Faizle ötelemeye tepki gösterdi

CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu esnafın kredi borçlarına karşı yapılan ötelemelerin faizli olmasına yönelik eleştiride bulundu. Hacısalihoğlu, faizlerin esnafın yükünü azaltmayacağının üzerinde durarak, “Faiz esnafa zülümdür. Zaten anaparayı ödeyemeyecek olan esnafın üzerine faiz bindirmenin ne anlamı var? Devlet artık esnafa karşı devletliğini yapmalı.” dedi. Pandemi koşulları nedeniyle zor dönemden geçen esnafın sıkıntılarını dile getiren Başkan Hacısalihoğlu, kredi ötelemelerinin faizsiz olması gerektiğini belirtti. Hacısalihoğlu, “Faiz esnafa zülümdür. Zaten anaparayı ödeyemeyecek olan esnafın üzerine faiz bindirmenin ne anlamı var. Devlet artık esnafa karşı devletliğini yapmalı. Devlet özel bir şirket değil. Devleti devlet gibi yöneteceğiz.  Bu yardımları Avrupa ülkeleri faizsiz yapıyor. Esnaf can çekişiyor, devlet can çekişen esnafın üzerinden para kazanmanın peşinde. İnsanlar ölmüş birmiş durumda. Açız diye insanlar inim inim inliyor. Bir liralık ekmek için millet kuyruğa giriyor.  İnsanlar pazarın bitmesini bekliyor ki pazardan kalanlardan evine rızık getirebilsin.  Esnafın durumu zaten kötü. Devlet devletliğini mi yapacak yoksa tefecilik mi yapacak. Bunun adı tefecilik.” sözleriyle atılan adımın yanlış olduğunu kaydetti.

FAİZSİZ KREDİ VERİSİN

Esnafa yapılacak kredi yardımlarının uzun vadeli ve faizsiz olması gerektiğini söyleyen Hacısalihoğlu, “Genel başkanımız diyor ki esnafa faizsiz uzun vadeli kredi verin.  Bu kötü dönemde devlet kendi esnafı üzerinden para kazanmanın hesabını mı yapar.  Şu dönemde faiz sözcüğünü kullanmak birilerinin üzerinden para kazanmak anlamına gelir. Kredi ödemelerini öteliyorlar, bari faizsiz ötelesinler. Devlet ne zaman babalığını gösterecek. Esnaf diyor ki benim şuanda devlete ihtiyacım var. Akçaabat esnafının sorunlarını dinlerken ayakkabıcı esnafın bir tanesiyle konuştuk. Ben elli yıldır buradayım, dedemle başladım. İkisi de vefat etti. Bu dükkânı elli yıldır işletiyorum. Ben eli yıldan beri böyle bir şey görmedim dedi.” ifadelerini kulandı. YARDIM ALAMAYANLAR VAR Hacısalihoğlu, bin liralık kira yardımlarını alamayan esnafların olduğunu dile gerdi. Hacısalihoğlu, “Bin liralık yardımı hibe olarak alanlar, alamayanlar var. Zorlaştırmak için birçok kategoriler koymuşlar. Banka dekontları, kira sözleşmeleri olacak diye şartlar var. Türkiye’de insanlar stopajdan düşmek için kira sözleşmelerini düşük gösteriyor.  Bin lira kira alıyorsa bunu beş yüz lira olarak gösteriyor.  Dolayısıyla buda bir sıkıntı doğuruyor. Yardım verilmeyen esnaf çok.  Bin lira yardıma başvuru yapıp hala onaylanmayan kişiler var. Bu durum da bazı olumsuzlukları ortaya çıkarıyor. Çünkü yanındaki esnaf arkadaşı alıyor kendi alamıyor. Buda bir ayrımcılık.  Bizim öyle güzel, öyle dürüst insanlarımız var ki gelirim az ama idare edebiliyorum diyorlar.  Ben ayırdım aldım, en azından yardım almayan kişiler yardım alsın diyorlar. Bu insanlarımıza hakkını teslim etmemiz lazım. Esnafımız devletini bu kadar düşünürken devletin hala bitmiş esnafın üzerinden para kazanmaya çalışarak faiz uygulaması insafsızlıktır.” şeklinde konuştu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.