SIRA HİZMETTE...

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin 823 Milyon Liralık 2020 bütçesiyle 18 ilçe belediyesinin toplamda 700 milyon 72 bin 700 TL’lik bütçesi Büyükşehir Belediye Meclisinde oy birliğiyle kabul edildi. Trabzon’da Büyükşehir 194 Milyon, Akçaabat 30 Milyon ve Vakfıkebir’de 8 Milyon TL borçlanacak. Öte yandan Başkan Murat Zorluoğlu büyükşehirin TİSKİ ile birlikte toplam borcunun 421 Milyon TL olduğunu açıkladı.

BÜYÜKŞEHİR’İN BÜTÇESİ 823 MİLYON LİRA

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin 2020 yılı bütçesi Büyükşehir Meclisinde tüm partilerin desteğiyle oy birliğiyle kabul edildi. Buna göre Büyükşehirin; 2020 yılı bütçesi 823 milyon TL, bütçe geliri 629 milyon TL olarak kabul edildi. Gelir-gider bütçesi arasındaki 194 milyon TL’lik fark için ise borçlanma yoluna gidilerek gelir ve giderlerdeki denklik sağlanacak.

İLÇELERDEN EN BÜYÜK BÜTÇE ORTAHİSAR’DA, EN AZI İSE DERNEKPAZARI’NDA

Trabzon’daki 18 ilçe belediyesinin 2020 Mali yılındaki bütçeleri de Büyükşehir Belediye Meclisinde oy birliğiyle kabul edildi. Buna göre Ortahisar Belediyesi 265 milyon 700 bin TL ile en büyük bütçeyi alan Dernekpazarı Belediyesi ise 4 milyon 350 bin TL ile en az bütçeyi alan belediye oldu. Trabzon’da; Büyükşehir Belediyesi 194 milyon TL, Akçaabat Belediyesi 30 milyon TL ve Vakfıkebir Belediyesi de 8 milyon TL’lik borçlanma yapacak. Trabzon’daki ilçe belediyelerinin bütçeleri şu şekilde oluştu: Akçaabat 135 milyon TL, Araklı 36 milyon TL, Arsin 27 milyon 290 milyon TL, Beşikdüzü 26 milyon 200 bin TL, Çarşıbaşı 16 milyon 650 bin TL, Çaykara 18 milyon 642 bin TL, Dernekpazarı 4 milyon 350 bin TL, Düzköy 19 milyon 500 bin TL, Hayrat 8 milyon 656 milyon TL, Köprübaşı 6 milyon TL, Maçka 30 milyon TL, Of 33 milyon 985 bin TL, Ortahisar 265 milyon 700 bin TL, Sürmene 28 milyon TL, Şalpazarı 22 milyon 344 bin TL, Tonya 12 milyon 547 bin TL, Vakfıkebir 20 milyon 208 bin TL ve Yomra 35 milyon TL. Toplamda ise 700 milyon 72 bin 700 TL”

İDDİALI BÜTÇE HAZIRLADIK

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, büyükşehirin 823 Milyonluk bütçesinin iddialı bir bütçe olduğunu söyledi. Başkan Zorluoğlu, “Gerçekleşen gelir bakımından iddialı bütçe hazırladığımızı söylemiştim. Neden bu kadar iddialı bütçe hazırladık. Biz geldiğimizden beri Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden dağıtılan paylardan adaletsizliği gidermek için çaba sarf ettik. Takip ediyoruz. Mevzuatın meclise gönderileceği şeklinde bir talimat, bir karar ortaya çıktı. Dolayısıyla bizim bütçemizde ki bu artışın birinci sebebi Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Trabzon’a gönderilen payın artacağı inancımız ve Ankara’da ki kararlılık. Bunun ne kadar olacağını bilemem. Kanun çıktıktan sonra bunu hep beraber göreceğiz. Bu yıllardır çözülemeyen mesele 2020 Yılı Başı itibariyle çözülür.” dedi. 

ÖZGELİRLER ARTIRILACAK

Büyükşehir Belediyesinin öz gelirlerini arttıracaklarına inandıklarını kaydeden Başkan Zorluoğlu,  “Bizim Bütçemizle alakalı öz gelirlerimizi arttıracağımıza inanıyoruz.  Büyükşehir Belediyesinin kirada olan tüm mülklerinden piyasadan SPK Lisanslı bir firmaya rayiç bedel tespiti yaptırdık. Belediyede komisyon kurarak, fiyatlar alıp ortalama fiyatlar belirledik. Bu tespitlerle her bir mülkümüzün kira gelirlerini tespit ettik. Bazı yerlerde yüzde 200, bazı yerlerde yüzde 300’ü buldu artışlar. Kira gelirlerimizi çok arttırabileceğimize inanıyoruz.  Hali hazırda piyasadan olan alacaklarımız var. Sağlam sağlıklı alacak listemiz var. Fakat yöntem olarak şöyle: Sağlıklı takiple bu alacakların büyük oranda tahsil edeceğimizi düşündük bütçeye yazdık” diye konuştu.  Borçlanma konusuna da açıklık getiren Zorluoğlu, “Borçlanma konusunda da.. Borçlanma çok kötü bir şey değildir. Borçlanma kapasitenin üzerine çıkarsa kötü bir şeydir. Bu şirketler, belediyeler, devletler için de böyledir. Mühim olan ödeyebileceğiniz miktarda borçlanıp borçlanmadığınızdır.  Bu borçlanma bizim kapasitemiz içinde gelirlerimizle rahat ödeyecek, gelecekte ki belediye yönetimlerini ipotek altına almayacak borçlanmadır. Biz yatırımcı belediye olma iddiasındayız.  Gülcemal’de ki düzenlemeler, Ganita’da ki düzenlemeler, Boztepe’de ki düzenlemelere kadar, ilçe merkezlerinde ki otopark ve Pazar yerlerine kadar. Sanat yapılarına kadar birçok hizmeti vatandaşımız halkımızı bizden bekliyor.  İddialı bir bütçe hazırladık. Bu bütçenin en büyük bölümünü yatırıma ayırdık. Bu yatırım bütçesidir. 2020 yılı yatırım yılıdır, bunun altında meclis üyelerimiz imzası olacaktır.” diye konuştu. 

BÜYÜKŞEHİRİN BORCU 421 MİLYON TL…

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin TİSKİ ile birlikteki toplam borcunun 421 milyon TL olduğunu açıklayan Başkan Zorluoğlu, görevi devraldığı 31 Mart’ belediyenin 500 milyon borcunun olduğunu ve bunun diğer büyükşehirlere kıyasla az olduğunu söyledi. Zorluoğlu, belediyenin mevcut borç durumuyla ilgili, “Belediyenin 203 milyon 669 bin 310 TL, TİSKİ’nin ise 217 milyon 583 bin 163 TL, toplamda ise 421 milyon 252 bin 473 borcu bulunmaktadır.  Geldiğimizden beri ciddi borç ödedik Bizim fiilen kullanmadığımız alanların Hazine ve Maliye Bakanlığına devre suretiyle 25 milyonu ödedik. Bu bizi çok rahatlattı. Ayda 5 milyon TL ödeyecektik. Bu ciddi rahatlattı.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.