TiSKi ihaleleri Vanlı firmalara...

Büyükşehir Belediyesine bağlı TİSKİ ihalelerinin büyük oranda Vanlı firmalara verildiği iddia edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan İş İnsanı Hikmet Yılmaz, “Vanlı firmalara ihale vermek için mücbir sebep gerekçe gösteriliyor. Yalnız inşaat ihaleleri değil araç kiralamasından CSP kiralamasına kadar pek çok ihaleyi artık, Vanlı firmalar alıyor. Arşivlere girdiğimizde Sayın Başkanın aynı firmalarla Van’da da çalıştığını görüyoruz. Trabzonlu firmaların hakkı Vanlı firmalara veriliyor. Bu gerçekleri Trabzon kamuoyu artık bilsin” dedi

- Sayın Yılmaz, Trabzon Büyükşehir Belediyesinin son zamanlarda ihalelerinde Vanlı firmalarla iş yapmaya başladığı belirtiliyor. Bu bağlamda Van’dan buraya gelen ve Trabzonlu müteahhitlerin elinden ihale alan firmalar varmış. Siz belediyeye iş yapan bir iş adamı olarak Vanlı firmalara iş verildiğine tanıklık eder misiniz?

Yılmaz: Mücbir sebepler gerekçesiyle Vanlı firmalara iki tane ihale verildi. Bunların ikisi de 8 milyonluk ihale. Trabzon’da bugüne kadar mücbir sebebi gerektirecek olan bir hal var mı sizce? Bu iki tane ihaleyi, 8 milyonluk ihaleleri 21 F maddesine uydurarak verdiler. Bu ihalelerin sonucu da Trabzon’da ihaleleri alan firma da EKAP’ta belli.

-Yani mücbir sebep gerekçe gösterilerek ihale veriliyor öyle mi? O zaman da istediği firmaya mı veriyor?

Yılmaz: İstediği firmaya vermesinden ziyade prosedür gereği bunu uyguluyor. Normal ihaleye çıkmış gibi yapıyor. Yani bu Van’da da aynı şekildeymiş. HDP bu olayları sitesinde yayınlıyor

-Vanlı firmalar yerine siz alın ihaleleri. Siz neden alamıyorsunuz?

Yılmaz: Şimdi bunları bizim alma şansımız yok. Önce ‘Para yok’ diyorlar herkesi dışlıyorlar. Firmalar para alamayacakları ihalelere giremiyor. 8 milyonluk ihaleye girecek, sonra parasını alamayacak ve sıkıntı çekecek. Artık parti parti yapmıyorlar. Şimdi birleştirip yapıyorlar. Van’dan gelen firmalara vermek için… Bunlar Eskiden Orhan Bey’in zamanında 2 milyon, 2.5 milyon, 3 milyon en bilemedin 5 milyonluk ihalelerdi.

- 2-3 milyonluk ihaleleri toplayıp 8 milyona mı çıkarıyorlar?

Yılmaz: Büyükler de öyle oluyor. İki tane büyük ihale var. Onlar da şu anda 8 milyonluk.

-Öyle yapmayıp, daha düşük bölerek yapabilir miydi?

Yılmaz: Yapabilirdi tabi. Öyle de olması lazım. Bunları da şöyle çıkmış: Muhammen bedeli 8 milyon, sözleşme bedeli 2 milyon. Zaten bunlar EKAP’ta açıkça belli. Bunların dokümanları belli.

- Van firmaları mı korunuyor diyorsunuz?

Yılmaz: TİSKİ’de yüzde 100’ü demesek de yüzde 99’u böyle. Şu anda TİSKİ,  Van firmalarıyla çalışıyor. TİSKİ’nin araç kiralamalarına da bakıldığı zaman bu da zaten ortaya çıkıyor. Önceki gün arkadaşlardan duydum. Cenaze araçlarını bile Van firmasına vermişler. 8 tane cenaze aracı getirildi. Getiren Van firmasıymış. Getirileli daha 2 hafta olmadı.

- Cenaze aracı firması, CSP, başka neler var?

Yılmaz: 53 tane araç kiralaması var 2019’da, 63 tane var. Taksi de kiraladı. Üzerinde şoförü olan da kiralanmış 2019 yılında.  Otobüs de kiralanmış. Şoförlü ve şoförsüz otobüsler de kiralanmış. Bunlar araştırıldığı zaman zaten ortada. Trabzon’un paraları Van’a gidiyor. Trabzon bunu bilsin.

- Bu sistemli bir şekilde mi yapılıyor?

Yılmaz: Van’da kaç tane firma ile çalışılmışsa VASKİ’yle Ali Tekataş’la… Bugün Trabzon’da o firmalar çalışıyor. Ali Tekataş Trabzon’a gelmemiş olsa idi, bu firmalar Trabzon’a gelemezdi. Bu bir organizasyon.

- Murat Zorluoğlu var ama…

Yılmaz: Murat Zorluoğlu aracılığıyla da gelmiş olabilir. Zaten Van’da HDP bunları sürekli basına düşürmüş sitesinde yazıyor. Bunlar hakkında denetim istemiş. Hatta denetim raporlarının bir tanesinde de “Biz buraya kadar denetledik. Bu idarenin vasfındadır” diye rapor düzenleyip oradaki belgelerde var. O zamanki denetçiler de var. O zaman ki denetçiler işin içinden çıkamadılar, İdare’ye attılar topu. İmzayı topu idareye atarak attılar. Dışardan bir dünya adam getirdi. Şimdi ulaşımın başına 4 kişi daha geldi. Kayserili, Elazılığlı, Çankırılı… Trabzon’da adam mı yoktu! İtfaiyenin başına gelen, Trabzon’da adam mı yoktu? Bizi, bu halkı neden bu kadar küçük düşürüyor? Buradaki sebepleri nereye bağlayacağız? Neden hep dışardan adam getiriyor? Neden önceki adamları tasfiye ediyor?

-Siz ihale alamadığınız için Büyükşehire öfkeli değilsiniz değil mi?

Yılmaz: Hayır. Şu anda zaten öyle bir derdim yok. Ama ihale alıp da bize de verecek olan arkadaşlarımız var. Rızkı veren Allah. Biz ancak rızkımızı yiyebiliriz. Ancak yalnız ben değil, daha arkadaşlar da ihale alamıyor. Vanlılar kesmiş almış her yeri. Benim isyanım Trabzon Büyükşehirin paralarının Van’a gitmesine… Bu gerçekleri herkes bilsin.günebakış

 

Anahtar Kelimeler:
VanAllahTiskiCPSVASKİ
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.