# ÇAVGA’DAN TURİZM TOPLANTISINDA ÇİN SİTEMİ! “MİSAFİRİ GETİRECEĞİZ AMA GÖSTERECEK YER BULAMIYORUZ”
Trabzon’da düzenlenen Turizm Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan TİSİAD Başkanı Murat Çavga, kentin yeni turizm pazarlarında önemli adımlar attığını ancak tarihi ve kültürel alanlardaki eksikliklerin giderilememesi nedeniyle fırsatların yeterince değerlendirilemediğini söyledi.
ÇİN PAZARI İÇİN İKİ YILDIR ÇALIŞIYORUZ”
Özbekistan, Kazakistan ve Çin pazarlarına yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Çavga, özellikle Çin pazarında Trabzon’un adının daha fazla duyulmaya başladığını belirtti.
Trabzon’un ITB China Fuarı’nda şehir standıyla yer alan tek destinasyon olduğunu hatırlatan Çavga, yürütülen tanıtım faaliyetlerinin olumlu sonuçlar vermeye başladığını ifade etti.
ALACAHAN’A GİTTİM, KAPI DUVAR”
Ancak kentin turist ağırlamaya tam anlamıyla hazır olmadığını savunan Çavga, tarihi mekanlardaki eksiklikleri tek tek sıraladı.
Sabah erken saatlerde Alacahan’a gittiğini anlatan Çavga, tarihi yapının kapalı olduğunu belirterek, “Çin’e çalışıyoruz ama turisti getirdiğimizde gezdirecek noktalarımızın hazır olması gerekiyor. Alacahan kapalı, Taşhan’ın üst katı hazır değil, Bedesten’in içindeki çalışmalar tamamlanmamış durumda” dedi.
GÖZLER BATUM’DAN GELECEK TURİSTLERDE
Batum’un bu yıl yüz binlerce Çinli, Kazak ve Özbek turisti ağırladığını hatırlatan Çavga, Trabzon’un bu hareketlilikten daha fazla pay alması gerektiğini söyledi.
Batum ile Trabzon arasındaki kısa mesafeye dikkat çeken Çavga, doğru tanıtım çalışmalarıyla bölgeye gelen turistlerin önemli bir bölümünün Trabzon’a çekilebileceğini ifade etti.
“ÇİN’İN 55. YIL ETKİNLİĞİ TRABZON’DA OLABİLİR”
Toplantıda dikkat çeken bir başka konu ise Türkiye ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin 55. yıl etkinlikleri oldu.
Çavga, Ankara, İstanbul ve Nevşehir’in ardından organizasyonun Trabzon’da yapılmasının planlandığını ancak süreçte gerekli geri dönüşlerin sağlanamadığını söyledi. Toplantıda Çin Büyükelçiliği ile yeniden temas kurulması yönünde değerlendirmelerde bulunuldu.
HANUTÇULUK ÇIKIŞI
Turizm sektörünün uzun yıllardır tartıştığı hanutçuluk sorununa da değinen Çavga, Trabzon’un bu konuda örnek bir şehir olabileceğini savundu.
Hanutçuluğun yalnızca Trabzon’un değil Türkiye’nin ortak sorunu olduğunu belirten Çavga, yasal düzenlemelerin uygulanması halinde Trabzon’un bu mücadelede öncü rol üstlenebileceğini ifade etti.
“ALGI OPERASYONLARINA KARŞI DİKKATLİ OLMALIYIZ”
Konuşmasının sonunda turizmde yaşanan rekabete dikkat çeken Çavga, Trabzon hakkında oluşturulmaya çalışılan olumsuz algılara karşı daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Şehrin doğal ve kültürel zenginliklerinin daha güçlü şekilde öne çıkarılması gerektiğini vurgulayan Çavga, turizm paydaşlarının ortak hareket etmesinin önemine işaret etti.




