Vatandaşın tedbirsizliği sağlık sistemini zorluyor

Trabzon Sağlık İl Müdürü Hakan Usta, Kovid-19 salgınında otokontrolü sağlayıp bulaş zincirini kırmak için filyasyon ekiplerinin sabah akşam çalıştıklarını kaydetti. Usta, tedbirlerin alınması yönünde vatandaşların zafiyeti olduğunu söyledi. Usta, sağlık personelinin çalışmalarına özverili devam ettiklerini ancak zorlanma noktasına geldiklerini ifade etti. Koronavirüs bulaş zincirini kırmak için filyasyon ekiplerinin artık sabah akşam çalıştıkları kaydedildi. Sağlıkçıların Kovid-19’a yakalanması sonucunda sağlık personelinin fazla mesai yapması sağlık sistemini zor durumda bıraktığı öğrenildi. Usta, “Vaka zincirlerini kırmaya çalışıyoruz. Vatandaşların bir yerde durup zincirini kırması sonucunda bu zincir kırılabilir. Önümüzdeki süreçte yasakların gelip gelmeyeceği konusu Sağlık Bakanlığımızın takdirindedir.” diye konuştu.

YOĞUN BAKIMLARDA KOVİD-19 DOLULUĞU YAŞANIYOR

Yoğun bakım doluluk oranıyla ilgili konuşan Usta, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi, KTÜ Farabi Hastanesi ve Haçkalı Baba Hastanesinde Kovid-19 hastalarının bulunup yoğun bakımda tedavi gördüklerini açıkladı. Usta, “30-35 yoğun bakım yatağımız boş. Kovid-19 anlamında doluluk yaşayabiliyoruz. Tüm yoğun bakımları da Kovid’e ayıramıyoruz. Diğer hastalıklar için de yoğun bakım ünitesinde yer ayırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

USTA, ÜÇ ÖNEMLİ HUSUSA DİKKAT ÇEKTİ

Vatandaşın çağrı merkezine ulaşması, HES kodu ile güvenli seyahatin yapılıp bulaş oranının en aza indirgenmesi ve sağlık çalışanlarına güvenilmesi konusuna dikkat çeken Usta, “Çağrı merkezimiz var. Bunun yaygınlaştırılmasını da istiyoruz. Çünkü insanların bilgi edinme şansına sahip. HES kodu ile kişilerin her hangi temaslı ve pozitif olup olmadıkları durumlarda görülmesini sağlıyor. HES kodu alamayan kişiler pozitif durumlarda bulaştırma riskini artırıyor. HES kodu ile otokontrol sağlanmış oluyor. Önemli hususlardan bir diğeri de sağlık çalışanlarına güvenilmesi. Kişi test yaptırmak için hastaneye koşuyor. Bu kişilerin değil sağlıkçıların bilebileceği bir konu. İnsanların akıllarında soru işareti oluyorsa aile hekimlerine başvurabilirler. Aksi takdirde hastanelerde temasa yol açılıyor.” şeklinde açıklama yaptı.

 

Anahtar Kelimeler:
SağlıkKovid
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.