Vakalar azalıyor

Prof. Dr. Özlü son açıklanan rakamlarla umutlu olduğunu söyledi

Sağlık Bakanlığı Korona Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Kritik sürecin devam ettiğini belirten Prof. Dr. Özlü, “Vaka sayılarımız artıyor. Ölüm sayılarımız da artıyor. Ama son 2 gündür vakalarımızdaki artış katlanarak değil daha azalarak 1800 kişi, ertesi gün 1600 kişi oldu. Bu hep böyle giderse iyi” dedi. Prof. Dr. Özlü, Kovid-19’un sars virüsüne benzediğini,  dolayısıyla ona benzerse; haziran, temmuz gibi bu salgının sona erebileceğini düşündüklerini söyledi. Sağlık Bakanlığı Korona Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs ile ilgili son gelişmeleri gazetemiz günebakış’a değerlendirdi.

HEP BU ŞEKİLDE GİTSEYDİ; ÇOK KORKUTUCU BİR TABLO VARDI

Kritik sürecin devam ettiğini belirten Prof. Dr. Özlü, “. İlk etapta ‘katlanarak artar mı?’ diye bir endişemiz vardı. Nitekim bazı günler de öyle oluştu.  Ertesi gün vaka sayısı ikiye katlanıyordu. Hep bu şekilde gitseydi; çok korkutucu bir tablo vardı. Ama son 2 gündür vakalarımızdaki artış katlanarak değil daha azalarak 1800 kişi, ertesi gün 1600 kişi oldu. Bu hep böyle giderse iyi, tabii bu biraz toplumun göstereceği uyuma bağlı. O yüzden gidişatın nasıl olacağı konusunda bir tahminde bulunmak zor.” diye konuştu. Sürecin ve eldeki verilerin henüz tam oturmadığını kaydeden Prof. Dr. Özlü, “Mesafeyi korumaya karşı toplumsal uyum artarsa; evde kalınırsa sorun olmaz. Ben vatandaşların bu konuda çok duyarlı olmasını istiyorum. Bazı vatandaşlarımız çok duyarlı, sokağa hiç çıkmıyorlar. Ama bazen sokakta birbiriyle temas halinde gezen, şakalaşan, dokunan insanlar görüyorum. Bu insanların cesaretini gerçekten anlamıyorum. Bu insanlar sadece kendileri için değil, bütün toplum için risk oluşturuyorlar.” dedi.

TABİİ BU BİR UMUT, KANITA DAYALI BİR ŞEY DEĞİL

Havalar ısınmasıyla birlikte vakalarda bir düşüş beklentisi olduğunu ama bunun kanıtlanmış bir bilgi olmadığını belirten Prof. Dr. Özlü, “Sadece bir tahmin bu. Daha önce olan korona salgınları kış aylarında olup; baharın, yazın gelmesiyle birlikte gittiler. Sars virüsü de öyle oldu.  Sars virüsü COVID-19’a yüzde 96 benziyor.  Dolayısıyla ona benzerse; haziran, temmuz gibi bu salgın sona erer diye düşünüyoruz. Tabii bu bir umut, kanıta dayalı bir şey değil. Bu yüzden önümüzdeki 2 hafta çok çok önemli ve sonrasındaki 1-2 ayda çok önemli.” diye konuştu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.