilme sırasında uyulmayan ihmaller var.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.