ALIN SİZE DELİL

AİHM’in 20 Ocak 2020 tarihinde verdiği karar, Trabzon Barosu’nun yaptığı suç duyurusuna ışık tutacak.

AİHM TÜRKİYE’YE YAPTIRIM UYGULADI

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi,  Trabzonsporlu eski futbolcu Ömer Kerim Ali Rıza ile ilgili verdiği kararda, TFF’nin kurullarının bağımsız olmadığına hükmetti. AİHM’nin 28 Ocak 2020 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, TFF Disiplin Kurulu ve Tahkim Kurulu’nun bağımlı ve taraflı olduğunu belirterek, adil yargılanma hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti’ne yaptırım uyguladı. Şike sürecinde bordo mavili takımın avukatı olan Nusret Yılmaz, TFF Disiplin Kurulu ve Tahkim Kurulu’nun bağımsız olmadığını yönünde CAS ve TBMM’nin Ombudsman kurumunun kararları olduğunu söyledi.

“DİSİPLİN VE TAHKİM KURULU TARAFTIR”

Trabzonspor Kulübünün haklarını elde etmek için Türkiye’deki yerleşik yapı ve statükoya karşı hukuki başvurularını yaptığını belirten Avukat Nusret Yılmaz, “Trabzon’un hakları 2011 senesinde önce şikeyle, daha sonra da TFF uygulamalarıyla gasp edildi. Yolsuzluk dosyaları Interpol soruşturmalarına konu olan Avrupa ve Dünya futbolunun yönetici yapıları FIFA ve UEFA’ya karşı da davalar açtık. Bu süreçte ülkeye, ülke insanına ve ülke futboluna da hizmette bulunmaya önem ve öncelik verdik. Elde ettiğimiz kararlar, futbolumuzun belli çıkar gruplarına değil, ülke insanına hizmet eder hale getirilmesi için, milat niteliğindedir.TFF, UEFA ve FB kulübüne karşı CAS’ta açtığımız davanın karar metni, ülkemizdeki futbolun içinde bulunduğu karanlığı tescil etti. Kararın 109. Paragrafında, TFF Disiplin Kurulu ve Tahkim Kurulu’nun bağımlı ve taraflı olduğu açıkça yazılıdır. Yazılı ve görsel medyada Trabzonspor’ un talebinin reddedildiği şeklinde manşetler atılırken, bizler bu konuda uyarılarda bulunmuş ve Türk Futbolunu bekleyen tehlikeyi işaret ederek gerekenlerin yapılmasını istemiştik” dedi.

“KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU UYARMIŞTI”

TBMM’nin Kamu Denetçiliği Kurumu, TFF’ nin Disiplin Kurulu ve Tahkim Kurulu’nun taraflı ve bağımlı yapılar olduğunu, bu yapı değiştirilmezse Devletimize, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından, adil yargılanmanın ihlali nedeniyle yaptırım uygulanabileceğini açıkça ifade ettiğini belirten Yılmaz, şunları söyledi: 28 Ocak 2020 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, TFF Disiplin Kurulu ve Tahkim Kurulu’nun bağımlı ve taraflı olduğunu belirtmiş, adil yargılanma hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti’ne yaptırım uygulamıştır. Bağımlı ve taraflı TFF yetkili kurullarının kararlarının, hukuken yok hükmünde olduğunu, tüm kararların ölü doğduğunu ve bağımsız olmayan kurulların bağımlı olduğunu, yani emirle çalıştığını, hukuka ve adalete değil, belli grupların ya da şahısların çıkarına hizmet ettiğini söylemek mümkündür. Böyle bir yapı ile ülkeye, ülke futboluna ve ülke insanına hizmet edilemez”.

AVUKAT YILMAZ SORULARINA CEVAP İSTEDİ

TFF’nin CAS kararlarına uymak zorunda olduğunu belirten Avukat Yılmaz, “TFF, CAS kararına uymak zorundadır. Böyle olmasına rağmen, TFF, CAS kararında belirtilen durumu neden düzeltmemiştir? Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yaptırım uygulaması tehlikesi adım adım yaklaşırken, neden TFF kurulları düzeltilmemiştir? Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararından beri 6 ay geçmiştir. Fakat hala kurulların yapısı neden düzeltilmemiştir? TFF kurullarının bağımsız ve tarafsız hale getirilmesi kimleri rahatsız etmiştir? “Şikeyi sahaya yansıtmayan” bu kurullarda, kimler nasıl ve niçin kollanmıştır? 2 şeklindeki sorularını cevap istedi. Yılmaz, ilgili kurulların karar ve uygulamalarının Türk Futbolunu sürüklediği kaotik ortam ortada iken, çözüm üretme iradesinin ortaya konulmadığına dikkat çekti.

Anahtar Kelimeler:
TffDisiplinAİHM
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.