Yeşil Dedektör’de çirkin tezgâh

Trabzon’da bazı işletmeler yapılan ihbarı önceden öğreniyormuş.

İşletme Sahibi İhbarcı Avına Çıkıyor

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından ortaklaşa hayata geçirilen “Yeşil Dedektör uygulamasında Trabzon’daki bazı işletme sahiplerinin yapılan ihbarı önceden öğrendiği ortaya çıktı. İhbarı öğrenen işletme sahibinin araştırma yaparak ihbarcıyı öğrenmeye çalıştığı, zaman zaman işletme sahibi ile ihbarı yapan kişilerin de karşı karşıya geldiği belirtildi.

Uydurma Gerekçelerle Şikâyet Var

Trabzon’da ihbarı alan ve işletmeye denetime gitmeden haber veren bir denetim üyesinin görev yerinin değiştirildiği öğrenildi. Ayrıca bazı sigara denetim birimi üyelerinin de ceza yiyen işletme sahipleri tarafından uydurma gerekçelerle şikâyet edildiği de gelen bilgiler arasında. Konuyla ilgili kurumların bir yaptırım yapıp yapmayacağı ise merak ediliyor.

Türkiye genelinde sigarada pasif içiciliğin önüne geçmek amacıyla Salık Bakanlığı ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından ortaklaşa hayata geçirilen Yeşil Dedektör uygulaması Trabzon’da da uygulamaya konuldu. Ancak Trabzon’daki bazı işletme sahiplerinin yapılan ihbarı önceden öğrendiği ve buna göre önlem aldığı hatta sigara içenleri uyardığı ortaya çıktı. Zaman zaman işletme sahibi ile ihbarı yapan kişilerin karşı karşıya geldiği belirtildi.

İhbarı alan ve işletmeye denetime gitmeden haber veren bir denetim üyesinin bu görevden alındığı öğrenildi. Ayrıca bazı denetim üyelerinin de ceza yiyen işletme sahipleri tarafından uydurma gerekçelerle şikayet edildiği de gelen bilgiler arasında.

YEŞİL DEDEKTÖR UYGULAMASI NASIL İŞLİYOR?

Yeşil Dedektör mobil uygulaması, T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen bir dizi faaliyetten oluşmaktadır. Bu kapsamda, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde bulunan ve kapalı mekanlarda tütün mamulleri kullanım yasağının uygulanmasını denetleyen saha ekipleri ile koordineli yürütülmektedir. Yeşil Dedektör mobil uygulaması ile kullanıcı ihlal bildirimini, tek tıkla konum belirleyerek ve mekan adı seçerek bildirebilecektir. İhlal bildirimi sonrasında bildirim, Sağlık Bakanlığı’nın özel olarak Yeşil Dedektör için ayırmış olduğu sisteme düşecek ve oradan de saha ekiplerine ulaşacaktır. Saha denetim ekipleri ihlal bildiriminin yapıldığı mekana ulaşarak ihlal olup olmadığını denetleyecek ve gerekli işlemi yapacaktır. Bu kapsamda tütün mamulleri kullanmayan müşterilerin hakkının korunması, yasağa uyumun sağlanması yoluyla ihlallerin asgariye indirilmesi sağlanacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.