PARAYA VEREN KAT ÇIKACAK

Şehir Plancıları Odası Trabzon Şube Başkanı Ercan Şen, resmi gazetede yayınlanan imar kanunun imar artışına yol açacağını söyledi. Şen, “Resmi gazetede yayımlanan kanun ile birlikte 3194 sayılı imar kanununda bazı değişiklikler yapıldı. İmar hakkı artışlarını öngören ve bu artışı düzenlemeye çalışan bir madde.” dedi.

Yapılan yasal düzenlemenin imar artışına neden olacağını belirten Şen, “Bugün resmi gazetede yayımlanan kanun ile birlikte 3194 sayılı imar kanununda bazı değişiklikler yapıldı. Bakıldığında kabul edilebilir bazı düzenlemeler var. Ancak bir madde var ki herhalde en çok konuşulacak ve yorumlanacak madde diyebilirim. Özetle imar hakkı artışlarını öngören ve bu artışı düzenlemeye çalışan bir madde. Nitekim imar planı gibi yasal belgenin çerçevesini oluşturan, planın yapımında her hususta geçerli olan nüfus ve yapı yoğunluğu belirlemelerinin plan değişikliği yapılarak artırılmasının önü açılmış olmaktadır.” diye konuştu.

ADALETLİ OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Zorunlu olmadığı sürece imar planının değiştirilemezken yapılan düzenlemeyle her isteyenin planı değiştireceğini söyleyen Şen, “Nüfus yoğunlukları, plan dönemi nüfusu ve yapı yoğunlukları yani yerleşmenin gelecek 15-20 yıllık dönemindeki nüfus büyüklüğü ve bu nüfusun mekâna dağılımı ile yapısal oluşumunu belirleyen kararlar imar planlarının ana kararlarıdır. Kanunda yer alan (12.madde) maddeye göre nüfus ve yapı yoğunluğunu artıracak değişiklikler yapabileceğiz. Peki, bu değişiklikler plan ana kararlarını bozmuyor mu? Ya da nüfus yoğunlukları ve plan nüfusu planın ana karar ve ilkeleri değil mi? Nasıl plan değişikliği ile bu hususlarda artış yapılmasını uygun görebiliriz. Plan ana kararlarını etkileyecek bir düzenleme ancak planın yeniden ele alınması revizyonu ile mümkündür. Ne fark eder parsel bazında veya ada bazında nüfus ve yoğunluk artışı gerektiren plan değişikliklerinin hepsi plan ana kararlarına ve plan nüfus kabullerine aykırıdır. Diğer taraftan artış bedelini öderseniz bütün sorunlar çözülmüş olmaktadır. Bu da yasaya girmiş durumda. Aklım almıyor imar planı ve yapısal çevrenin oluşumu değer artışının bedelini ödemekle çözülecek bir konu değildir. Bu yasal düzenlemeler her yönü ile anayasanın imar mevzuatının ve planlama esaslarının yok sayılması anlamına gelir. Yani geri dönüşüm yapıldı paralı kat dönemlerine. Parasını öde imar hakkı artışını al. Bunun toplumsal adaletle de yan yana durması söz konusu değil.” şeklinde belirtti.

Anahtar Kelimeler:
şehirPlanResmiErcan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.