Kadınlara çare oldular

Kanuni Araştırma Hastanesi kadınlar için umut oldu. Trabzon’da 7 yıl önceki ilk doğumu sırasında konulan rahim sarkması teşhisi nedeniyle çare arayan ancak bulamayan 35 yaşındaki kadın hasta, çareyi Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde buldu. Genç kadın, Türkiye’de yalnızca bir kez yapılan ve hastanelerin ‘Rahim alınmadan ameliyat mümkün değil’ sözlerine rağmen Trabzon’da yeni geliştirilen laparoskopik yöntemle rahmi korunarak ameliyat edilen hasta sağlığına kavuştu. Trabzon’da böylece büyük başarıya imza atılmış oldu.   Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği bir ilke daha imza atarak yeni geliştirilen ameliyat tekniği ile Karadenizli kadınlarda görülme sıklığı yüksek olan genital organ sarkması problemini çözdü.

HASTA TRABZON’DA SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği bir ilke daha imza attı. Doç. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin, Op. Dr. Recep Erin ve ameliyathane ekibinin gerçekleştirdiği operasyonla tedavi edildi.  Yeni geliştirilen ve Türkiye’de sadece bir merkezde daha önce uygulanan ameliyat yöntemi ile hastaya laparoskopik yöntemle rahim asma ameliyatı uygulandı. Trabzon’da 7 yıl önceki ilk doğumu sırasında konulan rahim sarkması teşhisi nedeniyle çare arayan ancak bulamayan 35 yaşındaki kadın hastaya Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum kliniği çare oldu. 35 yaşındaki hastaya rahmini almadan ameliyatın mümkün olmadığı söylenmesine karşın Trabzon’da yeni geliştirilen laparoskopik yöntemle hastane ameliyat edildi. Trabzon’dan Doç. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin tarafından değerlendirilen hastaya vajinal asiste laparoskopik histeropeksi ameliyatı uygulandı ve hasta sağlığına kavuştu.

HASTANIN GENÇ YAŞTA OLMASI AMELİYATTA BAŞARI SAĞLADI

Doç. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin’in verdiği bilgiye göre hastanın genç yaşta olması ve rahminin korunması isteği nedeniyle yeni geliştirilen bir ameliyat tekniği kullanılarak operasyon gerçekleştirildi. 35 yaşındaki kadın hastaya uygulanan ameliyatla ilgili konuşan Doç. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin, “Rahim ağzına vajinal yolla yerleştirilen askı daha sonra karın içine alınarak laporoskopik olarak promontoryum denilen kemik yapının ön yüzüne asıldı. Minimal invaziv yöntemle oldukça kısa bir sürede gerçekleştirilen ameliyatla hasta hızlı bir biçimde toparlanarak sağlığına kavuştu ve günlük hayatına geri döndü.” dedi.

KARADENİZ’DE AĞIR YÜK KALDIRMAK SARKMA YAPIYOR

Kadınlarda görülen genital organ sarkma problemlerinin Karadeniz bölgesinde yüksek oranda mevcut olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin tabiat şartlarının, beslenmenin bu duruma yatkınlığı arttırdığını belirtti. Özellikle Karadenizli kadınlarda ağır yük kaldırmak, tarla bağ bahçe işleri gibi kas gücü gerektiren işlere bağlı olarak menopoz sonrası yüksek oranda genital organ sarkması problemleri ile kadın doğum polikliniğine başvuruların olduğunu belirtti.  Tekin, Yaşı ileri olan kadınlarda rahim alınarak tedavi planlanıyor. Ancak genç ve rahim koruyucu cerrahi talebi bulunan hastalarda yeni geliştirilen yöntemlerle rahim asma operasyonları uygulanabiliyor.” diye konuştu.

RAHİM SARKMASI NEDİR?

Genellikle menopozdan sonra görülen bu durum rahim ve rahim ile birlikte mesanenin vücudun dışına doğru yer değiştirmesi olarak tarif edilebilir. Kronik kabızlık, sigara içimi, öksürük gibi durumlar riski arttırır. Çok sayıda doğum yapmış olmak ve zor doğumlar en çok neden olan durumlar arasında yer alır. Genç hastalarda nadiren ortaya çıkan bu durum vajinal yol ile uterusun alınması ile tedavi edilir. 



 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.