Soğuk iklim şartlarına karşı kamuflajın sıcaklığını arttırdılar

TRABZON Bahçeşehir Koleji 9.Sınıf öğrencisi Didem Koç, 50. TÜBİTAK Liseler arası proje yarışması Erzurum bölge sergisinde Fizik alanında “Soğuk Kış Şartlarında Askeri Kamuflajların İyileştirilmesi: Proje AsTu-FeDi”  isimli çalışması ile bölge birincisi oldu. Proje Danışmanı Alpaslan Şahinoğlu ve öğrenci Didem Koç’un yaptığı açıklamada “Yapılan çalışma Ekim 2018 de askeri bir operasyonda donarak şehit düşen Uzman Çavuş Asıl Türkel ve Uzman Çavuş Ferruh Dikmen’in anılarını yaşatmak içindir” ifadeleri yer aldı.

Trabzon Bahçeşehir Koleji Liseler Müdürü Hakan Öztürk “Fen Teknoloji Lisesi 9.Sınıf öğrencimiz Didem Koç’u ve danışmanı Alpaslan Şahinoğlu’nu tebrik ediyorum. 50. TÜBİTAK Liseler arası proje yarışması Erzurum bölge sergisinde Fizik alanında ‘Soğuk Kış Şartlarında Askeri Kamuflajların İyileştirilmesi: Proje AsTu-FeDi’  isimli çalışmalarıyla bölge birincisi olmamız Trabzon Bahçeşehir ailesi olarak bizi gururlandırdı” dedi. Müdür Öztürk, projeye Türkiye Finallerinde de güvendiklerini belirtip her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Proje Danışmanı Alpaslan Şahinoğlu ve öğrenci Didem Koç’un yaptığı açıklamada “Askeri anlamda güçlü olmak sadece silah gücüyle değil aynı zamanda zihinsel ve lojistik anlamda her türlü askeri alanda güçlü olmakla ilişkilendirmektedir. Bu anlamda yapılan bu çalışma ile soğuk hava şartlarında askeri kamuflajlarda iyileştirmeye giderek Türk askerinin daha iyi şartlarda hizmet alması ve hizmet vermesi amaçlanmıştır. Bunun için askeri kamuflaj üzerinde basit bir elektronik devre kurarak soğuk iklim şartlarında kamuflajın sıcaklığı arttırılmıştır. Oluşturulan bu elektronik devrede güneş enerjisi ile şarj olabilen bir bataryaya bağlı olan bir ısıtıcı rezistans kullanılmıştır” denildi.

Çalışmanın hangi koşullar altında gerçekleştirildiğinden bahsedilen açıklamada “Dış ortam sıcaklığının düşük olduğu bir Aralık gecesinde yapılan ölçümlerde vücut sıcaklığının yukarılara çıkabileceği elde edilen verilerle ortaya çıkarılmıştır. Bir başlangıç çalışması olan bu proje iyileştirilerek daha iyi sonuçlar elde edinilebilecektir. Yapılan tüm bu çalışmanın altında yatan gerekçe ise Ekim 2018 de askeri bir operasyonda donarak şehit düşen Uzman Çavuş Asıl Türkel ve Uzman Çavuş Ferruh Dikmen’in anılarını yaşatmak içindir” ifadeleri yer aldı.

Filiz YILDIRIM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.