BM Genel Kurulu'nda Kritik Kudüs Tasarısı Kabul Edildi

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına karşı Türkiye ve Yemen'in BM Genel Kurulu'na getirdiği tasarı, dün gerçekleştirilen oylamada kabul edildi. Trump'ın 6 Aralık'ta aldığı kararın hükümsüz kılınmasını öngören tasarı, 128 ülkenin desteğiyle yürürlüğe girdi. 35 ülkenin çekimser kaldığı oylamada, 9 ülke Washington'dan yana taraf oldu. 21 üye ise oylamaya katılmadı. BM Güvenlik Konseyi'nin ABD dışındaki dört daimi üyesi; Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa kararı destekledi.

TASARI 128 OYLA KABUL EDİLDİ

Türkiye'nin girişimleriyle hazırlanan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısı, BM Genel Kurulunda ABD'nin tehditlerine rağmen 9'a karşı 128 oyla kabul edilmişti. Oylamada 35 ülke çekimser kalırken 21 ülke de oylamaya katılmadı.

ONLAR BOYUN EĞMEDİ

Karara reddeden ülkeler ABD, İsrail, Guatemala, Honduras, Mikronezya, Nauru, Palau, Marshall Adaları ve Togo oldu. Çekimser kalan ülkeler arasında en dikkat çekici olan Bosna Hersek. Diğer bazı ülkeler ise şöyle: Avustralya, Arjantin, Kanada, Kolombiya, Polonya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti ve Meksika. Washington'dan önemli ölçüde yardım alan Mısır, Afganistan ve Irak'ın da aralarında bulunduğu bazı ülkeler, ABD Başkanı Trump ve ekibinin açık tehditlerine aldırış etmeyerek, tasarı lehinde oy kullandı.

RET OYU VEREN ÜLKELER

ABD ve İsrail'in yanı sıra, sadece Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Togo ve Palau tasarıya karşı oy kullandı.

İŞTE ÇEKİMSER OY KULLANAN ÜLKELER

Avustralya, Antigua-Barbuda, Arjantin, Benin, Butan, Bosna Hersek, Kanada, Hırvatistan, Çekya, Dominikler, Ekvator Ginesi, Fiji, Litvanya, Lesoto, Meksika, Panama, Paraguay, Filipinler, Polonya, Romanya, Tuanda, Soloman adaları, Güney Sudan, Trinida Tobago, Tuvalu, Uganda ve Vanuatu ise oylamada çekimser kaldı.

NETANYAHU'DAN OYLAMA ÖNCESİ "YALANLAR EVİ" ÇIKIŞI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise oylama öncesi BM'yi 'yalanlar evi' diye tanımlayarak, tasarının kendileri için bir önem taşımadığını savundu. Netanyahu, Aşdod kentinde bir hastanenin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, "BM tanısın ya da tanımasın Kudüs İsrail'in başkentidir. ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması için 70 yıl geçti. Yıllar geçecek BM de bunu tanıyacaktır" dedi. Netanyahu, "İsrail devleti bu kararı daha oylanmadan reddediyor" ifadesini de kulandı.

ABD FİNANSAL YARDIMI KESMEKLE TEHDİT ETMİŞTİ

ABD BM Genel Kurulu'ndaki görüşme öncesi tasarıya lehte oy verecek ülkeleri finansal yardımı kesmekle tehdit etmişti.

Son olarak ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, görüşme sırasında "Başkan oylamayı yakından takip edecek ve benden bize karşı oy kullanan ülkelerin raporunu istedi. Bu konuda bütün oyları not edeceğiz." sözleriyle lehte oy verecek ülkeleri tehdit etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner105