Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir

Türk-İş’e bağlı sendikaların temsilcileri ve üyeleri, kıdem tazminatına sahip çıkmak için meydanları doldurdu

Türk-İş Trabzon İl Temsilcisi Gökhan Gedikli, Türk-İş’e bağlı sendikaların temsilcileri ve üyeleriyle birlikte 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı’nda bir araya gelerek kıdem tazminatında yapılmak istenen değişikliklere tepki gösterdi

Türkiye İşçi Sendikası (Türk-İş), Türkiye genelinde zamanlı olarak düzenlediği basın açıklamaları ile kıdem tazminatında yapılmak istenen değişikliklerin karşısında olduğunu açıkladı. Kıdem tazminatının kırmızı çizgileri olduğunu açıklayan Türk-İş Trabzon İl Temsilcisi ve Yol-İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Gökhan Gedikli, Türk-İş’e bağlı sendikaların il temsilcileri ve üyeleri ile 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı’nda bir araya gelerek “Kıdem tazminatımıza dokunmayın” çağrısında bulundu.  Koronavirüs salgınının çalışma hayatında birçok soruna neden olduğuna işaret eden Başkan Gedikli, “Bildiğiniz üzere son günlerde çalışma hayatında sıkıntılı bir durum yaşanıyor. Kıdem tazminatı hakkımızla ilgili bazı düzenlemeler yapılmak isteniyor. İşsizlik Sigortası Fonu kesintileri artırılmak isteniyor. 25 yaş altı ve 50 yaş üstünde çalışanlara daha esnek çalışma getiriliyor ve bu yolla kıdem ve ihbar tazminatı ortadan kaldırılıyor. Kıdem tazminatının kaldırılarak yerine tamamlayıcı emeklilik sistemi getiriliyor. Ama ortada paylaşılan bir taslak yok, sadece medyada yer alan haberler var.” diye konuştu.

“SOSYAL TARAFLARIN HERHANGİ BİR TALEBİ BULUNMUYOR”

Esnek çalışma düzeninin kabul ettirilmeye çalışıldığını savunan Gedikli, şunları kaydetti: “Değişiklik yapılmasına ilişkin sosyal tarafların herhangi bir talebi bulunmuyor. Bu konuda sosyal taraflar arasında da mutabakat yoktur.  Ekonomide mevcut sıkıntıların aşılması için çözüm yine işçide aranıyor. Fatura işçiye kesiliyor. Kıdem tazminatı hakkımız masaya yatırılmak isteniyor. Daha esnek bir çalışma düzeni kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz.Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de şimdiye kadar görülmemiş küresel bir hastalık ve salgın ile topyekûn bir savaş verilirken bu düzenleme gündeme getiriliyor. Yaşanan bu sorunlara karşı çözüm üretilmesi gerekirken, kıdem tazminatı değişikliği konusunun yeniden gündeme getirilmesi, doğru ve kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. Bu durum işçileri ve ailelerini endişeye sevk etmiştir.  İşçiler zaten düşük olan ücretlerinde meydana gelen kayıplarla yaşam mücadelesi vermektedir. İşsizlikle baş etmeye, işini korumaya çalışmaktadır. Böyle bir teklifin gündeme gelmesi ve tartışılması çalışma hayatının huzurunu bozmuştur.”

“FONA DEVREDİLMESİNİ VE AZALTILMASINI KABUL ETMİYORUZ”

Kıdem tazminatında yapılmak istenen değişikliklere artık son verilmesini isteyen Başkan Gedikli, Kıdem tazminatı işçinin ailesiyle birlikte geleceğinin güvencesidir. Çünkü Kıdem tazminatı bizim kızımızın çeyiz parası, kıdem tazminatı bizim oğlumuzun düğün parası, kıdem tazminatı işçinin emekçinin son kalesidir. Her yıl farklı adlarla gündeme getirilen ve kıdem tazminatında mevcut düzenlemeye göre hak kaybına neden olacak girişimlerin artık son bulması gerekmektedir.  Görüşümüz net...  Kıdem tazminatı koşulları ve çerçevesi kanunla çizilmiş, uzun yıllardan beri fiilen var olan temel bir müessesedir. TÜRK-İŞ kıdem tazminatına ilişkin olarak yıllardan beri süregelen görüşünü bugün de muhafaza etmektedir.  TÜRK-İŞ Genel Kurullarında oybirliğiyle alınan kararımız herkes tarafından bilinmektedir.  Alınan kararın arkasındayız.  Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve TÜRK-İŞ' in kırmızı çizgisidir.  Bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını istiyoruz. Kıdem tazminatının fona devredilmesini ve süresinin azaltılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz.  Bugün Türkiye'nin 81 İlinde eş zamanlı basın açıklaması yapılıyor ve yeni bir kampanya başlatıyoruz. Hazırlanan bez afişler binalarımıza asılacak, tüm işyerleri ve arabalarımız posterlerle donatılacaktır.” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
KıdemTürk-İş
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105